Απίστευτο: Επέστρεψε το βιβλίο που δανείστηκε 63 χρόνια μετά
Διαβάστε την συγκινητική ιστορία της Betty Diamond που δεν έπαψε στιγμή στην ζωή της να παθιάζεται με το διάβασμα και με τα βιβλία
Το βιβλίο που είχε δανειστεί ένα παιδί πριν από 63 ολόκληρα χρόνια εμφανίστηκε πρόσφατα στην αίθουσα αλληλογραφίας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Queens στο Auburndale.
Το βιβλίο δεν ήταν άλλο από το «Ol’ Paul, the Mighty Logger, «του Glen Rounds, μια συλλογή από ιστορίες του Paul Bunyan. Σύμφωνα με την ημερομηνία που αναγράφεται στο δάνειο, το βιβλίο είχε καθυστερήσει περίπου 23.000 ημέρες να επιστραφεί.
Η Betty Diamond, η δανείστρια, το επέστρεψε μαζί με μια δωρεά 500 $ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Queens, η οποία κάλυπτε περισσότερο από τα τέλη.
Ως κορίτσι, η Betty «ήταν πολύ ντροπαλή για να πάει στη βιβλιοθήκη με ένα καθυστερημένο βιβλίο», θυμήθηκε. Έτσι, το «Ol» Paul «κατέληξε να μείνει μαζί της καθώς μεγάλωνε, χτίζοντας καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο και ζώντας την ζωή της.
Έτσι ξεκίνησαν όλα
Το 1957, η Betty ήταν 10 ετών και λάτρευε το διάβασμα. Διάβαζε σχεδόν οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια της. Τα βιβλία της πρόσφεραν μια μυστική ζωή πέρα από αυτήν που ζούσε με τους γονείς της, μετανάστες από μια μικρή πόλη της Τσεχοσλοβακίας , άρα λιγότερο εξοικειωμένοι με τον αμερικανικό πολιτισμό.
«Αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο για μένα, γιατί σήμαινε ότι μπορούσα να διαβάσω ό, τι ήθελα», είπε η κα Diamond, προσθέτοντας ότι οι γονείς της είχαν τα δικά τους μυστικά. Μίλησαν μεταξύ τους στα Ουγγρικά, τη μητρική τους γλώσσα, ενώ μιλούσαν στην Μπέτυ και τον μεγαλύτερο αδερφό της μόνο στα Αγγλικά ή τα Γίντις.
Για την Μπέτυ, το να πηγαίνει στη βιβλιοθήκη ως παιδί ήταν σαν να βρισκόταν σε ζαχαροπλαστείο. Η ημερομηνία λήξης εκείνου του βιβλίου που δανείστηκε τότε ήταν η 10η Ιουλίου 1957.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, και η Μπέτυ έζησε την εφηβεία της στο Γυμνάσιο Bayside ενώ, στη συνέχεια, φοίτησε στο Queens College, το βιβλίο απλώς χάθηκε στη μετατόπιση της νέας της ζωής. Στην περίεργη περίπτωση που το έβλεπε μπροστά της, είπε, απλώς δεν μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα.
Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να το πετάξει. «Έχω μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και τα εκτιμώ πραγματικά, τα σέβομαι», είπε η κα Diamond, η οποία, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στα Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, και αργότερα άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Whitewater.
Η συλλογή διηγημάτων ταξίδευε μαζί της οπουδήποτε πήγε, είπε, εκτός από ένα μεταπτυχιακό σχολείο στην Αγγλία, όταν το βιβλίο είχε παραμείνει στο παιδικό της δωμάτιο.
Ως ενήλικας, κράτησε το βιβλίο ανάμεσα στα πολλά άλλα που έχει συλλέξει στο σπίτι της, περιστασιακά συναντώντας την κόκκινη ράχη του αναζητώντας κάτι άλλο. Αλλά πρόσφατα, αποφάσισε να «αποκαταστήσει» την διαταραγμένη τάξη των πραγμάτων. Η κα Diamond, 74 ετών σήμερα, κάλεσε την παλιά της βιβλιοθήκη για να ενημερώσει τους αξιωματούχους για το σχέδιό της και να ζητήσει να διατηρηθεί το βιβλίο. Στη συνέχεια, έστειλε το «Ol’ Paul »- μαζί με ένα σημείωμα και ένα check-in στο ταχυδρομείο.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Κουίνς
Ο Nick Buron, επικεφαλής βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Κουίνς, δήλωσε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο να επιστρέφονται βιβλία που έχουν κρατηθεί εκτός βιβλιοθήκης για μερικές δεκαετίες. «Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές ζορίζονται να πετάξουν ένα βιβλίο στα σκουπίδια», είπε ο κ. Buron. «Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά για το πόσο εμείς ως κοινωνία εκτιμούμε τα γραπτά».
Ο κ. Buron είπε ότι η βιβλιοθήκη Queens σταματά να καταγράφει βιβλία με καθυστέρηση μετά από επτά χρόνια και από τους σχεδόν 80 εκατομμύρια τίτλους που κυκλοφορούν συνήθως μέσα σε μια επταετή περίοδο, 11.000 δεν παρακολουθούνται πλέον καθόλου.
Οι πελάτες με καθυστερημένα βιβλία δεν πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για τις καθυστερημένες χρεώσεις, είπε ο κ. Buron. «Στόχος μας δεν είναι να βγάζουμε χρήματα από τους πελάτες μας», είπε. Από την έναρξη της πανδημίας, όλα τα συστήματα βιβλιοθηκών της πόλης παραιτήθηκαν από καθυστερημένα τέλη.
Ο κ. Buron διαβεβαίωσε ότι υπήρξαν επίσης συζητήσεις για την πλήρη εξάλειψη των καθυστερημένων τελών.
Αυτό το μήνα, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Queens γιορτάζει την 125η χρονιά λειτουργίας της. Όπως πολλά ιδρύματα, οι δημόσιες βιβλιοθήκες της πόλης υπέφεραν οικονομικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού. Ο κ. Buron αναμένει μια ακόμη δύσκολη χρονιά, αν και δεν βλέπει το σύστημα της δημόσιας βιβλιοθήκης να πηγαίνει πουθενά σύντομα. «Η βιβλιοθήκη είναι ένα από τα τελευταία μέρη που επιτρέπει σε όλους να μπουν δωρεάν», είπε.
Για την κα Diamond, ισχύει κάτι ακόμα σημαντικότερο από αυτό. «Μου φαίνεται σαν μια πράξη εμπιστοσύνης στην ανθρωπότητα», είπε, «το να δίνονται στους ανθρώπους βιβλία και να υπάρχει η πίστη ότι θα τα επιστρέψουν».
Είπε ότι συνεχίζει να δανείζεται βιβλία από τη δημόσια βιβλιοθήκη της στο Μάντισον. «Και δεν έχουν καθυστερήσει», είπε. «Μπορείτε να ελέγξετε τα αρχεία.»
Με πληροφορίες από τους New York Times
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις