Αυστραλία : Εφαρμογή καταγραφής της σεξουαλικής συναίνεσης προτείνει η Αστυνομία
Οι πολίτες αντέδρασαν έντονα στην πρόταση του αρχηγού της Αστυνομίας της Νότιας Νέας Ουαλίας
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
- Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος στην Ευρώπη – Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι το Σάββατο
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αυστραλία η πρόταση του αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας να εισάγει μια εφαρμογή στην οποία θα καταγράφεται η σεξουαλική συναίνεση.
Οι χρήστες της εφαρμογής που πρότεινε ο Μικ Φούλερ, θα τη χρησιμοποιούσαν για να καταγράψουν ψηφιακά την αμοιβαία συμφωνία τους να έρθουν σε σεξουαλική επαφή.
Ωστόσο, οι πολίτες δεν είδαν με θετικό μάτι αυτή την υπερβολικά απλουστευτική λύση, την οποία, όπως λένε, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ένας βιαστής, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αυστραλοί έχουν ξεκινήσει εθνική συζήτηση σχετικά με την σεξουαλική επίθεση, κακοποίηση και παρενόχληση των γυναικών, μετά από σειρά αποκαλύψεων για περιστατικά βιασμού ακόμη και στο εσωτερικό κυβερνητικών κτιρίων, ενώ τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλη τη χώρα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας.
Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, παρουσιάζοντας την ιδέα της εφαρμογής, είπε ότι θέλει απλώς να καθιερώσει την πράξη αναζήτησης ρητής συγκατάθεσης.
«Μπορεί να έχετε έναν γιο ή έναν αδερφό και νομίζετε ότι όλο αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή προστατεύει τους πάντες», είπε ο Μικ Φούλερ.
Όπως εξήγησε, η ανάγκη απόδειξης της ρητής συγκατάθεσης είναι μόνιμο πρόβλημα σε δικαστικές υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης, ενώ το αρχείο ενός app θα μπορούσε να συμβάλει σε καλύτερες δικαστικές αποφάσεις για τα θύματα.
Λιγότερο από 10% των σχεδόν 15.000 υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης που καταγγέλλονται στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας καταλήγει σε απαγγελία κατηγοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Πρέπει να υπάρχει θετική συναίνεση. Πώς το κάνουμε αυτό στις μέρες μας; Μια επιλογή είναι μέσω της τεχνολογίας», έγραψε σε σχετικό άρθρο του στην Daily Telegraph.
Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών σημείωσαν πως η χρήση της εφαρμογής προκαλούσε στην πραγματικότητα πολλά προβλήματα, αφού, όπως λένε, ένα αρχείο συναίνεσης θα μπορούσε να αντικατασταθεί απλώς αν κάποιος αλλάξει γνώμη ή να είναι ακόμη και ψευδές.
«Ο κακοποιητής θα μπορούσε απλώς να αναγκάσει το θύμα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή», σχολίασε η επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ενδοοικογενειακής βίας.
Γυναίκες νομικοί εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους με το app, χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές» συγκριτικά με τις προσπάθειες βελτίωσης της νομοθεσίας περί σεξουαλικών επιθέσεων για τα θύματα και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.
«Χρειαζόμαστε αναμόρφωση της νομοθεσίας περί συναίνεσης, χρειαζόμαστε ολιστική εκπαίδευση, χρειαζόμαστε να σταματήσουμε τους άντρες από το να αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν…δεν χρειαζόμαστε μια εφαρμογή», τόνισε η Τζένι Λιουνγκ, βουλευτής των Πράσινων.
Παρόμοια εφαρμογή από ιδιωτική εταιρία κυκλοφόρησε στη Δανία νωρίτερα φέτος μετά την ποινικοποίηση του σεξ χωρίς ρητή συγκατάθεση, αλλά δέχθηκε σκληρή κριτική από τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης.
Η Αυστραλία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω θύελλα καταγγελιών σεξουαλικής επίθεσης, με επίκεντρο το κοινοβούλιό της, καθώς επίσης σχολεία και χώρους εργασίας.
Χιλιάδες νεαρές γυναίκες μίλησαν με λεπτομέρειες για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν στα σχολικά τους χρόνια, πολλές εκ των οποίων δεν ήταν σίγουρες τι ακριβώς συνιστά βιασμό.
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις