Αρση lockdown: Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι – Καταργούνται τα 2 χιλιόμετρα
Τα κομμωτήρια επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξουν αφού αυτό θα γίνεται με κανόνες υγιεινής και ραντεβού όπως το απέδειξαν οι επαγγελματίες του χώρου και τις προηγούμενες φορές που επαναλειτούργησε η αγορά.
Σκέψεις για άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, κατάργηση του πλαφόν των δύο χιλιομέτρων, περιορισμό μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το βράδυ και άνοιγμα των κομμωτηρίων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα για τη σταδιακή άρση του lockdown που μελετούν οι επιδημιολόγοι.
«Βήματα αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση». Αυτός είναι ο κωδικός των μέτρων την ενεργοποίηση των οποίων αναμένεται να εξετάσουν οι λοιμωξιολόγοι στην αυριανή τους συνεδρίαση.
Με σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε πλατείες, οι ειδικοί μελετούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να εκμεταλλευθούν την βελτίωση του καιρού και να ωθήσουν τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους όπου – δυστυχώς – διαπιστώνεται η πραγματοποίηση φιλικών συγκεντρώσεων στις οποίες εξαπλώνεται ο κοροναϊός.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων. Πολύ πιθανό θεωρείται να καταργηθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας.
Επίσης, μελετάται ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα όπως δηλαδή ισχύει για τις καθημερινές, αντί τις 19:00 που ισχύει σήμερα.
Τα κομμωτήρια επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσουν ρολά στις 22 του μήνα, αφού αυτό θα γίνεται με κανόνες υγιεινής και ραντεβού όπως το απέδειξαν οι επαγγελματίες του χώρου και τις προηγούμενες φορές που επαναλειτούργησε η αγορά.
Όσο αφορά το λιανεμπόριο η συζήτηση για το πότε και πώς θα ανοίξει μετατίθεται για την επόμενη Παρασκευή, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, ενώ η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πάει ακόμη πιο πίσω.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Τετάρτη κάποιες αλλαγές στα μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας».
Εξαδάκτυλος: «Δεν αντέχεται ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου»
«Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA.
«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», τόνισε ο ίδιος.
Τις επιφυλάξεις του για το lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης στο MEGA.
«Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με το πώς λειτουργεί το lockdown.
Η εστίαση μπορεί να ανοίξει
Μιλώντας για το ποιο πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ο ίδιος είπε ότι «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες».
«Ο λόγος που υπήρχε συνωστισμός στα μαγαζιά, ή τις πλατείες, είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύ συμπιεσμένος. Κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε τεράστια συνέπεια. Θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνθήκες αν είχαμε μια πιο ήπια αντιμετώπιση. Να αποφευχθεί το σκαμπανέβασμα που κλεινόμαστε μέσα μόνο τυπικά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, σχολιάζοντας το γιατί σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού όταν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά.
«Ναι» στη μετακίνηση από νομό σε νομό & στο άνοιγμα των σχολείων
«Σαφώς συμφωνώ με την μετακίνηση από νομό σε νομό. Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή. Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα σχολεία.
«Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός, κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας», συνέχισε ο καθηγητής.
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά