Κοροναϊός : Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι δεν απαιτείται επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της Ελλάδας
Δεν απαιτείται επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής ή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχουν ήδη ληφθεί από την Ελλάδα, τόνισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Δεν απαιτείται επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής ή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχουν ήδη ληφθεί από την Ελλάδα, τόνισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, που απάντησε σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, παρατηρείται στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, αυξητική τάση στα κρούσματα, με τις μονάδες εντατικές θεραπείας να γεμίζουν, κάτι που αποδίδεται και στην σταδιακή αντικατάσταση του αρχικού στελέχους του κοροναϊού από την βρετανική μετάλλαξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και περισσότερα κρούσματα αλλά και νοσηλείες.
Αυτό αποτελεί, όπως ανέφερε, μια δύσκολη πρόκληση, η οποία όμως αντιμετωπίζεται με τις υπάρχουσες μεθόδους και τα εργαλεία του συστήματος που έχουν δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και απέδωσαν. Μια μείωση που, τελικά, αποτυπώθηκε και στην επιδημιολογική καμπύλη και δεν απαίτησε αλλαγή στρατηγικής.
Εκείνο που απαιτείται, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, είναι να υπάρξει ενθάρρυνση των ανθρώπων να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται από τις υπάρχουσες στρατηγικές, σε μια ευρεία προσπάθεια συλλογικής ανταπόκρισης και ευθύνης, με την συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, τηρώντας τους απλούς κανόνες της απόστασης, της υγιεινής και της χρήσης μάσκας αλλά και συνολικά τη διαδικασία εντοπισμού, ιχνηλάτησης, απομόνωσης κάθε κρούσματος.
Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων
Εν τω μεταξύ, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Χανς Κλούγκε, η συμπεριφορά των πολιτών σώζει ζωές, ωστόσο ο κίνδυνος είναι ακόμα σαφής και παρών, ενώ σημείωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Βαλτικής, που κατάφεραν να ελέγξουν την ασθένεια τους πρώτους 6 μήνες του 2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, οι θάνατοι στην περιοχή ξεπέρασαν συνολικά από την αρχή της πανδημίας τους 900.000, ενώ κάθε εβδομάδα περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον ιό, αριθμός υψηλότερος από ό,τι ήταν πέρυσι, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ευρεία διάδοση αυτού του ιού. Γι’ αυτό το λόγο, η Ευρώπη προς το παρόν, θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εφαρμογή του πλήρους φάσματος των εργαλείων που έχει στην διάθεση της.
Ο ΠΟΥ, που εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, συνιστά τη συνέχιση των εμβολιασμών, ενώ όπως ανακοίνωσε σήμερα τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερβαίνουν τους όποιους κινδύνους.
Οι μεταλλάξεις
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι περίπου 48 από τις 53 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει την βρετανική παραλλαγή του ιού, η οποία σταδιακά κυριαρχεί στην περιοχή. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της γρηγορότερης εξάπλωσης παραλλαγής, αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μειώσει γρήγορα τη μετάδοση, με δημόσια υγεία και κοινωνικά μέτρα, σε επίπεδα που μπορούν και πρέπει να διατηρείται χαμηλή.
Μετ΄εμποδίων προχωρούν οι εμβολιασμοί
Σχετικά με τα εμβόλια, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης τόνισε ότι πέντε χώρες στην Ευρώπη έχουν λάβει εμβόλια από τη διευκόλυνση COVAX, ενώ το χάσμα πρόσβασης στα εμβόλια στην περιοχή μειώνεται, αλλά η ανισότητα παραμένει, με όλες τις χώρες υψηλού εισοδήματος να έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό, αλλά μόνο το 60% των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Ειδικότερα στην Ευρώπη, συνολικά 46 χώρες έχουν χορηγήσει περισσότερες από 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Το 3% του πληθυσμού σε 45 χώρες έχουν λάβει μια ολοκληρωμένη σειρά εμβολιασμού και δεδομένα από 23 χώρες δείχνουν ότι το 51% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.
Ενώ 27 χώρες βρίσκονται επί του παρόντος σε μερικό ή πλήρες lockdown, 21 χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, καθοδηγούμενες από την υπόθεση ότι η αύξηση εμβολιασμού σε χώρες θα οδηγήσει αμέσως σε βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση – μια υπόθεση, όμως, που είναι πολύ νωρίς να γίνει πραγματικότητα. Με την κάλυψη εμβολιασμού στην περιοχή που κυμαίνεται από λιγότερο από 1% έως 44%, είναι επίσης πολύ νωρίς για να αποδειχθεί η επίδραση των εμβολίων στη συνολική νοσηλεία και τους θανάτους του COVID-19. Ωστόσο, τα πρώιμα στοιχεία από το Ισραήλ, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα κατά των σοβαρών ασθενειών από τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και AstraZeneca, είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ότι σώζονται ζωές.
Οι μελέτες
Καθώς αυξάνεται η πρόσληψη εμβολίων, σημείωσε ο ΠΟΥ, ο ευρύτερος αντίκτυπός τους θα γίνει ορατός και μελέτες όπως αυτές θα καθοδηγήσουν την πολιτική και θα βελτιώσουν την κατανόησή για το πώς συμβάλλουν τα διαφορετικά εμβόλια στην απόκριση. Γι’ αυτό το λόγο, το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχουν αναπτύξει ένα πρωτόκολλο για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε κοινοτικά περιβάλλοντα, ώστε να επιτρέπεται η σωστή σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των χωρών.
«Τα εμβόλια λειτουργούν και τελικά θα επιτρέψουν την επιστροφή σε μια νεα κανονικότητα αλλά, για να συμβεί αυτό, πρέπει να βασιστούμε στην επιστήμη και να έχουμε εμπιστοσύνη στην απίστευτη προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από όλες τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19», κατέληξε ο Δρ. Χανς Κλούγκε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις