Τζανάκης: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση στα κρούσματα – Πάσχα στο χωριό
Μεγάλη ανακούφιση με την αύξηση των τεστ
Την πρόβλεψη ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου και από την άλλη εβδομάδα και πιθανότατα μετά την 25η Μαρτίου θα αρχίσει μια αργή πορεία προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μετά από μια εβδομάδα ή 10 μέρες να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. Το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάσχα στο χωριό
Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά, πιθανότατα στα επίπεδο του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.
Σε ό,τι αφορά στα self test για όλους τους πολίτες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής πνευμονολογίας σημείωσε ότι «ίσως είναι το σωστότερο από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν αρκεί ο πολίτης να κάνει το τεστ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το επικοινωνήσει σε ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση. «Κάποιος που ανακαλύπτει ότι είναι θετικός, πρέπει να κάνει εξέταση με PCR ή rapid test σε υγειονομική δομή ώστε να δηλωθεί το κρούσμα και να λάβει κατάλληλες πληροφορίες και να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του. Χρειάζεται σχεδιασμός», ανέφερε.
Μεγάλη ανακούφιση με την αύξηση των τεστ
Με ανακούφιση υποδέχτηκε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες εστιάζοντας στην αύξηση των τεστ και της ανίχνευσης των κρουσμάτων.
«Ακούσαμε με μεγάλη ανακούφιση την επίταση των εμβολιασμών, την αύξηση των τεστ και της ανίχνευσης, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να απομονώνουμε έγκαιρα το κρούσμα και επιτέλους άνοιξε αυτή η συζήτηση περί άρσης των καθολικών, οριζόντιων μέτρων. Εφόσον ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική, με βάση το γεγονός ότι η πανδημία τον Απρίλιο αρχίζει να υποχωρεί, η ανθρώπινη δραστηριότητα θα είναι ανοιχτή σε όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ιδιώτες γιατροί να συνδράμουν το εθνικό σύστημα υγείας. «Έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη μεγάλης βοήθειας για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Ωστόσο, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να γίνει αιφνιδιαστικά. Έπρεπε να γίνει βάσει σχεδίου», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.
Η τάση της πανδημίας είναι αυξητική
Όπως εξήγησε, η τάση της πανδημίας είναι αυξητική, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και οι ΜΕΘ πλέον γεμίζουν. «Χθες η εφημερία του ΑΧΕΠΑ έφτασε τις 45 εισαγωγές, εμείς στο Παπανικολάου προχθες είχαμε 38. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη», πρόσθεσε.
Τέλος, τόνισε ότι στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρξει ασυμβίβαστο και ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να γίνει υποχρεωτικός.
m
- Ιαπωνία: Πέθανε ο Οσάμου Σουζούκι, ιστορικός επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου αυτοκινήτων
- Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι διαμορφώνουν το πλεόνασμα των 12 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο
- Σοκαριστικό βίντεο με την παράσυρση οδηγού σε τούνελ στη Μόσχα – Είχε βγει από το αυτοκίνητο λόγω βλάβης
- Στο κρεβάτι με τους Μπέκαμ – Τα διαφορετικά «χρόνια πολλά» της Βικτόρια και του Ντέιβιντ
- Azerbaijan Airlines: Ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις προς επτά ρωσικές πόλεις
- Σαλάχ: «Διαφορετική η αίσθηση της κορυφής αυτή τη φορά»