Τι να περιμένουν εκατομμύρια μαθητές για πανελλαδικές και παράταση σχολικού έτους
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έχει στο τραπέζι λύσεις για όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μπορέσει να καλυφθεί η ύλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Μπορεί τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα μαθήματα να διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης, ωστόσο οι μαθητές έχουν μπροστά τους έναν… Γολγοθά, τόσο όσο αφορά στις πανελλαδικές, όσο και στην παράταση του σχολικού έτους, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έχει στο τραπέζι λύσεις για όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μπορέσει να καλυφθεί η ύλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στα ΝΕΑ Σαββατοκύρικο, αναφέρθηκε τόσο στις πανελλαδικές όσο και στην παράταση του σχολικού έτους.
«Η πιθανότητα παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου βρίσκεται μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουμε. Η τηλεκπαίδευση προχωρά, ωστόσο είναι σαφές και ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση» τόνισε για να προσθέσει.
«Συνιστά λύση ανάγκης όταν για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι εφικτή η διά ζώσης εκπαίδευση. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις μας, που θα ανακοινωθούν, όπως και πέρυσι, αργότερα μέσα στο σχολικό έτος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών».
Η υπουργός Παιδείας έκανε σαφές πως θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες λύσεις που θα απαιτηθούν.
Τι είπε η Κεραμέως για προαγωγικές εξετάσεις και περικοπή της ύλης
«Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρειαστεί προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας, είτε πρόκειται για τυχόν τροποποιήσεις στις προαγωγικές εξετάσεις είτε για την παράταση του έτους είτε για την περικοπή της ύλης – στην οποία, όσον αφορά τις Πανελλαδικές, έχουμε ήδη προβεί, προκειμένου να στηρίξουμε τους υποψηφίους μας που δοκιμάζονται διπλά εξαιτίας του κοροναϊού.
Οι πιθανές ημερομηνίες για τις πανελλαδικές – Τι θα γίνει με τη βάση εισαγωγής
Τις προηγούμενες ημέρες, η υπουργός Παιδείας είχε αποκαλύψει ότι οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν εντός του Ιουνίου ενώ στη συνέντευξή της στα ΝΕΑ ΣΚ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις 15 Ιουνίου.
Αναφορικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – που αναφέρεται να φέρει ανατροπές σε χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών – τόνισε ότι προβλέπει ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Οταν επιτρέπουμε να εισάγεται κάποιος με βαθμό 1/20 στο Πανεπιστήμιο, κοροϊδεύουμε πρώτα τον ίδιο τον φοιτητή γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει είναι πολύ χαμηλές. Κοροϊδεύουμε, όμως, και τους άλλους φοιτητές που πάσχισαν να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους στο ίδιο τμήμα, αλλά και τον έλληνα φορολογούμενο που καταβάλλει φόρους για φοιτητές που πιθανότατα δεν θα αποφοιτήσουν.
Παρατηρείται στη χώρα μας το παράδοξο να έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εισακτέων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παράλληλα – με απόσταση – τον χαμηλότερο δείκτη αποφοίτησης. Κάθε χρονιά που περνάει με αυτό το σύστημα, αφήνουμε τμήμα μιας γενιάς να χαραμίζεται, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η αλλαγή αυτή να εφαρμοστεί κανονικά από φέτος. Η κοινωνία απαιτεί λύση σε αυτή την παθογένεια.
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα, υπογραμμίστηκε ακόμη περισσότερο η ύπαρξη εναλλακτικών για τους νέους μας: ένα Μηχανογραφικό που οδηγεί σε σπουδές σε ΑΕΙ, αλλά και ένα παράλληλο Μηχανογραφικό που, σε συνέχεια της αναβάθμισης των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, οδηγεί σε δημόσια, δωρεάν, ποιοτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με την ευκαιρία, να αποσαφηνίσω ότι οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν αναφορικά με τη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των υποψηφίων, αλλά επιδρούν στην κατάταξη των υποψηφίων αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις