Είναι παγκοσμίου φήμης συγγραφέας που μιλούσε αρχαία Ελληνικά – Φωτογραφήθηκε με φουστανέλα στην Αθήνα το 1877
Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του σπουδαστή να επιστρέψει στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις στην Οξφόρδη του κόστισε μία σύντομη αποβολή
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς όλων των εποχών με τα έργα του να έχουν μεταφραστεί σε εκατοντάδες γλώσσες.
Επισκέφθηκε την Ελλάδα, όταν ήταν 23 ετών, τυχαία, αλλά έμεινε τρεις εβδομάδες παραπάνω από ότι υπολόγιζε.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 1877, όταν ο λογοτέχνης ήταν 23 ετών και φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μαζί με τον καθηγητή και μέντορά του, Τζον Μάχαφυ, έκαναν ένα πολυήμερο ταξίδι στην χώρα μας. Τρία χρόνια νωρίτερα, τον είχε βοηθήσει στην συγγραφή του βιβλίου «Η κοινωνική ζωή στην Ελλάδα από τον Όμηρο μέχρι τον Μένανδρο». Βέβαια, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο νεαρός ερχόταν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.
Αγάπη για τα αρχαία Ελληνικά
Πρώτη, τον είχε μυήσει η μητέρα του όταν ήταν παιδί.
Ιδιαίτερα μορφωμένη και η ίδια για τα δεδομένα της εποχής, συνήθιζε να του απαγγέλει Αισχύλο από το πρωτότυπο. Στα σχολικά του χρόνια, η οικειότητα με τα αρχαία ελληνικά μετατράπηκε σε αγάπη.
Μελέτησε εις βάθος τη γλώσσα, ξεκίνησε να κάνει δικές του μεταφράσεις και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς. Πέρα από τη γραμματική και το συντακτικό, τον συνάρπαζε η αρχαιοελληνική κουλτούρα. Η μελέτη του δεν περιοριζόταν στη γραμματεία που διδασκόταν στο σχολείο, αλλά φρόντισε να εμβαθύνει σε όλες τις πτυχές της αρχαίας καθημερινότητας.
Πίστευε ότι οι αισθητικές αρχές του κέλτικου πολιτισμού είχαν τις καταβολές τους στην Αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα, ασπαζόταν πλήρως την αντίληψη των Ελλήνων περί ομοφυλοφιλίας. Υιοθέτησε τον όρο «ελληνικός έρωτας» («greek love»), αναφερόμενος στην ύψιστη και αγνότερη -γι’ αυτόν- μορφή αγάπης: την ερωτική έλξη μεταξύ δύο αντρών.
Τυχαία η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα
Παρόλα αυτά δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα για να εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής. Στην πραγματικότητα, η πρώτη του επίσκεψη, ήταν τυχαία.
Την εποχή εκείνη, ο νεαρός συγγραφέας σκεφτόταν έντονα να αποτάξει τον προτεσταντισμό και να ασπαστεί τον καθολικισμό, όπως αναφέρει η mixanitouxronou. Κι ενώ ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στη Ρώμη για να έρθει σε επαφή με την μητρόπολη του δόγματος που τον είχε κερδίσει, ο Μάχαφυ που ήταν αντίθετος με την απόφαση αυτή, αντιπρότεινε να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του στην Ελλάδα.
Εκείνος δέχτηκε με χαρά. Πρώτη στάση ήταν το νησί της Κέρκυρας. Περπάτησαν με τις ώρες στα σοκάκια, ατένισαν τη θάλασσα και μίλησαν με τους ντόπιους. Ο νεαρός μαγεύτηκε τόσο από το νησί που έγραψε ένα ποίημα. Το ονόμασε Άγιοι Δέκα, αφιερώνοντάς το στο ομώνυμο χωριό.
Ύστερα, πήγαν στο Κατάκολο Ολυμπίας. Οι αρχαιολογικές εκσκαφές εκείνη την εποχή είχαν μόλις ξεκινήσει και οι δύο ταξιδιώτες έμειναν έκθαμβοι από τα πρώτα ευρήματα. Μάλιστα, ο νεαρός λογοτέχνης αργότερα διέδιδε ότι ήταν παρών όταν ανακαλύφθηκε ο Ερμής του Πραξιτέλη. Φήμη την οποία πάντως πολλοί ιστορικοί, έχουν αμφισβητήσει.
Στην Αθήνα
Μετά από σύντομη περιήγηση σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου, ο λογοτέχνης και ο μέντοράς του, κατέληξαν στην Αθήνα. Εκεί τραβήχτηκε και η ιστορική φωτογραφία του συγγραφέα με την παραδοσιακή φουστανέλα. Τα βουνά και η φύση από πίσω του δεν είναι παρά σκηνικά, καθώς βρίσκεται μέσα στο στούντιο του Πέτρου Μωραΐτη.
Αφού επισκέφθηκαν όλα τα αρχαία μνημεία της Αθήνας, λέγεται ότι οι έκλεισαν το ταξίδι τους με μία επίσκεψη στην Επίδαυρο και έπειτα στην Αίγινα. Η περιήγηση στην Ελλάδα διήρκεσε τελικά περίπου τρεις βδομάδες παραπάνω απ’ ό,τι υπολόγιζαν.
Μάλιστα, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του σπουδαστή να επιστρέψει στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις στην Οξφόρδη του κόστισε μία σύντομη αποβολή. Ωστόσο, εκείνος δεν το μετάνιωσε στιγμή. Ο νεαρός τσολιάς της φωτογραφίας δεν είναι άλλος από τον Όσκαρ Ουάιλντ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις