Γαλλία : Ένα κίνημα… αθλητών παρκούρ προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη
Το κίνημα επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη φωτορύπανση και την κατανάλωση ενέργειας
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Μπορεί τα Ηλύσια Πεδία να παραμένουν άδεια, εξαιτίας της αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία, όμως τα καταστήματα εξακολουθούν να μην έχουν σβήσει τις πινακίδες τους.
Κι έτσι, μερικούς μήνες νωρίτερα, μια συλλογικότητα αθλητών παρκούρ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Τα μέλη της αξιοποίησαν τις αθλητικές τους ικανότητες για να σκαρφαλώσουν σε τοίχους και να σβήσουν τις φωτεινές πινακίδες, όμως η On The Spot δεν είναι παρά μία από τις πολλές συλλογικότητες παρκούρ που επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τη φωτορύπναση και την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο του κινήματος «Κλειστά Φώτα».
«Το κλείσιμο των φώτων είναι ένα συμβολικό μήνυμα. Δείχνει ότι οι εταιρείες δεν κάνουν ούτε τις πιο υποτυπώδεις προσπάθειες», δήλωσε στον Guardian ο Κέβιν Χα, ένας 28χρονος υποψήφιος διδάκτορας ωκεανογραφίας και επικεφαλής της συλλογικότητας On the Spot.
«Αυτό που μετράει δεν είναι η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σβήσουμε όλα τα φώτα του Παρισιού, όμως ελπίζουμε ότι θα δείξουμε πως μια μικρή κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Τα φώτα που παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελούν σπατάλη ενέργειας, ενώ η φωτορύπανση που προκαλούν βλάπτει τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά και τον κιρκαδικό ρυθμό των ανθρώπων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Γάλλοι νομοθέτες εισήγαγαν νομοθεσία το 2013 που απαιτεί τα καταστήματα και τα κτίρια που στεγάζουν γραφεία να σβήνουν τις πινακίδες τους μια ώρα μετά την αποχώρηση του τελευταίου εργαζομένου. Η παράβαση του συγκεκριμένου νόμου τιμωρείται με πρόστιμο €750.
Όμως η νομοθεσία σπανίως εφαρμόζεται, αναφέρει ο Χα, και αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της συλλογικότητάς του κρεμιούνται από τους τοίχους κάθε Παρασκευή βράδυ. Προκειμένου να σβήσει μια πινακίδα, το μόνο που απαιτείται είναι να πατήσεις τον διακόπτη, όμως οι διακόπτες αυτοί δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμοι. Ευτυχώς, το παρκούρ μαθαίνει στους αθλητές ακριβώς αυτό: Δημιουργικούς τρόπους για να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο.
Ο Χα τονίζει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, αν δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, αναφέροντας: «Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι, παιδιά!»
Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του συχνά περιπλανιέται στο Παρίσι μετά την απαγόρευση, όπως αναφέρει ο Χα οι αστυνομικοί σπανίως τους ενοχλούν, ενώ τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως… κοινό. Η ομάδα αποφεύγει να σβήνει τις πινακίδες σε κακοφωτισμένους δρόμους, για να μην δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας στους περαστικούς, ενώ φροντίζει να μην προκαλεί ζημιές στις βιτρίνες.
Καμιά από τις εταιρείες που έπεσαν «θύματα» της παρέμβασης δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση στον Guardian. Πάντως ο Χα υποστηρίζει ότι αρκετές εταιρείες που βρίσκονται σε δρόμους όπου δραστηριοποιείται η ομάδα του, έχουν αρχίσει να κλείνουν από μόνες τους τα φώτα τους.
Η On the Spot αντλεί την έμπνευσή της από μια άλλη αντίστοιχη συλλογικότητα, την Wizzy Gang που έχει την έδρα της στο Ρενέ, που με τη σειρά της πήρε την ιδέα από κάποια βίντεο στο YoutTube.
«Αρχίσαμε να το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο, κάνοντας παρκούρ και σκαρφαλώνοντας στις προσόψεις», εξηγεί στον Guardian ο Φελίξ Ορέν, μέλος του Wizzy Gang. «Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών το κάναμε για πλάκα, στο τέλος των προπονήσεών μας. Αργότερα γυρίσαμε και ένα βίντεο για να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για την κατανάλωση ενέργειας».
Ο Χα, που άρχισε να κάνει παρκούρ στα 15 του επειδή λάτρευε τον Μπάτμαν, αναφέρει ότι η εκστρατεία αποτελεί μέρος της εξάσκησης του «παρκούρ εντός πλαισίου», δηλαδή του πολιτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει το άθλημα.
«Το κίνημα Κλειστά Φώτα είναι ένα παράδειγμα του παρκούρ εντός πλαισίου», σημειώνει. «Δεν πρόκειται για μια περφόρμανς για την περφόρμανς, αλλά για μια περφόρμανς και μια δράση για τον πλανήτη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις