Τα οφέλη της πρωινής και της βραδινής γυμναστικής
Εσείς τι τύπος είστε;
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Καλό είναι να γυμναζόμαστε, χωρίς φαινομενικά εμπόδια όπως η ώρα, ο καιρός, η διάθεσή μας, αν είναι αργία ή Κυριακή. Γιατί αλλιώς, θα βρίσκουμε συνέχεια δικαιολογίες αποφυγής της άσκησης. Είναι προτιμώτερο να γυμναζόμαστε έστω και χωρίς ρουτίνα, από το να μην αθλούμαστε καθόλου.
Φυσικά, αναλόγως με το αν επιλέγουμε τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες για την άσκησή μας, μπορούμε να απολαύσουμε ορισμένα διαφορετικά οφέλη, αλλά και να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες διαφορετικού τύπου:
Πρωινή γυμναστική:
Εάν είστε διατεθειμένοι να γυμνάζεσαι πρωί τότε θα κοιμάστε καλύτερα το βράδυ. Αυτό μας το λέει μια έρευνα του Appalachian State University που σύμφωνα με αυτήν οι πρωινές προπονήσεις υπόσχονται καλύτερο βραδινό ύπνο. Η άσκηση στις 7 ή στις 8 το πρωί συνεπάγεται μεγαλύτερο και βαθύτερο κύκλο ύπνου σε σχέση με την απογευματινή ή βραδινή άσκηση. «Όσο καλύτερα κοιμάσαι, τόσο καλύτερο είναι για το σώμα σου.
Αυξάνει την καρδιακή υγεία, μειώνει το στρες και το άγχος, βοηθά στη διατήρηση του βάρους και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στον ύπνο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το σώμα σου να αποκατασταθεί» όπως μας εξηγεί ο Dr. Collier, καθηγητής στο «Appalachian State University». Η πρωινή άσκηση δε βοηθάει μόνο σε επίπεδο υγείας, αλλά και σε ψυχικό επίπεδο.
Μετά την πρωινή γυμναστική, αισθανόμαστε πιο αναζωογονημένοι, φρέσκοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δουλειάς.
Βραδινή γυμναστική:
Εάν δεν είσαι καθόλου πρωινός τύπος, θα χαρείς αν μάθεις ότι υπάρχουν οφέλη και της βραδινής γυμναστικής. Η επιστημονική εφημερίδα «Chronobiology International» δημοσίευσε μια μελέτη όπου ασχολείται και αναλύει το ρόλο του εσωτερικού ρολογιού του σώματος στην αθλητική απόδοση.
Και το συμπέρασμα: Η σωματική και περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνονται αργά το απόγευμα, συνεπώς αυξημένη είναι και η ενζυμική δραστηριότητα και η μυϊκή λειτουργία. Με λίγα λόγια μπορείς να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι μεταξύ 14:00 και 18:00 και να μην αναγκάζεσαι να ξυπνάς πρωί πρωί.
Άλλος ένας λόγος που ευνοεί την βραδινή άσκηση είναι η επιπλέον ενέργεια που έχεις. Η εκγύμναση το βράδυ επιτρέπει στο σώμα σου να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και να ξεφορτωθεί οποιοδήποτε άγχος δημιουργήθηκε μέσα στη μέρα.
Επιπλέον, η θερμοκρασία του σώματος μας αυξάνεται το απόγευμα και το βράδυ, οπότε είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς απ’ ότι το πρωί. Το πρωί το σώμα μας χρειάζεται ένα καλό warm up ώστε οι μύες και οι αρθρώσεις να προσαρμοστούν στην σωματική άσκηση, πράγμα που δεν είναι απαραίτητο το βράδυ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις