Το 30ετές ομόλογο και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Η Ελλάδα που έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να εκδίδει με επιτυχία ένα μεγάλης διάρκειας ομόλογο με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο την ίδια στιγμή που διαμορφώνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο μια στρατηγική για τους πολίτες που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Τι σχέση μπορεί να έχει η έκδοση ενός 30ετούς ομολόγου με μια κεντρική πολιτική πρωτοβουλία για την Κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων; Ήρεμα ρωτώ – όπως συνήθως διαβάζουμε σε αναρτήσεις στο facebook- και δεν έχω καμία πρόθεση να αναστατώσω κανένα!
Και όμως υπάρχει σχέση και αυτή έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αυτοπεποίθηση που νιώθουμε – ως πολίτες, ως κοινωνία, ως πολιτική ηγεσία.
Το 30ετές ομόλογο – η έκδοση του οποίου γνώρισε μια επιτυχία ιστορικών διαστάσεων μιας και πέτυχε επιτόκιο κάτω από το 2 %- δείχνει την πίστη μας ότι η χώρα μας έχει τη δύναμη να κερδίσει το φιλόδοξο αν και πολλαπλά απαιτητικό αναπτυξιακό στοίχημα την επόμενη μέρα της επιστροφής στη κανονικότητα τα όρια και τους ρυθμούς της οποίας θα καθορίσει η πανδημία. Και αυτή η πίστη είναι πέρα για πέρα μεταδοτική – ακόμη και στα μακρινά «αεροστεγή» σε συναισθηματισμούς δωμάτια των αναλυτών και των traders.
Η επιτυχής έκδοση του ομολόγου δίνει σήμα στις αγορές που διαμορφώνουν μια μεγάλη εικόνα μιας οικονομίας με ανεξάντλητες παραγωγικές δυνάμεις όσο ο ήλιος, ο αέρας και οι θάλασσες της. Αρκεί η πίστη μας να γίνει πράξη, καθημερινό έργο που θα κατοχυρώνει τις δημιουργικές πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα τους. Μια διαδικασία που απαιτεί να ξεφύγουμε από τις ζητωκραυγές των επιδόσεων και την ευημερία των δεικτών και να περάσουμε στο πεδίο της επίτευξης μιας «καλής ζωής» για την πλειοψηφία των πολιτών.
Η «καλή ζωή» δεν σημαίνει «πλούσια ζωή» αλλά μια διαρκώς βελτιούμενη από άποψη ποιότητας, ασφάλειας, εισοδημάτων, δικαιωμάτων και ευθύνης ζωής.
Η θετική εμπειρία των εμβολιασμών – ψηφιακά ραντεβού, sms επικοινωνίας, ποιότητα υπηρεσιών κλπ- στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης πρέπει να μην παραμείνει ένα παράδειγμα- σημείο αναφοράς αλλά να διαχυθεί σε όλες τις λειτουργίες που απαιτεί η σχέση Κράτους- πολιτών.
Με αυτές τις σκέψεις, η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει ο ίδιος την σύσταση μιας επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ δείχνει εκτός από ισχυρή αυτοπεποίθηση και ωριμότητα – και πάνω απ΄όλα αποδοχή μιας πραγματικότητας που ισχύει στον ανεπτυγμένο Δυτικό κόσμο, εκεί που ανήκει ψυχή τε και σώματι.
Από την ανάρτηση στο primeminister.gr κρατώ το εξής: «Η Εθνική Στρατηγική εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό όραμα για μια ασφαλή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς Ελλάδα όπου όλα τα άτομα ενθαρρύνονται να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ή την ταυτότητα, την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά φύλου. Στόχος είναι η συμπερίληψη, η προστασία των δικαιωμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έτσι ώστε να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της χώρας μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις