Ινδία : Μια πολιτεία καλωσορίζει τις πρώτες τρανς αστυνομικούς
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την προαγωγή των τρανς δικαιωμάτων στη χώρα
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο κρατίδιο του Κχατισγκάρχ, Ντουργκές Αγουάσθι, έχει να πει μόνο καλά λόγια για τα νέα μέλη του σώματος. Υποπτεύεται, όπως λέει, ότι ορισμένες εξ αυτών θα αποδειχθούν «οι καλύτεροι αστυνομικοί» που έχουν ενταχθεί ποτέ στην αστυνομία.
«Είναι ευαίσθητοι, έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική ευφυΐα και γνωρίζουν όχι μόνο πώς ζουν οι άλλοι μισοί, αλλά και πώς είναι να ζει κανείς στη λάθος πλευρά του νόμου», εξηγεί ο ίδιος στον Guardian.
Αυτό το μήνα, το Κχατισγκάρχ έγινε το πρώτο ινδικό κρατίδιο που καλωσόρισε τρανς άτομα στη σχολή της αστυνομίας.
Ο Αγουάσθι συνεργάστηκε με την 43χρονη Βίντια Ραζπούτ, μια ηγέτιδα της κοινότητας στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Ραϊπούρ, για να ευαισθητοποιήσουν το αστυνομικό σώμα απέναντι στα τρανς άτομα. Σταδιακά, η Ραζπούτ αποφάσισε να πιέσει για ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, ενθυμούμενη την εικόνα που είχε δημιουργήσει η ίδια για την αστυνομία, όταν ήταν ακόμη παιδί.
«Για εμένα έμοιαζαν με θεούς, ήταν οι άνθρωποι στους οποίους στρέφονταν όλοι όταν αντιμετώπιζαν το οποιοδήποτε πρόβλημα. Ήταν μορφές που ενέπνεαν ασφάλεια, που έχαιραν του σεβασμού. Αναρωτιόμουν γιατί δεν μπορούσαμε να είμαστε και εμείς ανάμεσα σε αυτούς και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι ως πολίτες», τόνισε.
Η ίδια ήταν πολύ μεγάλη πια για να ενταχθεί στην αστυνομία. Όμως κινητοποίησε την τρανς κοινότητα του Ραϊπούρ, και 27 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της.
Για τις γραπτές εξετάσεις, διάβαζαν άοκνα μέχρι τις 2 το πρωί επί σειρά μηνών. Η προετοιμασία για τα αθλήματα ήταν ακόμη πιο δύσκολη. «Ελάχιστοι από εμάς είχαν έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον για την άθληση. Απλώς δεν μας αρέσει. Οι αιτούντες δεν είχαν καν αθλητικά ρούχα και παπούτσια», θυμάται η Ραϊπούτ.
Η πολιτειακή κυβέρνηση τους προσέφερε ρούχα, όμως μετά από λίγες εβδομάδες προπόνησης έπρεπε να εξεταστούν μαζί με άλλους 100 υποψήφιους – και δεν ήταν εύκολο.
«Τα σώματά μας δεν ήξεραν από πού τους ήρθε. Δεν είχαμε ασκηθεί ποτέ στο παρελθόν. Οι αρθρώσεις μας είχαν πρηστεί και είχαν μελανιάσει και είχαμε τραυματιστεί από τις πτώσεις. Ήταν πολύ δύσκολο, όμως η κυρία Ραζπούτ δεν μας άφηνε να τα παρατήσουμε», εξηγεί στον Guaridian η 25χρονη Τανουσρί Σαχού.
Οι τρανς νεοσύλλεκτοι έπρεπε να ανταποκριθούν στην εκπαίδευσή τους ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν τις πιέσεις της καθημερινότητάς τους: Το αβέβαιο εισόδημα, την κακοποίηση εκ μέρους των γονιών τους, τις εξώσεις και την παρενόχληση. «Ήμουν πολύ περήφανη για εκείνες. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι ζωές τους δεν είχαν τίποτα εκτός από αρνητισμό, απομόνωση και μοναξιά. Και ξαφνικά αναγκάζονται να μαζέψουν όλα τα ψυχικά τους αποθέματα και να προσπαθήσουν για αυτό – και τα κατάφεραν», τονίζει η Ραζπούτ.
Όταν τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, και οι 13 από τους 27 υποψήφιους έμαθαν ότι εισήχθησαν στη σχολή της Αστυνομίας, τους πλημμύρισε ευφορία. «Ξαφνιάστηκα, όμως χάρηκα πολύ που τα κατάφεραν», λέει στον Guardian ο Ασγουάθι.
Από το 2014, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ανέτρεψε τη νομοθεσία που είχε εισαχθεί επί αποικιοκρατίας και η οποία αντιμετώπιζε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ως εγκληματίες, ενώ παράλληλα αναγνώριζε τα τρανς άτομα ως ένα «τρίτο φύλο που απολαμβάνει τα ίδια συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες με τους άλλους πολίτες», αμέτρητοι άνθρωποι αισθάνθηκαν αισιοδοξία για το μέλλον τους στο εσωτερικό της ινδικής κοινωνίας.
Όμως έκτοτε η πρόοδος έχει υπάρξει αργή και τα τρανς άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και την παρενόχληση – μεταξύ άλλων, και από την ίδια την αστυνομία.
Προς το παρόν, η πολιτεία Κχατισγκάρχ έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της πορείας προς τα τρανς δικαιώματα, έχοντας εκλέξει τρανς άτομο ως δήμαρχο της πόλης Ραϊγκάρχ το 2015 και τρανς νικήτρια τοπικών καλλιστείων το 2018.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το μίσος εναντίον τους έχει εξαλειφθεί από το εσωτερικό της πολιτείας – για αυτό και η μετατροπή τους σε αστυνομικούς έχει τόσο μεγάλη σημασία για εκείνους.
Όπως εξηγεί η Σαχού, η νεοσύλλεκτη της τοπικής αστυνομίας, μέχρι πρόσφατα δεν τολμούσε να βγει από το σπίτι της χωρίς να καλύψει το κεφάλι της με ένα μαντίλι. Τώρα, όλα έχουν αλλάξει.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα πετάξω το μαντίλι μου και θα φορέσω τη στολή της αστυνομίας», λέει η ίδια. «Δεν το χωρά ο νους μου».
- Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε «τη σκληρότητα» ισραηλινού πλήγματος στη Γάζα
- Εξάρχεια: Δικογραφία εις βάρος του 33χρονου με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
- Οι Λουίτζι Μαντζιόνε και Sean «Diddy» Combs μοιράζονται την ίδια φυλακή και την ίδια δικηγορική εταιρεία εκπροσώπησης
- Μπορεί η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενώσει;
- Νέα Αριστερά: Υψηλά στο κοινοβούλιο – χαμηλά στις δημοσκοπήσεις
- Τέμπη: «Μας χρωστάνε μία εξήγηση» – Οργή συγγενών των θυμάτων μετά το πόρισμα για την έκρηξη