Συναγερμός: Νοθευμένη φέτα εντοπίστηκε στη γερμανική αγορά
Σε εξέλιξη έρευνες από τον ΕΦΕΤ και το ΥΠΑΑΤ για τη νοθευμένη φέτα.
Στην πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας σε εταιρία που εξάγει φέτα στο εξωτερικό προέβησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία που εξάγει φέτα στο εξωτερικό, αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας – κατά πάγια πρακτική – δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και συμπληρώνει: «Πρώτιστη προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η διασφάλιση της ποιότητας των κορυφαίων προϊόντων μας ΠΟΠ/ΠΓΕ».
Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διάθεση νοθευμένης φέτας στη Γερμανία από ελληνική εταιρία. Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) η οποία και θα προχωρήσει στη διεξοδική διερεύνηση του συμβάντος, καθώς σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής για το λόγο αυτό.
Στα 30 εκ. € ο τζίρος της βιομηχανίας που ελέγχεται για νοθευμένη φέτα
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα και στην Γερμανία.
Η γαλακτοβιομηχανία της περιοχής μας θεωρείται από τους μεγάλους και δυναμικά ανερχόμενους “παίκτες” στο χώρο των εξαγωγών με τζίρο περί τα 30 εκ. € ετησίως. Όπως αναφέρει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).
Κατά τη συνεδρίαση που υλοποίησε σήμερα το Δ.Σ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του θέματος, έδρασε άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και έχει επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς – τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών και των προτεινόμενων ενεργειών, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα.
Ο Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας δήλωσε σχετικά: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες.»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις