Τα τραγούδια μικραίνουν διαρκώς – και για όλα φταίει.. το Spotify
Οι πλατφόρμες streaming φαίνεται πως οδηγούν σε συρρίκνωση της διάρκειας των ποπ κομματιών
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- Δείτε τη Γροιλανδία χάνει 2.300 κυβικά χιλιόμετρα πάγου σε 30 δευτερόλεπτα
- «Παραχάραξη της ιστορίας»: Ξέσπασε η Ελένη Γερασιμίδου για την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ
- Έρχονται ρυθμίσεις για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στους ανήλικους - «Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»
Η ποπ μουσική… συρρικνώνεται. Κυριολεκτικά. Από το 2013 έως το 2018, η μέση διάρκεια των πιο δημοφιλών τραγουδιών μειώθηκε από τα 3 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα περίπου στα 3 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, ενώ το 2018, το 6% των χιτ διαρκούσαν λιγότερα από 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα – πέντε χρόνια νωρίτερα, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν μόλις στο 1%.
Όπως αναφέρει το Quartz, αυτό γίνεται καλύτερα κατανοητό όταν εξετάζουμε τη διάρκεια των κομματιών στα άλμπουμ διάσημων καλλιτεχνών, όπως για παράδειγμα ο Κέντρικ Λαμάρ – ο οποίος έχει να επιδείξει και ένα πρόσφατο Πούλιτζερ, αποδεικνύοντας ότι η μείωση της διάρκειας δεν σημαίνει πάντα και υποτίμηση της ποιότητας:
Το ίδιο ισχύει και για τον διάσημο ράπερ, Drake, ο οποίος μάλιστα βγάζει άλμπουμ μεγαλύτερης συνολικής διάρκειας, προσθέτοντας επιπλέον κομμάτια:
Αλλά και για τον Κάνιε Γουέστ:
Και τη Νίκι Μινάζ:
Ποια είναι, λοιπόν, η αιτία για αυτή την εξέλιξη; Σύμφωνα με το Quartz, οι υπηρεσίες streaming.
Και αυτό, γιατί οι υπηρεσίες όπως το Spotify και η Apple Music ευθύνονταν για το 75% των συνολικών εσόδων της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας το 2018, σε σύγκριση με το 21% το 2013. Και οι πλατφόρμες αυτές, πληρώνουν τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων με βάση τα κλικ στο κάθε κομμάτι. Το Spotify δεν έχει ανακοινώσει ακριβώς τι ποσό καταβάλλει στους καλλιτέχνες για κάθε ακρόαση, όμως σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις πρόκειται για $0.004 με $0.008. Αυτό σημαίνει ότι το πεντάλεπτο «All Of the Lights» που κυκλοφόρησε ο Κάνιε Γουέστ το 2010, αποζημιώνεται με το ίδιο ποσό με το δίλεπτο χιτ «I Love It» του 2018.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τέτοιου είδους οικονομικό κίνητρο για πιο σύντομα τραγούδια», έγραψε στο Twitter ο Μαρκ Ρίτσαρντσον, πρώην αρχισυντάκτης μουσικής στο Pitchfork.
Με απλά λόγια, οι καλλιτέχνες αποκομίζουν περισσότερα κέρδη όταν στριμώχνουν περισσότερα σύντομα κομμάτια στο ίδιο άλμπουμ.
Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι για όλα ευθύνεται το… Spotify. Η διάρκεια των ποπ τραγουδιών είχε μειωθεί ξανά στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, πριν αρχίσει να αυξάνεται μέχρι μερικά χρόνια πριν. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αιτία για αυτό είναι η αυξημένη διάσπαση προσοχής των σημερινών ανθρώπων – ένας ισχυρισμός, ωστόσο, που παραμένει ανεπιβεβαίωτος. Άλλοι πιστεύουν ότι τα σύντομα κομμάτια είναι απλώς πιο εμπορικά: Δεν προλαβαίνουν να κάνουν «κοιλιά».
Σε κάθε περίπτωση, η μουσική πάντα άλλαζε εξαιτίας της τεχνολογίας. Τα πρώτα γραμμόφωνα δεν μπορούσαν να παίξουν μουσική για περισσότερα από δύο με τρία λεπτά και το γεγονός αυτό όρισε την διάρκεια των περισσότερων κομματιών που κυκλοφόρησαν μεταξύ του 1920 και του 1950. Αντιστοίχως, το βινύλιο, η κασέτα και το CD επέτρεψαν τα μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτια, χάρη στον όλο και μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης που παρείχαν. Τώρα, στην εποχή του streaming, η τεχνολογία και η οικονομία φαίνεται πως μειώνουν και πάλι τη διάρκεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις