Στη Σιβηρία χιονίζει μικροπλαστικά
Ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν γλιτώνουν από την πλαστική ρύπανση
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν το μέγεθος μιας εν δυνάμει απειλής για το περιβάλλον στη Σιβηρία, όπου το χιόνι έχει μολυνθεί με μικροπλαστικά που τελικά διεισδύουν στο έδαφος.
Ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τομσκ ((TSU) ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλέξει δείγματα χιονιού από 20 διαφορετικές περιοχές της Σιβηρίας, από τα όρη Αλτάι έως την Αρκτική ζώνη, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι αερομεταφερόμενες πλαστικές ίνες εντοπίζονται στο χιόνι σε απομακρυσμένα σημεία της άγριας φύσης.
«Είναι σαφές ότι τα μικροπλαστικά δεν εντοπίζονται μόνο στους ποταμούς και στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο χώμα και στους ζωντανούς οργανισμούς, ακόμη και στην ατμόσφαιρα» δήλωσε στο Reuters η Γιούλια Φρανκ, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Μικροπλαστικών της Σιβηρίας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τομσκ.
Τα μικροπλαστικά, που δημιουργούνται όταν μεγάλα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, εντοπίζονται όλο και πιο συχνά στον αέρα, τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, ακόμη και στην Αρκτική. Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για επιπτώσεις την ανθρώπινη υγεία και τη θαλάσσια ζωή, αν και δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στο θέμα.
Οι επιστήμονες του Τομσκ έχουν βρει κατά το παρελθόν μικροπλαστικά στο πεπτικό σύστημα ψαριών που αλιεύθηκαν σε ποτάμια της Σιβηρίας, επιβεβαιώνοντας ότι συμβάλλουν στη ρύπανση του Αρκτικού Ωκεανού με πλαστικό.
«Η Σιβηρία έχει ερευνηθεί ανεπαρκώς από αυτή την άποψη, και το ενδιαφέρον μας (της Ρωσίας) για αυτό το πρόβλημα εκδηλώθηκε αργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Φρανκ.
Οι επιστήμονες μελετούν τώρα τα δείγματα χιονιού για να καταλάβουν σε ποιο βαθμό η πυκνότητα του πληθυσμού, η εγγύτητα των οδικών αρτηριών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στη ρύπανση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις