Κοροναϊός : Η πανδημία συμπαρασύρει τα νοσοκομεία – Πότε ελπίζουν σε αποσυμφόρηση
Δραματικές ώρες ζει η χώρα εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας και η μόνη αχτίδα αισιοδοξίας , εφόσον επαληθευτούν εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων, είναι ότι από τα τέλη του άλλου μήνα τα κρούσματα θα αρχίσουν να υποχωρούν.
Δραματικές ώρες ζει η χώρα εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας και η μόνη αχτίδα αισιοδοξίας , εφόσον επαληθευτούν εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων, είναι ότι από τα τέλη του άλλου μήνα τα κρούσματα θα αρχίσουν να υποχωρούν.
Ωστόσο και μέχρι να συμβεί αυτό, το σίγουρο είναι πως τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και ιδίως στην Αττική ζουν πρωτόγνωρες στιγμές, όπου σε κάθε εφημερία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΜΕΘ ασφυκτιούν με 674 διασωληνωμένους ενώ οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία ανεβαίνουν με ραγδαίο ρυθμό.
Το περασμένο 24ωρο έγιναν 513 νέες εισαγωγές σε όλη τη χώρας με τις 291 να καταγράφονται μόνο στην Αττική.
Την ίδια ώρα δραματική έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς απηύθυνε, για ακόμη μία φορά, χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο περιθώριο της επίσκεψής του στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».
Μαύρο ρεκόρ εισαγωγών πραγματοποιήθηκε και στην Αχαΐα. Από την αρχή της εβδομάδας, στο νομό έχουν καταγραφεί περί τα 700 κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση. Πάνω από 1800 άτομα έχουν νοσήσει με κοροναϊό στην Αχαΐα από τις αρχές του μήνα.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χθες, το Ιπποκράτειο δέχθηκε 45 εισαγωγές σε όλη την διάρκεια της εφημερίας και 15 ύποπτα κρούσματα.
Εφημερίες πολέμου
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, σημείωσε ότι οι εφημερίες των νοσοκομείων είναι πολεμικές.
«Οι εφημερίες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες είναι εφημερίες πολέμου, υπάρχει ένας πόλεμος».
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, εκτός από τους ασθενείς του κοροναϊού που τρέχουν στα νοσοκομεία, υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και μεταφέρονται από το ένα ίδρυμα στο άλλο προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.
Πότε θα υπάρξει στα κρούσματα
«Είναι τραγικές οι συνθήκες», σημειώνει, λέγοντας πως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δίνει έναν τιτάνιο αγώνα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της πανδημίας. «Οι νοσηλευτές και οι γιατροί αυτήν την περίοδο έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν».
Ωστόσο, παρά την ενδεχόμενη ύφεση στα κρούσματα που θα υπάρξει από την επόμενη εβδομάδα, αυτή δε θα αποτυπωθεί στα νοσοκομεία. «Προς το τέλος της επόμενης βδομάδας πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μία ύφεση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει ύφεση στις ΜΕΘ».
Θα φτάσουμε τους 750 διασωληνωμένους;
Την πορεία της πανδημίας μέχρι να πέσει η Ελλάδα κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ανέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Όπως εξήγησε, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.
«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.
Σημάδια σταθεροποίησης
Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, που όπως είπε δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, θα έχει αποκλιμακωθεί προς το τέλος Απριλίου.
Σαν βασικές εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού, ο καθηγητής έδειξε πρωτίστως τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι τα μέτρα είναι δύσκολο να τηρηθούν, ακολουθεί η υπερσυγκέντρωση ατόμων οποιασδήποτε μορφής, όπως οι πορείες και τρίτον οι οικογένειες, όπου η μετάδοση είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.
Νωρίτερα η κάμψη
Την πρόβλεψη ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του ιού έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ επισήμανε την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς ώστε να περιοριστεί η μετάδοση μέσα στα σπίτια.
«Θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές», σημείωσε.
Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις, με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις. Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
- Τροχαίο: Εκτροπή οχήματος στην Εγνατία Οδό – Εγκλωβισμένα δύο άτομα
- Νέα σενάρια από τις ΗΠΑ: «Υποψήφιος για προπονητής του Μέσι ο Αλμέιδα»
- Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το μοιραίο λούνα παρκ
- Σπαρτιάτες: Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη – Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
- Ζαχαριάδης: «Την αξιωματική αντιπολίτευση την ορίζει ο λαός με εκλογές – Δεν ψήφισε Ανδρουλάκη για αρχηγό»
- FY & Αλεξία Κεφαλά: Μαζί στη ζωή, μαζί και στο MadWalk