Φτάνει με το Deja Vu
Ο Μάρτιος σχεδόν χάθηκε και οι ελπίδες της αγοράς στρέφονται πλέον στον Απρίλιο. Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας φρενάρουν κάθε σίγουρη πρόβλεψη για το πότε τελικά θα επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα
Θεωρείς κάτι δεδομένο. Φεύγει και χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου. Συμβαίνει σχεδόν πάντα με όσα θεωρείς δεδομένα και αυτό συνέβη με την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό. Η πολύτιμη αξία του κλάδου στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις χάθηκε όταν πέρσι η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα. Βεβαίως, η χώρας έχει περάσει κρίσει ξανά, όμως η βιομηχανία του τουρισμού υπάρχει στο υποσυνείδητο μας ως κάτι δεδομένο. Και πως να μην είναι αφού πουλάμε θάλασσα, ήλιο, διασκέδαση, φαγητό και όλη μας τη φιλοξενία.
Ποιος θα φανταζόταν λοιπόν πως θα ερχόταν μία στιγμή που δεν θα είχαμε … τουρίστες. Το Deja Vu με τον τουρισμό δεν είναι μόνο η παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εν λόγω κλάδο. Το Deja Vu με τον τουρισμό είναι ότι τα τελευταία χρόνια λέμε πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται τον περίφημο μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου. Deja Vu είναι επίσης τα σενάρια και οι ημερομηνίες για το πότε θα ανοίξει ο τουρισμός και η εστίαση (όταν το τρίτο κύμα να καλπάζει). Έχουμε δηλώσεις αρμοδίων για πιθανή υποδοχή τουριστών πριν τον Μάιο, άλλες λένε για τον Μάιο, ενώ το υπουργείο μιλά για έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου.
Ο Μάρτιος σχεδόν χάθηκε και οι ελπίδες της αγοράς στρέφονται πλέον στον Απρίλιο. Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας φρενάρουν κάθε σίγουρη πρόβλεψη για το πότε τελικά θα επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.
Να ακούγονται τυχαίες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς και μετά να αναιρούνται έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα τύπου βασανιστήριο. Όταν μάλιστα χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στηρίζουν το μέλλον τους σε επίσημες ανακοινώσεις, από επίσημα χείλη.
Οι αριθμοί για τον τουρισμό είναι ενδεικτικοί: Το 2020 είχαμε έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν και πως ο τζίρος υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ. Είναι σαφές πως οι απώλειες θα είναι τεράστιες και φέτος σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.
Οι αναλυτές βλέπουν δύο σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό (Goldman Sachs): η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τουρισμό θα προσέφερε, κατά μέσο όρο, περίπου 1% άνοδο του ΑΕΠ στην Ελλάδα, μια άνοδο κατά 1,4% του ΑΕΠ στην Ισπανία, άνοδο κατά 0,7% στην Ιταλία και 0,4% και 0,1% στη Γαλλία και Πορτογαλία. Στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή αν οι περιορισμοί παραμείνουν , το ΑΕΠ της Ελλάδας θα επηρεαζόταν αρνητικά κατά 1,2%, της Ιταλίας κατά -1%, στην Ισπανία η αρνητική επίπτωση θα ήταν της τάξης του -0,8%, στη Γαλλία -0,6% και στην Πορτογαλία -1,1%. Σε αυτή την περίπτωση ο εσωτερικός τουρισμός έρχεται να καλύψει το κενό. Το 2020 ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών μειώθηκε κατά 70%, ενώ ο αριθμός των εσωτερικών επισκεπτών μειώθηκε περίπου 20%.
Οι προσδοκίες είναι να επιβεβαιωθεί το πρώτο σενάριο. Να λήξουν οι περιορισμοί σύντομα. Όμως άλλο οι ελπίδες, άλλο οι αναλύσεις και άλλο οι ανακοινώσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις