Κοροναϊός: «Λύγισε» το Θριάσιο – Σταμάτησε να δέχεται ασθενείς
Η εικόνα του ΕΣΥ -ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής- τρομάζει, καθώς η πίεση από τις νέες εισαγωγές των τελευταίων 24ώρων, που ξεπέρασαν τις 500, είναι τεράστια.
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Στεγαστική κρίση: Οι δήμαρχοι της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα – «Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις τώρα»
Διαρκής είναι η μάχη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πολλών νοσοκομείων που διαχειρίζονται περιστατικά του νέου κοροναϊού. Η εικόνα του ΕΣΥ -ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής- τρομάζει, καθώς η πίεση από τις νέες εισαγωγές των τελευταίων 24ώρων, που ξεπέρασαν τις 500, είναι τεράστια.
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, σύμφωνα με το Open, το Θριάσιο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς.
Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο περιέγραψαν εργαζόμενοί του την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι -κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό- κατέθεσαν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η διερεύνηση της οποίας, με την κλήση και κατάθεση των αρμοδίων, «θα αναδείξει πιθανά ευθύνες και ποινικού ενδιαφέροντος», όπως εκτιμά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Θριάσιο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή τρεις διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.
Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών μιλούν για κατάσταση πολέμου, με χαρακτηριστική την πρωτοφανή κατάσταση που επικράτησε το βράδυ της Κυριακής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, να δέχεται αμέτρητες διακομιδές από το ΕΚΑΒ.
«Ένας γιατρός για 69 ασθενείς στην Πνευμονολογική κλινική»
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία» του νοσοκομείου της Δυτικής Αττικής, καθώς, όπως αναφέρει έγγραφό τους που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας προ ημερών:
«Εκατό ασθενείς με COVID – μετά την πρόσφατη εφημερία του Σαββάτου 6 Μαρτίου – νοσηλεύονται, καταλαμβάνοντας κάθε διαθέσιμο χώρο των κλινικών του 4ου ορόφου, σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής.
Κατόπιν εντολών της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αναπτύχθηκαν πρόσφατα περισσότερες από 46 επιπλέον κλίνες COVID (ΜΕΘ και απλής νοσηλείας), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, αλλά μόνο με μετακινήσεις από υπάρχοντα, ήδη υποστελεχωμένα, τμήματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Αποτέλεσμα είναι οι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, αφού μόνο 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 5 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου ένας μόνο γιατρός εφημερεύει για 69 ασθενείς (!!!), ενώ παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και του Σωματείου μας, δεν έχει υλοποιηθεί η απαλλαγή της κλινικής από την εφημερία για τα αμιγώς πνευμονολογικά περιστατικά.
Για την ανάπτυξη των 9 νέων κλινών ΜΕΘ COVID, μετακινήθηκαν γιατροί από το Αναισθησιολογικό και τη Γενική ΜΕΘ – με αποτέλεσμα την ανασφαλή τους λειτουργία, ενώ το ιατρείο COVID του ΤΕΠ εξακολουθεί να στελεχώνεται και με ορθοπαιδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική – όπου οι ίδιοι εργαζόμενοι, από την αρχή της επιδημίας, βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης – αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου νοσηλεύονται παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.
Ανεπαρκέστατο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό στη Γενική ΜΕΘ, αλλά και στις δύο ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου, που οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν επαρκούν σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας. ενώ οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου και οι υσικοθεραπευτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτών για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.
Για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από τις περικοπές στα τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, συνεχίζονται εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας τους (π.χ. Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, ΩΡΛ, Πλ. Χειρουργική κλπ).
Ουσιαστικά το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – που είναι το μοναδικό στη Δ. Αττική – κινδυνεύει να μετατραπεί σε “νοσοκομείο της μιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις.
Ταυτόχρονα, αν και καταγράφονται διαρκώς κρούσματα μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, εξακολουθεί να μην γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος, κυρίως ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ τα μέτρα που προβλέπει το ΠΔ 102/2020. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ενώ οι ίδιοι γιατροί παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με COVID και μη COVID, ακόμα και σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου».
Ακόμη, καταγγέλεται πως «γίνεται προσπάθεια να εμφανισθεί μία εικονική πραγματικότητα κι’ έτσι ν’ αποκρυφθούν τα σοβαρά προβλήματα που καθημερινά βιώνουν το σύνολο των ασθενών και εργαζομένων στο νοσοκομείο», ενώ «στο όνομα αντιμετώπισης της ασθένειας Covid – 19 εκτίθενται σε κίνδυνο οι πάντες, εξαιτίας των ανορθολογικών πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις