Λευκά ή καφέ αβγά; Οι διαφορές και η διατροφική αξία
Και λευκά και καφετιά βγάζουν νόστιμη ομελέτα. Σε κάτι, όμως, διαφέρουν...
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Το χρώμα του αβγού συνήθως εξαρτάται από το χρώμα της κότας, από την οποία προέρχεται. Με άλλα λόγια, οι άσπρες κότες κάνουν αβγά με άσπρο τσόφλι και οι κοκκινωπές αβγά με καφέ τσόφλι.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, η ράτσα Araucana, που έχει κοκκινωπά φτερά, συχνά κάνει…μπλε αβγά, ενώ άλλες φορές κάνει πράσινα, ροζ ή ακόμη και λιλά(!), σύμφωνα με την ΜΚΟ, Aviculture Europe.
Γιατί τα καφέ αβγά είναι συνήθως πιο ακριβά;
Η πιο υψηλή τιμή τους δεν έχει καθόλου να κάνει με τη διατροφική τους αξία. Τα καφέ αβγά είναι πολλές φορές πιο ακριβά εξαιτίας του μεγέθους της κότας που τα κάνει.
Οι κότες με κοκκινωπά φτερά τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από εκείνες με άσπρα. Καθώς λοιπόν χρειάζονται περισσότερο φαγητό και γη για να αναπτυχθούν και να μείνουν υγιείς, κοστίζουν περισσότερο στον κτηνοτρόφο, με αποτέλεσμα και τα αβγά τους να έχουν πιο υψηλή τιμή στο σούπερ μάρκετ.
Η διατροφική αξία λευκών και καφετιών αβγών είναι ισάξια.
Εσείς διαλέξτε όποια θέλετε!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις