Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νοσοκομεία : Οξεία πολιτική αντιπαράθεση για το ΕΣΥ - Πολύ λίγα πολύ αργά λέει η αντιπολίτευση

Νοσοκομεία : Οξεία πολιτική αντιπαράθεση για το ΕΣΥ – Πολύ λίγα πολύ αργά λέει η αντιπολίτευση

Η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρέθηκε σήμερα ξανά στο επίκεντρο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτο σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι πρόκειται για «πολύ λίγα πολύ αργά»

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι σημερινές ανακοινώσεις για την οριακή κατάσταση των νοσοκομείων και η έκκληση που απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, να τους επιτάξει εάν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της κυβέρνησης, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί για κακή διαχείριση της πανδημίας και, κυρίως, για άρνηση ή και για «ψευδή» στοιχεία αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, δραματικές εκκλήσεις απευθύνουν γιατροί, ορισμένοι εκ των οποίων προειδοποιούν ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε… Μπέργκαμο! Θυμίζουμε ότι η εν λόγω μικρή πόλη της Ιταλίας, ένα χρόνο πριν, είχε προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη, με τις εικόνες δεκάδων φέρετρων θυμάτων του κοροναϊού, ενώ στρατιωτικά φορτηγά τα μετέφεραν στα αποτεφρωτήρια κοντινών πόλεων.

Όσο για τις σημερινές ανακοινώσεις αναφορικά με το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ και τα μέτρα που περιλαμβάνει, η αντιπολίτευση θεωρεί πως πρόκειται για «πολύ λίγα, πολύ αργά»…

Τσίπρας: Θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την για «βλακώδη μέτρα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και υποστηρίζοντας ότι το σύστημα του lockdown «ακορντεόν» έχει αποτύχει.

«Η ανεπάρκειά σας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία και μαρτυρίες συγγενών ασθενών, κάνοντας λόγο για «διαλογή ασθενών» για την εισαγωγή τους σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ χρέωσε στην κυβέρνηση «δημιουργική λογιστική» σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον πέμπτο μήνα σε lockdown, η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι απελπιστική, ίσως στη χειρότερη στιγμή του από την αρχή της πανδημίας». Και προσέθεσε ότι «τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά και την ίδια ώρα δεκάδες συμπολίτες μας περιμένουν εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι, περιμένοντας να βρεθεί κλίνη, ενώ χιλιάδες χειρουργεία ακυρώνονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις».

«Μέσα σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, που παραμένουν ‘’covid free’’» επανέλαβε, ζητώντας εκ νέου την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και την συνταγογράφηση στα τεστ.

Γεννηματά: Ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης να αφήνει εκτός τον ιδιωτικό τομέα

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που είχε σήμερα διαδικτυακή συζήτηση με τους υγειονομικούς στην Αττική, τόνισε ότι τα νοσοκομεία μας, ειδικά στην Αττική, βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. «Δημιουργείται λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Και πάλι καλά που έγιναν οι δωρεές, αλλιώς θα βιώναμε ήδη τραγικές καταστάσεις», ανέφερε η κυρία Γεννηματά.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι χθες μόνον «διαβάσαμε ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπήρχαν 2 διασωληνωμένοι μέσης ηλικίας με φορητό αναπνευστήρα, έξω από τις ΜΕΘ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό».

Το ΚΙΝΑΛ έχει επισημάνει εξαρχής την ανάγκη αξιοποίησης της πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που επανέλαβε και σήμερα τονίζοντας πως «ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η πρωτοβάθμια υγεία δεν αξιοποιείται όπως πρέπει για την ανακούφιση των νοσοκομείων», ενώ κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων κλείνουν για να μετατραπούν σε κλινικές covid, «δυστυχώς», όπως είπε «και χωρίς ειδικευμένους γιατρούς σε πολλές περιπτώσεις».

Η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι «εγκαταλείπονται βαριά ασθενείς με άλλα νοσήματα στην τύχη τους – ή αφήνονται προς εκμετάλλευση στον ιδιωτικό τομέα – αλλά και η περίθαλψη των ασθενών με covid σε αυτές, γίνονται με σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού. Και το χειρότερο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης, αφήνει μέσα σε συνθήκες υγειονομικού συναγερμού, εκτός ουσιαστικού σχεδιασμού τον ιδιωτικό τομέα».

«Με την πίεση μας», όπως υποστήριξε, «ενέταξαν δύο ιδιωτικές κλινικές, αλλά και εκεί στέλνουν μόνο περιστατικά ελαφριά, χωρίς πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, το σκανδαλώδες», όπως το χαρακτήρισε, «είναι ότι επειδή δεν επέβαλαν την παρουσία ειδικευμένων ιδιωτών ιατρών σε αυτές, επιχειρούν να αποσπάσουν γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία για να καλύψουν τις ιδιωτικές κλινικές, την ώρα που σε αυτά η κατάσταση γίνεται εκρηκτική».

Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία προετοιμασία, «δεν έκανε τίποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ, δεν αξιοποίησε ούτε καν την ‘’μαύρη εμπειρία’’ της Θεσσαλονίκης. Εν μέσω πανδημίας, έγιναν μόνο προσλήψεις εκτάκτων ορισμένου χρόνου που, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων».

Και ζήτησε την ένταξη όλων των δομών, με την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, ιδίως των μεγάλων, αλλά και όλων των ανθρώπων – επιστημονικό προσωπικό, του δημοσίου και ιδιώτες, ειδικότητες συναφείς με την πανδημία – καθώς και τη διασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού.

Κουτσούμπας: Εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα

«Εγκληματικές» χαρακτήρισε τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ζήτησε «εδώ και τώρα» την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία του στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται στο δημόσιο σύστημα υγείας από την έξαρση της πανδημίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα νωρίτερα, με αποτέλεσμα σήμερα οι ΜΕΘ να είναι γεμάτες και οι ασθενείς «να διασωληνώνονται εκτός εντατικής».

«Πριν λίγο καιρό, λέγαμε στην κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, πριν να είναι αργά», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε πως «τώρα, δυστυχώς, έφτασε αυτό το ‘’αργά’’. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής».

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΚΕ και επανέλαβε: «Εδώ και τώρα πρέπει να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, για να βρεθούν και κλίνες, να βρεθεί και προσωπικό, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας».

Βαρουφάκης: Ένοχη για όσα δεν έκανε στο ΕΣΥ η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση είναι ένοχη για όλα όσα δεν έκανε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για αυτούς που πεθαίνουν σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ζήτησε να στηθεί ένα δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ και εμβολιασμού, το οποίο μετά να μπορεί να μείνει και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Η κυβερνητική ολιγωρία», όπως είπε, «κοστίζει ζωές. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τα πειθήνια όργανα μιας κυβέρνησης-καφενείο, εντός μιας ΕΕ-παιδικής χαράς».

Και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Εδώ φθάνουμε στο σημείο να μας βγάλει η κυβέρνηση από την καραντίνα με περισσότερους διασωληνωμένους απ’ όσους μπήκαμε! Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν την κυβέρνηση που τους αξίζει».

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024