Σερβία : Ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Ικανοποιημένη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας, η οποία ανήγγειλε την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
Ικανοποιημένη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας, Τατιάνα Μάτιτς.
«Μετά τη δημοσίευση της χθεσινής πρότασης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ανησυχίας. Σκοπός του εγγράφου αυτού είναι να διευκολύνει την κυκλοφορία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, που θα είναι ασφαλείς από άποψη υγείας», δήλωσε σε συνέντευξή της στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 η Τατιάνα Μάτιτς.
Σχολιάζοντας το σημείο της πρότασης που αναφέρεται στην αναγνώριση των εμβολίων, που έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι, που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως το πιστοποιητικό, θα λάβει έγκριση και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το κινέζικο Sinopharm από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε η Μάτιτς το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει την δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν μεμονωμένα ποια εμβόλια θα αποδεχθούν.
Έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας σε διμερές επίπεδο για την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
«Με την Ελλάδα συζητούμε εδώ και δύο μήνες για το θέμα αυτό και στις 29 Μαρτίου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, όπου θα εξετάσουμε διεξοδικά όλες τις λεπτομέρειες. Παράλληλα, υπάρχει και στενή συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής των δύο χωρών, για να καθοριστεί η μορφή του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα χρησιμοποιηθεί», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας.
Τόνισε ότι κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, δήλωσαν ότι θα αποδεχθούν τα σερβικά πιστοποιητικά ωστόσο – όπως είπε – η σερβική κυβέρνηση επιθυμεί την συμφωνία με την Ελλάδα για την θερινή περίοδο, λόγω της εγγύτητας, αλλά και με άλλες χώρες τις ΕΕ για οικονομικούς λόγους.
Η Τάτιανα Μάτιτς δήλωσε επίσης ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό PCR τεστ, το οποίο θα είναι δωρεάν από τον Μάιο για τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού της Σερβίας έρχονται λίγες ημέρες μετά από εκείνες του προέδρου της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που κατηγόρησε την ΕΕ ότι αδιαφορεί για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ είχε εκφράσει τη δυσφορία του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε περίπτωση που αυτό ισχύσει μόνο για όσους εμβολιάστηκαν με τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμβόλια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις