Rapid Test: Έτσι θα κάνετε το τεστ κοροναϊού στο σπίτι σας σε λίγα λεπτά – Τα υπέρ και τα κατά του self testing
H Ελλάδα ακολούθησε το πρότυπο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Βρετανίας και της Γερμανίας εισάγοντας τη χρήση rapid test στο σπίτι.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μια εντελώς διαφορετική και νέα στρατηγική ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση με την παρουσιάση του self testing.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ακολούθησε το πρότυπο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Βρετανίας και της Γερμανίας, εισάγοντας τη χρήση rapid test στο σπίτι.
Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθεύονται τα rapid test στην Ελλάδα θα είναι διαφορετικός, καθώς δεν θα πωλούνται ούτε στα σούπερ μάρκετ, ούτε σε καταστήματα, όπως γίνεται στο εξωτερικό.
Rapid test: Πώς λειτουργούν και πώς τα προμηθευτείτε
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τέσσερα δωρεάν rapid test τον μήνα, μόνο με το AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς.
Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.
Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κοροναϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.
Πότε θα μπορείς να τα αγοράσεις
Τα rapid test αυτά θα είναι διαθέσιμα σύντομα στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να μπορούμε δυνητικά να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα.
Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.
Στην περίπτωση που το τεστ κοροναϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.
Η ακρίβεια διάγνωσης του τεστ άγγιξε το 71%. Τα τεστ έγιναν σε 60 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.
Γαλλική εταιρεία που σκοπεύει να διοχετεύσει τέτοια rapid test αυτοδοκιμής στη χώρα, αναφέρει πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να εισάγει μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και να την περιστρέψει πέντε φορές πριν την αφαιρέσει. Στη συνέχεια, αναμειγνύει το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένει το αποτέλεσμα.
Δείτε αναλυτικά το βίντεο που εξέδωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας για το πώς θα κάνετε το τεστ στο σπίτι.
Τι θα πρέπει να κάνεις αν βγει θετικό το τεστ στο σπίτι;
Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που ένας πολίτης βγει θετικός από το self testing, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον φαρμακοποιό του, ο οποίος θα τον καθοδηγήσει για το τι ακριβώς θα κάνει.
Φυσικά ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνήσει και με τον ΕΟΔΥ, ώστε αφενός να καταγραφεί ως κρούσμα, αφετέρου να ενημερωθεί για τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως πλέον η στρατηγική είναι διαφορετική, καθώς δεν θα υπάρχει μία ηλεκτρονική βάση όπου θα καταγράφονται όλα τα αποτελέσματα από τα rapid test στο σπίτι.
Άρα θα είναι υποχρέωση και προσωπική ευθύνη του πολίτη να ακολουθήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό και να απομονωθεί.
Τα υπέρ και τα κατά του self testing
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προτείνει τη χρήση των self test αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Τα υπέρ
Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου, επισημαίνεται ότι τα τεστ αυτοεξέτασης στο σπίτι, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τους εργαστηριακούς ελέγχους, που διενεργούν οι επίσημοι υγειονομικοί φορείς.
Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται η επέκταση του ελέγχου για τον ιό SARS-CoV-2 σε πλατύτερες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα από όλα τα υπόλοιπα τεστ, με αποτελέσματα τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση φορέων και κρουσμάτων.
Τα self test για αυτοεξέταση στο σπίτι μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως αναφέρεται.
Τα κατά
Η μαζική χρήση αυτών των τεστ από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα. Και κυρίως να αλλοιώσει την αποτελεσματικότητα της πραγματικής καταγραφής και να επηρεάσει αρνητικά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως: «Η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών».
Οι ειδικοί επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν έναν άλλο, καθόλου ευκαταφρόνητο κίνδυνο. Η ευρεία χρήση των self τεστ μπορεί ακόμα και να αλλοιώσει την αξιοπιστία πολλών δεικτών της επιδημιολογικής επιτήρησης της Covid σε τέτοιο βαθμό, που να μην είναι δυνατή η καταγραφή της πραγματικότητας.
Τέλος, τα rapid test για χρήση στο σπίτι, όπως τονίζεται, δεν μπορούν να εντοπίσουν τυχόν μεταλλάξεις του ιού, κάτι που αποτελεί κορυφαίο ζήτημα της εποχής.
Το CDC προτείνει, τα συγκεκριμένα τεστ να χρησιμοποιούνται σε στοχευμένους πληθυσμούς που να ευνοούνται από τον συγκεκριμένο έλεγχο, με προσεκτική παράλληλη εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις