Κοροναϊός : Αμφισβητεί τα νέα κυβερνητικά μέτρα η αντιπολίτευση – Ζητά επίταξη τώρα
«Μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» για την έξοδο από την πανδημία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση. Κάτι σαν το «συμβόλαιο με το λαό» του Ανδρέα το 1981… Άλλα τα προβλήματα τότε, βέβαια, άλλα τα σημερινά. Επιπλέον, άλλες οι αιτίες που οδήγησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ανακοίνωση ενός συμβολαίου με το λαό και άλλες αυτές που […]
«Μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» για την έξοδο από την πανδημία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση. Κάτι σαν το «συμβόλαιο με το λαό» του Ανδρέα το 1981…
Άλλα τα προβλήματα τότε, βέβαια, άλλα τα σημερινά. Επιπλέον, άλλες οι αιτίες που οδήγησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ανακοίνωση ενός συμβολαίου με το λαό και άλλες αυτές που οδήγησαν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης, με μέτρα και πρωτοβουλίες, για την έξοδο από την πανδημία.
Γιατί οι «νέες» συμφωνίες – κακά τα ψέματα – παραπέμπουν κατ’ ουσίαν σε αποτυχία των προηγούμενων.
Η παρουσίαση από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, της νέας συμφωνίας εμπιστοσύνης για την έξοδο από την πανδημία, λοιπόν, απ’ ό,τι μάθαμε έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο και το δικαίωμα στη ζωή, με την επισήμανση ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει δίλημμα υγείας και οικονομίας».
Παρότι λοιπόν δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα, ιδιωτικά νοσοκομεία δεν επιτάσσει, γιατί η επίταξη που ανακοινώθηκε εφόσον δεν ανταποκριθούν – που δεν ανταποκρίθηκαν – αφορά γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, όχι κλινικές και νοσοκομεία, ενώ αμείωτος παραμένει ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν και ο κ. Σκέρτσος παρουσίασε στοιχεία για την ενίσχυσή τους.
Και το κυριότερο, στη νέα συμφωνία εμπιστοσύνης, περιλαμβάνεται ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται μια νέα στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση «νέα δεδομένα επιβάλλουν ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας». Ποια είναι αυτά; Η κόπωση της κοινωνίας, οι νέες μεταλλάξεις του ιού, αλλά και η αύξηση των συναθροίσεων. Πάλι εμείς φταίμε, εν ολίγοις…
Την κόπωση της κοινωνίας, πάντως, την προκάλεσε το σκληρότερο και διαρκέστερο lockdown στην Ευρώπη, αφού είμαστε σε καραντίνα από τις 7 Νοεμβρίου του 2020. Και όχι μόνον: ακόμη μεγαλύτερη κόπωση έχει επιφέρει το άνοιξε-κλείσε δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων, σχολείων – αυτό που ονομάστηκε, δηλαδή, και ως «μέτρα-ακορντεόν».
Όσο για την αύξηση των συναθροίσεων, τώρα οι ειδικοί – να μην τα ρίχνουμε κι όλα στους πολιτικούς, υπάρχει και μία επιτροπή – αντιλήφθηκαν ότι οι τόσοι περιορισμοί έκαναν τον κόσμο να συναθροίζεται στα σπίτια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μετάδοση του ιού ενδοοικογενειακά. Και φυσικά, στην αύξηση των συναθροίσεων προσμετρώνται και οι διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, για την υποκίνηση των οποίων μαλλιοτραβιούνται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη… επιτυχία!
Και μέσα σε όλα αυτά, συνεχίζεται με καλούς για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – είναι αλήθεια – το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών, την ώρα που ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό σε ασθενείς – π.χ. Νοσοκομείο Μεταξά. Θα πει κανείς, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Βεβαίως, αλλά να μεταδίδουν τον ιό σε ασθενείς νοσοκομείου καρκινοπαθών οι γιατροί τους, δεν είναι ανεκτό.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση, πάντα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας εμπιστοσύνης, ανακοίνωσε ότι θα μπορούμε να προμηθευόμαστε δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία και, κυρίως, ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς για τους εξωτερικούς χώρους, λόγω κλίματος. Είναι που μπήκε η Άνοιξη, δηλαδή…
Τώρα, βέβαια, το τελευταίο διάστημα, όλο και πλήθαιναν οι φωνές των ειδικών ότι πρέπει να βγαίνει ο κόσμος έξω, τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής φυσικά, με το σκεπτικό ότι οι περιορισμοί επιβαρύνουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση. Εισακούστηκαν τελικά, σε ένα βαθμό.
Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ: Πήρε πίσω τα «έξυπνα μέτρα», που ήταν βλακώδη
Για «πανικό του κ. Μητσοτάκη» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι ενώ οι πολίτες, «μετά από πεντέμισι μήνες αποτυχημένου λοκντάουν, περίμεναν την υγειονομική ενημέρωση για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση έβαλε τον κ. Σκέρτσο να κάνει προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ».
Προφανώς, η Κουμουνδούρου σχολιάζει με αυτό τον τρόπο την κυβερνητική άποψη για έναν από τους λόγους υπερμετάδοσης του ιού, δηλαδή την αύξηση των συναθροίσεων.
Καλό θα ήταν, από την άλλη, την ώρα που ο κόσμος καίγεται, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και ορισμένοι διασωληνωμένοι, αντί για ΜΕΘ, κείτονται σε απλούς θαλάμους, να σταματούσε αυτή η αντιπαράθεση για το εάν ή ποιος υποκινεί τους πολίτες σε διαδηλώσεις, γιατί στην τελική και τους διαδηλωτές υποτιμάτε, και τους υπόλοιπους έχετε κουράσει…
Και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του: «Αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις, απλά πήρε πίσω τα ‘’έξυπνα μέτρα’’ που θεσμοθέτησε προ μηνός, επιβεβαιώνοντας πως ήταν βλακώδη και αύξησαν το συνωστισμό και τα κρούσματα».
Η Κουμουνδούρου επαναφέρει το θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ και, κυρίως, της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, ενώ επισημαίνει ότι δεν έγινε «κουβέντα» από την κυβέρνηση «για αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, ούτε για τους μεγάλους χώρους εργασίας».
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την πρότασή του για συνταγογράφηση των τεστ και στοχευμένους ελέγχους στις εστίες υπερμετάδοσης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, αφού της πήρε ένα χρόνο για να καταλάβει ότι πρέπει να γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ, «τώρα προωθεί ράπιντ τεστ για όποιον ενδιαφέρεται να ελεγχθεί, ανοίγοντας παράθυρο για νέο όργιο απευθείας αναθέσεων».
ΚΙΝΑΛ: H κυβέρνηση μετατρέπει την επιτροπή σε υποχείριό της
Το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει το γεγονός ότι «όλες αυτές τις ημέρες, στελέχη της κυβέρνησης ανακοινώνουν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, πριν καν συνεδριάσει και εισηγηθεί η επιτροπή των επιστημόνων».
Και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει την επιτροπή σε υποχείριό της και όργανο επικύρωσης των αποφάσεών της», τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι προκλητικό και απαράδεκτο», καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αλλά όπως επισημαίνει «τώρα ξεπέρασε κάθε όριο, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία κρίσιμη ώρα, που η πανδημία καλπάζει και το ΕΣΥ δοκιμάζεται σκληρά».
Η Χαριλάου Τρικούπη, που επίσης ζητά την άμεση επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων – όχι μόνο ιδιωτών γιατρών – σχολιάζει επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει το 251ΓΝΑ στο ΕΣΥ για non-Covid περιστατικά, καθώς και την άμεση διακομιδή των νοσηλευόμενων ασθενών του στο 401ΓΣΝΑ, μέχρι πλήρωσης των κλινών του.
«Η κατάσταση της πανδημίας έχει χτυπήσει κόκκινο και η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύσεις», υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ. «Άφησε στην τύχη του το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο και προετοιμασία για την ενίσχυσή του και την ενίσχυση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρει και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Όταν έπρεπε να ασχοληθεί προκειμένου να στηρίξει το ΕΣΥ, να ανοίξει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να κάνει έγκαιρα προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού για τη λειτουργία των ΜΕΘ, πετούσε χαρταετό!».
Και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε ορθό αρχικό σχεδιασμό και δεν ενέταξε εξ αρχής το σύνολο των στρατιωτικών και ιδιωτικών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα, όπως τονίζει να «τρέχει τώρα ασθμαίνοντας να καλύψει τα κενά της και με λάθος τρόπο».
«Γιατί η κυβέρνηση δεν εμπλέκει και τις ιδιωτικές κλινικές; Τι άλλο περιμένει για να το τολμήσει;», ρωτά το ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας ότι η πανδημία «θα έχει μεγάλη και απρόβλεπτη διάρκεια και συνεπώς θα πρέπει να προληφθούν οι επικείμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις».
Γι’ αυτό και επιμένει ότι απαιτείται, «πυροσβεστικά, η επιστράτευση όλων των στρατιωτικών και ιδιωτικών νοσοκομείων, με την απαιτούμενη ποσόστωση, ανάλογα με τις δυνατότητες εκάστου νοσοκομείου και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του», καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούει η κυβέρνηση ή για άλλη μία φορά σφυρίζει αδιάφορα;».
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έδειξε τον ένοχο – τις δημόσιες συναθροίσεις
Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και το ιδιωτικό δεν επιτάσσεται, «αλλά θησαυρίζει απρόσκοπτα», όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, την ώρα που τα κρούσματα έχουν χτυπήσει κόκκινο, «γιατί δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς», υποστηρίζει, «αυτή την κρίσιμη ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει ξανά τα αιτήματα των υγειονομικών και των μαζικών φορέων και δείχνει τον ένοχο: τις δημόσιες συναθροίσεις!».
Ο Περισσός σχολιάζει με δηκτικό τρόπο τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι, από την άλλη πλευρά, «αποφάσισε να ‘’ενθαρρύνει’’ τον κόσμο να βγει σε δημόσιους χώρους, ενώ μέχρι πριν μία εβδομάδα τον κυνηγούσαν και τον ξυλοφόρτωναν». Και καταλήγει: «Επικίνδυνη πολιτική και τρικυμία εν κρανίω μαζί!».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις