Κικίλιας: Υποχρεωτικά πλέον τα rapid tests στο προσωπικό του ΕΣY
Δύο φορές την εβδομάδα.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.
Μόνο 55 γιατροί στη διάθεση του ΕΣΥ για την κρίση – Στο τραπέζι η επίταξη
Την ίδια ώρα μόλις 55 γιατροί, οι 50 από την Αθήνα και οι άλλοι 5 από τον Πειραιά εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν στις ανάγκες του ΕΣΥ, προκειμένου να ξεπεραστεί η άμεση κρίση.
Η έκκληση αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα Παρασκευή, από 200 γιατρούς από το λεκανοπέδιο, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, για την κάλυψη των νοσηλευόμενων ασθενών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, στην περίπτωση που οι γιατροί που εκδηλώσουν ενδιαφέρον δεν φτάσουν τους 200, τότε ο κ. Κικίλιας θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό την επίταξη γιατρών από τις παραπάνω ειδικότητες.
Η απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν φαίνεται να είναι αδικαιολόγητη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Γιώργο Ελευθερίου, ο οποίος μιλώντας στο in.gr επισήμανε ότι ήδη οι γιατροί που έσπευσαν να συνδράμουν το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του δεύτερο κύματος, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο ο ΠΙΣ έχει στείλει σχετική επιστολή για την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την σύναψη συμβάσεων 1.000 γιατρών. Στόχος της πρότασης, ήταν να ενισχυθεί η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα περιστατικά ήδη από το σπίτι, παρέχοντας την αναγκαία αποσυμφόρηση στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο κ. Ελευθερίου τόνισε ότι «η έκκληση αυτή είναι κίνηση πανικού που επιδιώκει τη μεταβίβαση της αποτυχίας στους γιατρούς οι οποίοι έχουν πληρώσει την κρίση με φόρο αίματος, καθώς οι περισσότεροι γιατροί που έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό ήταν ιδιώτες γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».
Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή του μέτρου θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις, καθώς οι συγκεκριμένες ειδικότητες καλύπτουν ήδη περιστατικά της ειδικότητάς τους. Έτσι, αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε γιατρός είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον 2.000 ασθενείς, τότε τουλάχιστον 400.000 ασθενείς θα χάσουν την παρακολούθησή τους, είτε πρόκειται για περιστατικά covid, είτε για περιστατικά άλλων παθήσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Αντίστοιχα, αν μετακινηθούν οι πνευμονολόγοι ιδιωτικού νοσοκομείου στο δημόσιο, ποιός θα καλύψει τα πνευμονολογικά περιστατικά στο ιδιωτικό νοσοκομείο το οποίο ήδη νοσηλεύει τέτοια περιστατικα;» διερωτήθηκε.
Καταλήγοντας, ο κ. Ελευθερίου επεσήμανε ότι με την έκκληση δεν είναι σαφές ποιοι γιατροί θα αξιοποιηθούν σε ποιο νοσοκομείο και τι υπηρεσίες θα κληθούν να παρέχουν. Και τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης κάλυψης των αναγκών, με τον διορισμό ειδικευομένων οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αναμονή.
Από την πλευρά της, η κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισε ότι τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσέλκυση ιδιωτών γιατρών, καθώς η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει αποδυναμωθεί με την απόλυση των γιατρών του π. ΙΚΑ, κυρίως γενικών γιατρών και παθολόγων. Και υπογράμμισε πως «είναι αδύνατον να κλείσουν τα ιατρεία τους τώρα, προκειμένου να απασχοληθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς ουσιαστικό κίνητρο και μάλιστα διακινδυνεύοντας την υγεία των ασθενών τους, για τους οποίους είναι υπεύθυνοι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις