Lockdown : Επιμένει στη χαλάρωση η κυβέρνηση – Όλα τα νέα μέτρα
Τι ανοίγει πρώτα - Αναζητείται η «χρυσή τομή» δημόσιας υγείας & οικονομίας.
- Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στη Γάζα - Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για ανάπτυξη, πληθωρισμό και χρέος - Τα μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Aπό αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξουν μικρές προσαρμογές στα ωράρια κυκλοφορίας και τη χρήση του κωδικού 6, με το σκεπτικό ότι, εκτός από την κόπωση των πολιτών, η ημέρα μεγαλώνει και θα μπορεί περισσότερος κόσμος να παραμένει σε εξωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου με αυστηρά μέτρα λειτουργάς, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Το ζήτημα για άνοιγμα σχολείων και εστίασης παραπέμπεται, ως γνωστόν, για τον Απρίλιο.
Αύριο, Παρασκευή, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει και θα παραδώσει τις τελικές της εισηγήσεις στην κυβέρνηση, ενώ οι αλλαγές στα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά την απογευματινή ενημέρωση.
«Κινούμαστε σε δύο πυλώνες»
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολίτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
«Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του Eθνικού Συστήματος Υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων».
«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει και η βελτίωση του καιρού.
«Δεδομένη η κόπωση από τους περιορισμούς»
Οποιεσδήποτε αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών, θα έχουν ως στόχο την εκτόνωση της κούρασης της κοινωνίας.
«Η κόπωση που έχει υπάρξει από τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών, έχει οδηγήσει σε μια ασφυξία, σε μία πλημμελή συμμόρφωση. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή που θα διοχετεύσει την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικότητα, χωρίς όμως να έχουμε και οποιοδήποτε στοιχείο χαλάρωσης στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης».
Το άνοιγμα του καιρού, το οποίο επιτρέπει την χρήση υπαίθριων χώρων, φαντάζει ως μια ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης του κόσμου.
«Αισθανόμαστε ότι πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα».
Ωστόσο, οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας.
Σχετικά με το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες συνέρχονται με την ύπαρξη των ανθρώπων θα πρέπει να προαχθούν. Βεβαίως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι με σχέδιο και συστηματικά να ανοίξουν και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία».
Στο βάθος οι υπερτοπικές μετακινήσεις
Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν αναμένεται να επηρεάσουν τις μετακινήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όχι όμως εκτός του νομού στον οποίο διαμένουμε.
«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό. Θα πρέπει να το βλέπουμε βήμα βήμα. Σε πρώτη φάση εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί είναι η κίνηση εντός της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο».
Μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας
Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, με τους αριθμούς των εισαγωγών και των ανθρώπων που χρήζουν νοσηλείας να αυξάνονται δραματικά.
«Το σύστημα πιέζεται περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχουν όμως στοιχεία που συνηγορούν ότι το διάστημα που θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό».
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία»
Παρά τα στοιχεία που δείχνουν μια τάση αύξησης, ο κ. Γεραπετρίτης παραμένει αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται στο τέλος της.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση, όμως είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμα που θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπομονή».
Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι οποιαδήποτε μέτρο ληφθεί θα έχει ως γνώμονα τη δημόσια υγεία.
«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», κατέληξε ο υπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις