Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένας χρόνος χωρίς σεξ: Singles και ζευγάρια έχουν πλέον κάτι κοινό

Ένας χρόνος χωρίς σεξ: Singles και ζευγάρια έχουν πλέον κάτι κοινό

Υπάρχει κάτι που όπως φαίνεται μοιράζονται αυτή τη στιγμή singles και ζευγάρια σε όλο τον κόσμο: την παρατεταμένη αποχή από το σεξ.

Υπάρχει κάτι που όπως φαίνεται μοιράζονται αυτή τη στιγμή singles και ζευγάρια σε όλο τον κόσμο: την παρατεταμένη αποχή από το σεξ.

Κοινωνική αποστασιοποίηση και lockdown έχουν αφήσει πολλούς singles χωρίς ραντεβού, νέες γνωριμίες, άρα και σεξ. Αλλά και οι ζευγαρωμένοι δεν τα πάνε καλύτερα καθώς η νέα, συνεχής πρόσβαση στο άτομο με το οποίο κάνουν συνήθως σεξ δεν έχει φέρει περισσότερη δράση.

Φυσικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι για να είναι κανείς ανήσυχος και για πολλούς η έλλειψη σεξ περνάει στα ψιλά. Για αρκετούς όμως η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας ή η χαμηλή ερωτική επιθυμία προκαλούν μπόλικο επιπλέον στρες και μια κρίση πίστης στο σεξουαλικό τους μέλλον.

Θα μπορούσε κανείς να δει αυτό που συμβαίνει θετικά: μετά από τόση αποχή σίγουρα μια «ηλεκτρισμένη», γεμάτη σεξ εποχή θα πρέπει να είναι στα χαρτιά. Οι πιο αγχώδεις και όσοι βρίσκονται σε σχέση ίσως δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν έτσι την κατάσταση, ανησυχώντας για τυχόν μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μένεις ένα χρόνο εκτός παιχνιδιού;

Για τους singles

Προφανώς και δεν μιλάμε για όλους τους singles όταν αναφερόμαστε στην αποχή από το σεξ. Με διάφορους τρόπους, όσοι δεν βρίσκονταν σε σχέση όταν ξέσπασε η πανδημία κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές και συναισθηματικές τους ανάγκες χωρίς να ρισκάρουν πολύ την υγεία τους.

Δημοφιλής πρακτική ήταν η επιστροφή σε πρώην. Μέσα στην πανδημία και τη συνεχή αίσθηση αβεβαιότητας που έφερε μαζί της, η-έστω και μερική- επανασύνδεση με πρώην παρείχε μια αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας.

Αν η «εποχή του ζευγαρώματος»- η επιθυμία να βρει κανείς σύντροφο για να περάσει τον χειμώνα- είναι κάτι όντως υπαρκτό τότε είναι πολύ πιθανό πως ο κορωνοϊός την ενέτεινε.

Έτσι, κάποιοι που συνήθως δεν θα συμμετείχαν στο χειμερινό…τελετουργικό έκαναν σχέση για να αποφύγουν την έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς πιθανούς εραστές. Κάποιοι άλλοι, όταν αποφάσισαν ότι έπρεπε να βρουν ταίρι για την πανδημία ήταν ήδη πολύ αργά.

Καλώς η κακώς η μοναξιά που έφερε ο κορωνοϊός ανάγκασε πολλούς- ιδιαίτερα αυτούς που μένουν μόνοι- να ασχοληθούν με τον εαυτό τους και να επαναξιολογήσουν τα πράγματα.

Ή να κάνουν… λίστες! Λίστες με τις ερωτικές επιθυμίες που θα πραγματοποιήσουν αμέσως μόλις δοθεί ευκαιρία.

Για τα ζευγάρια

Συνήθως υπάρχει ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ singles και ζευγαριών σχετικά με το ποιος τα περνάει χειρότερα. Αυτό συνεχίστηκε και στο lockdown με όσους βρίσκονται σε σχέση (και πολύ περισσότερο όσους έχουν παιδιά) να εκφράζουν μια δόση ζήλιας για τους αδέσμευτους και τον χρόνο οι τελευταίοι έχουν για τον εαυτό τους.

Παρόλο που οι λόγοι για τους οποίους singles και ζευγάρια δεν κάνουν πολύ σεξ αυτή τη στιγμή διαφέρουν, όλοι τους έχουν κάτι κοινό: την ανάγκη για μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στον χρόνο που περνάνε παρέα με κάποιον και στον χρόνο που περνάνε με τον εαυτό τους.

Χωρίς απόσταση μεταξύ τους και χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα τα ζευγάρια βιώνουν μια καθημερινότητα βαρετή και καθόλου σέξι.

Αυτό που προσφέρει ζωντάνια στο σεξ είναι σε έναν βαθμό το τυχαίο, το χάος. Αυτό που τα μέρη ενός ζευγαριού φέρνουν κάθε φορά στο κρεβάτι είναι η ενέργεια και η ζωντάνια που βιώνουν εκεί έξω. Και αυτή τη στιγμή «εκεί έξω» δεν συμβαίνουν και πολλά. Ως αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια περνάνε κάπως «συμπαθητικά».

«Όλα είναι βαρετά. Δουλεύουμε και γυρίζουμε σπίτι. Οι εμπειρίες μας είναι οι ίδιες. Δεν υπάρχει τίποτα φρέσκο.» λέει η Λάουρα που είναι παντρεμένη.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρχικά την άγχωσε, ωστόσο ανακουφίστηκε αρκετά όταν κατάφερε να το συζητήσει με τον σύζυγό της ακούγοντας πως και αυτός βίωνε ακριβώς το ίδιο.

Μέσω της επικοινωνίας και της ειλικρίνειας οι δυο τους κατάφεραν να βρουν άλλους τρόπους να έρθουν κοντά και πλέον η Λάουρα νιώθει αυτοπεποίθηση για το μέλλον της σεξουαλικής τους ζωής: «Ναι, δεν είμαστε στα καλύτερα μας αυτή τη στιγμή οπότε δεν πιέζουμε την κατάσταση» λέει η ίδια.

Για άλλα ζευγάρια όμως η σεξουαλική επιθυμία (ή η απουσία της) δεν ήταν κοινή πράγμα που προκάλεσε εντονότερο άγχος.

Το άγχος βέβαια είναι γνωστός δολοφόνος της σεξουαλικής επιθυμίας και κάπως έτσι μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο.

Αν στη καθημερινότητά σου υπάρχουν ισχυροί, στρεσογόνοι παράγοντες είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν την ώρα που κάνεις σεξ, επηρεάζοντας την ικανότητα σου να απολαύσεις τη στιγμή. Έπειτα μπορεί να αρχίσεις να αποφεύγεις το σεξ για να μην μπεις στη παραπάνω διαδικασία και αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε επιπλέον άγχος σε σχέση με την σεξουαλική απόδοση.

Μέσα ένα ζευγάρι, όσο περισσότερος καιρός περνάει χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος από τους δύο να αρχίσει να σκέφτεται «πρέπει να κάνουμε σεξ». Και αυτό είναι βέβαια επίσης στρεσογόνο. Κάθε φορά που κάποιο «πρέπει» εισέρχεται στην εξίσωση το σεξ δεν ωφελείται.

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη ρομαντική σύνδεση μεταξύ τους, όταν το σεξ δεν είναι στην κορυφή της λίστας. Θεραπευτές του σεξ προτείνουν στα ζευγάρια να αγκαλιάζονται γυμνοί ή ημίγυμνοί καθώς η πράξη βοηθάει στην απελευθέρωση οξυτοκίνη (γνωστή ως ορμόνη της αγάπης). Επίσης, όχι ότι το ξέχασε κανείς, αλλά η αυτοϊκανοποίηση είναι μια κάποια λύση.

Πάνω απ’ όλα αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί είναι να θυμόμαστε ότι η απουσία σεξ αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει αποτυχία. Δεν είμαστε προορισμένοι να ζούμε με τον τρόπο που ζούμε τώρα. Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση κανονικότητας σε σχέση με έξι μήνες πριν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η καθημερινότητά μας είναι υγιής. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως η χρονιά αποχής από το σεξ δεν πρόκειται να έχει κάποια μακροχρόνια επίπτωση. Τα εμβόλια έρχονται, η άνοιξη έρχεται και ίσως το καλοκαίρι του 2021 να είναι το πιο καυτό.

inView

Οδοιπορικό στην αμερικανική πόλη όπου κυριαρχούν τα καλογραμμωμένα κορμιά - «Οι άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά»

Στο Μπόλντερ μόνο το 12% των κατοίκων είναι υπέρβαρο και όλοι οι υπόλοιποι γυμνάζονται με ευλάβεια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024