Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Γαλάτσι την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, έξι ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ το νέο πανελλαδικό lockdown (7/11), φωτίζει ένα νέο ντοκουμέντο για την αστυνομική βία που ακολούθησε της διαδήλωσης πολιτών στην περιοχή.

Εκείνη την ημέρα η ΕΛ.ΑΣ. είχε απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις, καθώς υπήρχαν καλέσματα για δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις (μελών του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών) με αφορμή την επέτειο δολοφονίας δύο χρυσαυγιτών. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Καθώς δεν της είχε επιτραπεί να κάνει πορεία, η αντιφασιστική συγκέντρωση διαλύθηκε στον πεζόδρομο της Λαμπρινής στο Γαλάτσι. Τότε, οι αστυνομικοί περιτριγύρισαν τους συγκεντρωμένους στον πεζόδρομο που ήταν γεμάτο πολίτες που κάθονταν στις καφετέριες (τότε η εστίαση ήταν ακόμα ανοιχτή).

Όπως είχε αναφερθεί σε πολλές καταγγελίες στο διαδίκτυο, τις οποίες είχε αναδείξει το in.gr, οι δυνάμεις των ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα μέσα στον κόσμο και άρχισαν να δέρνουν αβέρτα. Μάλιστα, αστυνομικοί εισήλθαν σε καφετέρια, όπου είχαν καταφύγει κάποιοι από τους διαδηλωτές, αλλά και απλοί πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες για υπερβολική αστυνομική βία στο Γαλάτσι – Χτύπησαν 5χρονο με γκλοπ

Μια μητέρα που κρατούσε το 5χρονο παιδί της δέχθηκε χτυπήματα από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που η Αστυνομία είχε διαψεύσει. Στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. διέψευδε και την απρόκλητη επίθεση εις βάρος πολιτών.

H αντιφασιστική κινητοποίηση είχε ως απολογισμό τη σύλληψη 13 συμμετεχόντων καθώς και τον τραυματισμό άλλων, μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Βίντεο – ντοκουμέντο

Τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό αυτό που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, η ιστοσελίδα News247 εξασφάλισε τρία βίντεο από καφετέρια της περιοχής που δείχνουν τι ακριβώς συνέβη εκείνο το απόγευμα.

Στο πρώτο βίντεο, φαίνονται οι διμοιρίες των ΜΑΤ να περικυκλώνουν τους διαδηλωτές στον πεζόδρομο, όπου βρίσκονταν και απλοί άνθρωποι. Ένας εξ αυτών διακρίνεται να ψεκάζει με δακρυγόνο αέριο (φυσούνα) όποιον βρισκόταν μπροστά του.

Οικογένειες με μωρά και παιδιά τρέχουν να σωθούν, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ ορμάνε σε όποιον βρουν μπροστά τους.

Την ίδια ώρα, από τη δεύτερη λήψη του βίντεο, είναι ορατή η ταυτόχρονη επίθεση της πάνω διμοιρίας, με τους άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν με γκλοπ αδιακρίτως, προκαλώντας πανικό στον κόσμο που βρίσκεται στο σημείο, φθορές στην καφετέρια, όπως και τον τραυματισμό διαδηλωτών, ορισμένοι εκ των οποίων διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Βίντεο υπάρχει και από το εσωτερικό της καφετέρια, όπου φαίνεται τι έγινε με το 5χρονο παιδί. Μια γυναίκα με την 5χρονη κορούλα της, πελάτες αλλά και διαδηλωτές στριμώχνονται και προσπαθούν να κρυφτούν στην τουαλέτα, η πόρτα της οποίας όμως έχει φρακάρει.

Το κορίτσι κρύβεται πίσω από τη μαμά της, ενώ ένας αστυνομικός ορμά και χτυπάει με γκλοπ διαδηλωτή στο κεφάλι, μπροστά στα μάτια του έντρομου παιδιού. Εκείνη τη στιγμή, ο πατέρας της  εμφανίζεται να βγαίνει από την τουαλέτα κρατώντας το ανήλικο στην αγκαλιά του, και να αποχωρεί από το σημείο, υπό το βλέμμα της συγκλονισμένης μητέρας του.

Μονταρισμένο το βίντεο, λέει η Κατεχάκη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι το παραπάνω βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία και πως δεν φαίνεται τι έχει προηγηθεί, αλλά και ενδιάμεσες σκηνές.

Ακόμα, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι τα άτομα που βρίσκονταν στο σημείο κρατούσαν κοντάρια και ρόπαλα.

Την επόμενη των επεισοδίων στο Γαλάτσι, η ΕΛ.ΑΣ. σημείωνε τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid -19. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης».

Η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει το βίντεο από το Γαλάτσι και άλλες υποθέσεις αστυνομικής βίας στον Συνήγορο του Πολίτη

Το απόγευμα της Κυριακής, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης υποθέσεων καταγγελιών για άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας. Όλες οι υποθέσεις αφορούν την περσινή χρονιά (2020) και ανάμεσά τους βρίσκεται και αυτή του Γαλατσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει πολιτική λογοδοσίας για την ενημέρωση των πολιτών με την μηνιαία δημοσίευση στοιχείων για: το σύνολο του αστυνομικού έργου, τους ελέγχους κατά της πανδημίας, τις συναθροίσεις, την διατάραξη κοινής ησυχίας.

»Από σήμερα και κάθε μήνα θα δημοσιεύονται επίσης στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των υποθέσεων καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα.

»Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών είναι σύνθετη διοικητική διαδικασία, η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί, με σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου, ικανό χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο 8 μήνες).»

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. συνοδεύεται από τον πίνακα:

«Ο Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπουργός»

Σε σχόλιό της για τη δημοσιοποίηση του παραπάνω υλικού, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «συγκλονιστικά βίντεο» που «εκθέτουν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Χρυσοχοΐδη», καθώς «στα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η απρόκλητη βίαιη αστυνομική επίθεση σε καφετέρια στο Γαλάτσι τη Κυριακή 1η Νοεμβρίου».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, «στα σχετικά βίντεο διακρίνονται επίσης ένας άνδρας που προσπαθεί να διαφύγει ενώ κρατά στην αγκαλιά του ένα μωρό, όσο και χτυπήματα «στο σορό» εντός της καφετέριας μπροστά σε ένα μικρό κορίτσι που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την μητέρα του (σύμφωνα με μαρτυρίες).

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη. Μόλις προχτές σε ανακοίνωση για το εν λόγω συμβάν δίχως ντροπή κατέληγε «καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου κ της μητέρας του»».

«Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη φυγή του εγκληματία υπαρχηγού των νεοναζί, που διαρκώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και χωρίς καμία ντροπή απαντά μόνο με ψέματα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπουργός. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας την επιβολή κυρώσεων σε όποιους εμπλέκονται τόσο στο βίαιο περιστατικό όσο και στην προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινωνίας», κατέληξε.

Ανίκανος, επικίνδυνος και ψεύτης, με μία λέξη: Χρυσοχοΐδης.

Τα συγκλονιστικά βίντεο που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην…

Posted by Νάσος Ηλιόπουλος on Sunday, 21 March 2021

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Χρυσοχοΐδης

Σημειώνεται ότι o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, επέλεξε να απαντήσει στον κ. Ηλιόπουλο και να κατηγορήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης.

« Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατρακυλά. Σήμερα εκτρέπεται δια του εκπροσώπου του. Με μίσος και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Γιατί δεν αντέχει όχι 42, αλλά ούτε μια απλή αλήθεια: η Ελλάδα προχωρά με ηπιότητα, καρτερία και σχέδιο. Ο,τι τους λείπει», αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Άμεσο ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετούν μέρα με τη μέρα όλες τις ακροδεξιές πρακτικές. Κι αυτό είναι το μόνο δικό τους ‘σχέδιο’», προσθέτοντας πως «η απάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη θα μπορούσε να ήταν μια καλή υπενθύμιση της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, αν δεν κακοποιούσε τις λέξεις αλλάζοντας βάναυσα το νόημά τους».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «από σήμερα όταν οι πολίτες θα ακούνε για ‘ηπιότητα’ και ‘καρτερία’ θα ξέρουν ότι η κυβέρνηση μίλα για ξύλο, εκφοβισμό και αστυνομική αυθαιρεσία», με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταλήγει σημειώνοντας πως «Το βίντεο ντοκουμέντο, όμως, που ψεκάζουν μέχρι και πεντάχρονα δεν αφήνει περιθώρια για τις γνωστές υπεκφυγές του».

Αντίδραση και από το ΜέΡΑ25

Με αφορμή το ίδιο δημοσίευμα, σκληρή κριτική εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και το ΜέΡΑ25: «Η απελπισμένη προσπάθεια να συγκαλυφθούν τα «1000+1μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικής αυθαιρεσίας μέσω απειλών και διώξεων στους δημοσιογράφους και βουλευτές που τα αναδεικνύουν, αποδεικνύεται «Ηράκλειος άθλος» για την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας από τον Πολίτη και την κυβέρνηση, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν: Δεν πρόκειται για τον «καθαρισμό του κόπρου του Αυγείου» για τον οποίο εμφανώς δεν υπάρχει βούληση, αλλά για μια πραγματική Λερναία Ύδρα: για κάθε κεφάλι αποκάλυψης που επιχειρούν να κόψουν, δύο και περισσότερα ντοκουμέντα ξεφυτρώνουν.

Έτσι, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της δίωξης κατά του Κώστα Βαξεβάνη, και ήρθε στο φώς νέο τεκμήριο για την αστυνομική βία στο Γαλάτσι το Νοέμβριο του 20, από το ειδησεογραφικό site News247. Ομοίως δεν έχει προλάβει να στεγνώσει η άρση της ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου για την καταγγελία της για αστυνομικούς προβοκάτορες, και νέα ντοκουμέντα κονιορτοποιούν την «ιερή αγανάκτηση» των θιγόμενων αστυνομικών.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του φέρουν ακέραιη την ευθύνη τόσο για την συμμοριοποίηση της δράσης αυτών των ομάδων της ΕΛ.ΑΣ., όσο και για την επιχειρούμενη φίμωση πολιτών που καταγγέλουν την δυσλειτουργία του καθεστώτος Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη», κατέληξε το κόμμα στη σχετική ανακοίνωσή του.