Ψάχνει βαλβίδες αποσυμπίεσης η κυβέρνηση με το βλέμμα στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων
Τι περιμένει το επιτελείο, οι ανησυχίες και η δύσκολη εξίσωση της επιστροφής. Τι μήνυμα έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης
Θολώνουν τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα. Από την κυβέρνηση συνεχίζουν να αναζητούν το σημείο ισορροπίας μεταξύ συστήματος Υγείας και της χαλάρωσης κάποιων περιορισμών προκειμένου να δοθεί ανάσα στους πολίτες και να ανοίξει η οικονομία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν δύο πυλώνες: ο ένας θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και ο δεύτερος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα.
Η υγειονομική εικόνα προκαλεί αδιαμφισβήτητα προβληματισμό και ανάμεσα στους επιστήμονες εμφανίζεται διχογνωμία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα. Από την μία υπάρχει η άποψη ότι η μη τήρηση των μέτρων, λόγω της κόπωσης, οδηγεί στο αποτέλεσμα να μην αποδίδουν πλέον και χρειάζεται μια χαλάρωση, με επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων με κανόνες, ενώ από την άλλη θεωρείται πως δεν πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο της πανδημίας. Αναγνωρίζοντας την κόπωση από το συνεχές lockdown, που έχει οδηγήσει στη μη τήρηση των μέτρων, από την κυβέρνηση στέλνουν σήματα για λήψη μέτρων αποσυμπίεσης και την διόρθωση κάποιων μέτρων που δεν λειτουργούν.
Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης”, ζητώντας από τους πολίτες, παρά την κόπωση, να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Προϊδεάζοντας για τις σημερινές ανακοινώσεις (ωράριο εξόδου, μετακίνηση με κωδικό 6 και με Ι.Χ.), δήλωσε με έμφαση πως «είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπομονή», ενώ την πίεση που δέχεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την απέδωσε σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες και η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Αναζητούμε δύο πυλώνες.
Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων». «Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει και η βελτίωση του καιρού. Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι οποιαδήποτε μέτρο ληφθεί θα έχει ως γνώμονα τη δημόσια υγεία. «Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», κατέληξε ο υπουργός.
Η δύσκολη εξίσωση της επιστροφής
Η πλειοψηφία συμφωνεί ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν όπως το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα ή άθληση. Τα εν λόγω μέτρα προκρίνεται να αλλάξουν ειδικά όσο ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνίες τονίζοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση». Υπογράμμισε πως στόχος είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας». Ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή.
Οι εμβολιασμοί και ο Απρίλιος
Μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, είναι ο εμβολιασμός ενόψει και της τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο τον Απρίλιο θα γίνουν περισσότερο από 1,5 εκατ. Εμβολιασμοί.
‘Ηδη έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν άμεσα να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους».
Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού περίπου 250.000 πολιτών με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας των 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες – στις αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση εκτιμάται ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)