Κοροναϊός : Τρομάζει ο αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Πότε βλέπουν αποκλιμάκωση οι ειδικοί
Χθες, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.535. Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Την ώρα που η χώρα αρχίζει να «ξεκλειδώνει» σιγά σιγά από τη Δευτέρα με το άνοιγμα κομμωτηρίων και αρχαιολογικών χώρων, ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων συνεχίζει και τρομάζει, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Μπορεί , η χώρα μας προχωρά από σήμερα στην σταδιακή άρση των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων ωστόσο η πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία είναι αφόρητη, με την κυβέρνηση να έχει στο τραπέζι και την επιστράτευση γιατρών καθώς έχει πέσει στο κενό η έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ανταποκριθούν ιδιώτες γιατροί ώστε να ενισχύσουν το ΕΣΥ.
Χθες, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.535, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς.
Δυσοίωνες οι προβλέψεις
Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες όσο αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων για το επόμενο διάστημα, καθώς πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν για αρκετές ημέρες τα υψηλά νούμερα.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου και από την άλλη εβδομάδα και πιθανότατα μετά την 25η Μαρτίου θα αρχίσει μια αργή πορεία προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μετά από μια εβδομάδα ή 10 μέρες να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. Το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά, πιθανότατα στο επίπεδο του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.
«Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μια κανονική Ελλάδα»
Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στον χρονικό προσδιορισμό που θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον κοροναϊό δήλωσε πως «το Φθινόπωρο θα έχουμε μια κανονική σχεδόν Ελλάδα. Θα έχουμε εμβολιάσει ελπίζω όλους τους ανθρώπους που χρειάζεται. Και λέω ελπίζω γιατί εμβόλια θα έχουμε αρκεί να πειστούν οι Έλληνες να εμβολιαστούν».
«Θα έχουμε πετύχει αυτό που λέμε ανοσία αγέλης. Το μόνο πρόβλημα που θα υπάρχει είναι ότι δεν θα έχει προλάβει να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος και από εκεί θα έχουμε κρούσματα καινούργιων μεταλλαγμένων στελεχών. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε τα εμβόλια μας και να κάνουμε και επαναληπτικές δόσεις με ένα επαναλαμβανόμενο εμβόλιο όπως αυτό της γρίπης» συμπλήρωσε.
Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν
Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου ο καθηγητής ανέφερε ότι: «θα έπρεπε να έχουν ανοίξει καφέ και εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι επαφές γίνονται στα σπίτια μας όπου επειδή έχουμε οικειότητα βγάζουμε και τη μάσκα. Αν μπορούσαμε να είμαστε ανά τέσσερις σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν καλύτερο από 12 άτομα σε ένα σπίτι οι επαφές που είναι επικίνδυνες θα είχαν μειωθεί. Το ίδιο πιστεύω και για το λιανεμπόριο. Πρέπει να ανοίξει άμεσα στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, με ραντεβού μόνο στις μεγάλες πόλεις. Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν και πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο να πηγαίνουν σε πιο ασφαλείς επιλογές».
Έρχεται… κανονικό καλοκαίρι
Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι μία πορεία αποκλιμάκωσης αναμένεται σίγουρα από τα μέσα-τέλη Μαΐου και μετά, η οποία θα συνεχιστεί – όπως είπε – Ιούνιο και Ιούλιο.
Ο εμβολιασμός και ο καιρός είναι δύο παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι που θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό για μένα είναι δεδομένο».
Ο καθηγητής σχολιάζοντας το κατά πόσο αποδίδει το μείγμα μέτρων δηλώνει πως «η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει αυτή η αυξητική τάση, η οποία έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας, αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ναι μεν δεν λειτουργούν όσο καλά θα θέλαμε, όμως λειτουργούν. Αν δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά, θα είχαν κυριολεκτικά εκτοξευθεί οι αριθμοί των κρουσμάτων. Οπότε αυτό που βλέπουμε ήδη είναι αποτέλεσμα εφαρμογής μέτρων. Απλά χρειάζεται να στοχεύσουμε κατά τη γνώμη μου πιο καλά, εκεί που γίνεται η διασπορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία στην οποία βρισκόμαστε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις