Που το πάει η Τουρκία : Τι σηματοδοτεί το ραντεβού Τσαβούσογλου με Δένδια – Τι ρόλο παίζουν Αίγυπτος και Λιβύη
Το ραντεβού Δένδια-Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για τετ α τετ Ερντογάν - Μητσοτάκη. Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Το τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Αιγύπτου, οι νέες ισορροπίες στη σχέση Καΐρου και Άγκυρας και το ταξίδι Μητσοτάκη στη Λιβύη.
Η ολοκλήρωση των πολιτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών έβγαλε είδηση που δεν ήταν άλλη από την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.
Προάγγελος
Ωστόσο οι ειδήσεις δεν σταματούν εδώ. Η πρόσκληση έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας την αποδέχτηκε θέτοντας έναν αστερίσκο ως προς το ότι η πραγματοποίησή της θα τελεί υπό την αίρεση ότι δεν θα δυναμιτιστεί το κλίμα από πλευράς Άγκυρας.
Τη σκυτάλη πήρε εν συνεχεία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σε δηλώσεις του παρουσίασε την επικείμενη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια ως προάγγελο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, καθώς όπως τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου για το τετ α τετ με τον κ. Δένδια στις 14 Απριλίου «θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Η ακολουθία αυτή των γεγονότων δείχνει ότι η Άγκυρα πιέζει για ν’ αναβαθμίσει στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο τις εν εξελίξει συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Ελληνική πλευρά φαίνεται να ακολουθεί υπό την πίεση των γεγονότων. Υπάρχουν συγκλίσεις τέτοιες που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές ή απλώς η τουρκική πλευρά θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα;
Τι θα δείξει η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου
Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί από τα γεγονότα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι η Άγκυρα επείγεται να αναβαθμίσει τις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου όπου θα εξεταστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η Ελλάδα είναι σαφές ότι θέλει να αποφύγει να κατηγορηθεί για αντιπαραγωγική και μη εποικοδομητική συμπεριφορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών χτες στην Αθήνα συνοδεύτηκε και από πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρ και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις ήταν ουσιαστικά απαίτηση της Τουρκίας για την πραγματοποίηση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να υπηρετηθεί η τουρκική ατζέντα για μια συνολικότερη διαπραγμάτευση που υπερβαίνει τις συζητήσεις για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και επεκτείνεται και σε ζητήματα κυριαρχίας (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ).
Μέσα σε αυτό το κλίμα πρώτος σταθμός που σίγουρα θα δείξει πολλά για την περαιτέρω κατεύθυνση των εξελίξεων με την Τουρκία είναι η πραγματοποίηση σε λίγες μέρες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Διεργασίες με επίκεντρο τη Λιβύη
Παράλληλα όμως σε εξέλιξη βρίσκονται πολύ σοβαρές διεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο με επίκεντρο τη Λιβύη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χτες με τον νέο πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Ντμπεϊμπά και αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να επισκεφθεί προσεχώς τη Λιβύη.
Η ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σε αυτή την κίνηση που μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα ως προς την αποδοχή από τον κ. Μητσοτάκης της πρόσκλησης του ομολόγου του της Λιβύης, είναι το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ. Μάλιστα από τις πρώτες κινήσεις του Ντμπεϊμπά ήταν να πραγματοποιήσει μυστική συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Μαρτίου.
Αναζητείται νέα ισορροπία στη σχέση Καΐρου και Άγκυρας
Παράλληλα είναι σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει μια νέα σχέση ισορροπίας με την Αίγυπτο και ήδη σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν αρκετά επεισόδια που δείχνουν και μια ταλάντευση από την πλευρά του Καΐρου, χωρίς μέχρι στιγμής αυτό να έχει στοιχήσει στην Ελλάδα.
Μάλιστα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ενώ είχε γίνει γνωστή η καταρχήν αποδοχή της πρόσκλησης Τσαβούσογλου από το Νίκο Δένδια.
Στη συνομιλία που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν ότι πρέπει να στηριχτεί η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι Αίγυπτος και Τουρκία εμπλέκονται στο εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της Λιβύης και μάλιστα βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα το προηγούμενο διάστημα.
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους
- Βουλή: Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό που είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία – «Φώναζε και απειλούσε»
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar