Κοροναϊός : Το βραζιλιάνικο «Σχέδιο S» κατά της πανδημίας
Το πείραμα μαζικού εμβολιασμού και άμεσης ανοσοποίησης μιας ολόκληρης πόλης στη -βαριά πληττόμενη από τον κοροναϊό- Βραζιλία και οι απαντήσεις που αναζητούν οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας
Η κατάσταση στην πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με την πανδημία.
Δεύτερη πιο βαριά πληττόμενη από τον κοροναϊό χώρα στον κόσμο, με σχεδόν 12 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 290.000 νεκρούς, η Βραζιλία βρίσκεται σήμερα στο χείλος της υγειονομικής καταστροφής.
Παρά το γεγονός ότι το εγχώριο παραλλαγμένο στέλεχος «καλπάζει», ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο μπλοκάρει τις προσπάθειες των κυβερνητών για την επιβολή lockdowns.
Το εθνικό σύστημα υγείας είναι πλέον στα όρια της κατάρρευσης. Τα νοσοκομεία και στα 26 ομόσπονδα κρατίδια είναι σχεδόν γεμάτα, με συνεχείς αναφορές για ασθενείς από SARS-COV-2 να πεθαίνουν έξω από τις ΜΕΘ ή αβοήθητοι στα σπίτια τους.
Δύο μήνες, εν τω μεταξύ, από την έναρξη του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού με τα εγκεκριμένα στη χώρα σκευάσματα της AstraZeneca και της Sinovac, μόλις το 6% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω την πρώτη δόση.
Το πείραμα της Σεράνα
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο, οι εικόνες που φθάνουν από μία πόλη 300 χλμ βόρεια του Σάο Πάολο, τη Σεράνα, δείχνουν σαν να είναι από έναν άλλο κόσμο.
Σε όλους τους ενήλικες κατοίκους της -σε σύνολο 45.000 και με ελάχιστες εξαιρέσεις (κυρίως εγκυμονούσες, θηλάζουσες και άτομα που είχαν προσφάτως παρουσιάσει πυρετό)- έχει ήδη χορηγηθεί η πρώτη δόση.
Η διαδικασία γίνεται τμηματικά -η Σεράνα έχει μοιραστεί επί τούτου σε 25 ζώνες- και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, με την επίτευξη, σε τοπικό επίπεδο, συλλογικής ανοσίας.
Πρόκειται για μία πρώτη διεθνώς στο είδος της μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες έχουν δώσει τον κωδικό «Σχέδιο S».
Ζητούμενο είναι να εξακριβώσουν πόσο γρήγορα τα εμβόλια μπορούν να ανασχέσουν τον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του, σε ποιο ποσοστό εμβολιασμών μπορεί πράγματι να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» και για πόσο ακτιβώς διάστημα περιορίζεται η μετάδοση της νόσου.
Η Σεράνα -εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και μέλος του επιστημονικού προσωπικού στο ερευνητικό κέντρο Butantan Institute, Δρ.Ρικάρντο Παλάσιος- επελέγη κυρίως λόγω μεγέθους, της γεωγραφικής θέσης της και της προθυμίας κατοίκων και τοπικών αρχών για συνεργασία.
«Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα που θα απαιτηθούν στη μελλοντική λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία, εξηγεί στην εφημερίδα The Daily Telegraph, «π.χ. πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει η τήρηση αποστάσεων ή η υποχρεωτική χρήση της μάσκας».
Μικρότερης κλίμακας έρευνα στη Σκωτία κατέδειξε ότι όσοι συγκατοικούν με μέλη του υγειονομικού προσωπικού, τα οποία έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNtech ή της AstraZeneca είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
Στο μεσοδιάστημα, ερευνητές στο Ισραήλ διαπίστωσαν ότι το ιικό φορτίο (ενδεικτικό, κατά τους ειδικούς, της μεταδοτικότητας του κοροναϊού) μειώθηκε σημαντικά σε έναν μικρό αριθμό ατόμων που μολύνθηκαν από τον SARS-COV-2, δύο έως τέσσερις εβδομάδες αφότου είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer.
Εν αναμονή πάντως των αποτελεσμάτων του «Σχεδίου S», ειδικοί τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να γίνεται συγκερασμός συμπερασμάτων ερευνών, που βασίζονται σε διαφορετικά εμβόλια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις