Ο Γιάννης Καψάλης μιλάει στο in.gr για την αγάπη της νεολαίας στο δημοτικό τραγούδι
Ο Γιάννης Καψάλης μίλησε στο in.gr για την άνθηση που γνωρίζει το δημοτικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια, την οικογενειακή παράδοση αλλά και τον διαφορετικό τρόπο που διασκεδάζουμε σήμερα
To «Σπίτι με το MEGA» υποδέχεται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης δημοτικής παράδοσης, τον Γιάννη Καψάλη.
Δύο εβδομάδες αφότου εντυπωσίασε με την παρουσία του στο πλευρό του Βασίλη Καρρά και του Νίκου Μακρόπουλου, ο Γιάννης Καψάλης επιστρέφει στο Μεγάλο Κανάλι και ετοιμάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Μαζί του σε αυτό το μουσικό ταξίδι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας θα είναι η Γιώτα Γρίβα, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και οι Μιχάλης και Αλέξανδρος Τζουγανάκης, ενώ τη δική της ξεχωριστή νότα θα δώσει και η Ρία Ελληνίδου.
Ο Γιάννης Καψάλης μίλησε στο in.gr για την άνθηση που γνωρίζει το δημοτικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια, την οικογενειακή παράδοση αλλά και τον διαφορετικό τρόπο που διασκεδάζουμε σήμερα.
Tο δημοτικό τραγούδι γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια. Τι έχει συντελέσει σε αυτό;
Το δημοτικό τραγούδι ήταν και παραμένει στο DNA του Έλληνα. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση λόγω της αθρόας προσέλευσης των νέων σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, συνεστιάσεις κλπ.
Είστε από μουσική οικογένεια, ήταν δεδομένο ότι θα ασχοληθείτε με την παραδοσιακή μουσική;
Δεδομένο στη ζωή του ανθρώπου δεν είναι απολύτως τίποτα. Το γεγονός όμως ότι κατάγομαι από μια μουσική οικογένεια και ιδιαίτερα η παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα του αειμνήστου πατέρα μου, ο οποίος υπήρξε από τους πλέον καταξιωμένους μουσικούς σολίστες του κλαρίνου, με επηρέασε στο μέγιστο και εκ του λόγου αυτού, χάρη και στη δική μου αγάπη προς το δημοτικό τραγούδι βρίσκομαι σήμερα στον χώρο αυτό, τον υπηρετώ και θα τον υπηρετώ πίστα, σεβόμενος πάντα την δημοτική μας λαϊκή παράδοση.
Υπάρχουν διαφορές στην διασκέδαση από την εποχή που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα;
Σαφώς και υπάρχουν διαφορές. Η εξέλιξη των πραγμάτων επηρέασε και την διασκέδαση στο δημοτικό τραγούδι. Παλαιότερα το δημοτικό τραγούδι το προσέφερε στους πολίτες ο κάθε καλλιτέχνης είτε με φυσικό ήχο είτε με τα πολύ πενιχρά μέσα αναμετάδοσης του ήχου. Σήμερα η εξέλιξη στον ήχο και στην εικόνα είναι τέτοια, που η μετάδοση του ήχου στους ακροατές γίνεται με πολυ διαφορετικό τρόπο. Άλλωστε παλαιότερα στα κέντρα διασκέδασης, στα πανηγύρια και στις μουσικές εκδηλώσεις, το δημοτικό τραγούδι ακουγόταν κατά βούληση του κάθε χορευτή. Δηλαδή, ο καθένας έδινε την δική του παραγγελία και χόρευε πληρώνοντας ταυτόχρονα, στο μετρό του δυνατού, τους μουσικούς. Σήμερα επειδή και ο λαός που ακολουθεί τις δημοτικές μουσικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια είναι πολυπληθέστερος, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χορός με σειρά προτεραιότητας ανά παρέα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει καθιερωθεί ο ομαδικός χορός και έτσι βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στον τρόπο που γίνονταν τα πανηγύρια και οι μουσικές εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια με τα σημερινά. Νομίζω ότι ο τρόπος διασκέδασης της σημερινής εποχής είναι αρεστός στον περισσότερο κόσμο καθώς διασκεδάζουν και χορεύουν ταυτόχρονα όλοι. Βέβαια αυτό δεν θεωρώ ότι είναι ένα στοιχείο που αλλοιώνει την παράδοση μας, αλλά αντιθέτως την αναζωογονεί.
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Καιρός: Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή – Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και «μπόλικα» χιόνια
- Αγορές: Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν σύμφωνα με τους επενδυτές – Τι αλλαγές σημειώθηκαν φέτος
- Πρωινό: Το γεύμα που κάνει τη διαφορά και σε κρατάει σε φόρμα
- Γιατί οι Κούρδοι, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι υπό απειλή στη Συρία
- Επίσκεψη Δένδια στην Ντόχα για στρατιωτική συνεργασία και αμυντική βιομηχανία με μηνύματα