Κοροναϊός : Μια ανάσα από το να γίνουμε Μπέργκαμο; – Οι επικίνδυνες υπεραπλουστεύσεις για το ποιος φταίει
Και σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί ίσως το βασικότερο όλων: Καλή η επίταξη ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, με τις «φρακαρισμένες» ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους, τι θα γίνει;
Διανύοντας το τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο τόσο οι επιστήμονες όσο και η Πολιτεία γνώριζαν ότι θα έλθει, οι πολίτες αναρωτιούνται, όχι γιατί δεν το προλάβαμε – είναι κάτι με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος όλος ο κόσμος, βιώνοντας σοβαρά προβλήματα – αλλά γιατί φτάσαμε να μιλούν πολλοί γιατροί για Μπέργκαμο.
Γιατί συνέβη στο σύστημα υγείας της χώρας μας, αυτό που αποφύγαμε τόσους μήνες, από την έναρξη της πανδημίας: Να ασφυκτιά το ΕΣΥ, να ακούμε γιατρούς και πολιτικούς να μιλούν για αναγκαστική επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ, να καταλήγουμε στην αργοπορημένη επίταξη ιδιωτών γιατρών, αλλά όχι και ιδιωτικών κλινικών.
Υπάρχει μία υπεραπλούστευση από την πλευρά της κυβέρνησης, πολλές φορές, όταν μιλά για την υπερμετάδοση του ιού, που οφείλεται στις μεταλλάξεις αλλά και στις συναθροίσεις και διαδηλώσεις, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει προετοιμάσει και σχεδιάσει σωστά τις υποδομές για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση.
Από τη μία, για παράδειγμα, ανακοινώνει την παροχή τεσσάρων ατομικών τεστ κοροναϊού, δωρεάν από τα φαρμακεία, και από την άλλη οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι δεν έχουν ιδέα!
Η επίταξη που άργησε και δεν είναι αρκετή
Μετά από αναμονή εβδομάδων, η κυβέρνηση προχώρησε τελικά σε επίταξη 206 γιατρών του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική παράμετρος, την οποία έθεσαν ιδιώτες γιατροί, εξηγώντας από την πλευρά τους πώς δεν θα χρειαζόταν να φθάσουμε στην επίταξη – και σε αυτή την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας – εάν η κυβέρνηση είχε πάρει κάποια απαραίτητα μέτρα.
Συγκεκριμένα, τόσο μεμονωμένοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, όσο και ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αναφέρθηκαν στα… μη πεπραγμένα της κυβέρνησης, παρά τις δικές τους οχλήσεις και τα αιτήματα που είχαν υποβάλει πριν φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση.
Για παράδειγμα, ιδιώτης γιατρός, πνευμονολόγος, ο οποίος αναμένεται να εργαστεί στο Σισμανόγλειο τους επόμενους τρεις μήνες και ανήκει σε εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον από τον Οκτώβριο, «αλλά δεν είχαν ανταποκριθεί».
Δήλωσε, επίσης, ότι «περιμέναμε το τρίτο κύμα, μπορούσαν να το είχαν προβλέψει και να έχουν προετοιμάσει μια εφεδρική ομάδα γιατρών». Όσο για τον δισταγμό των συναδέλφων του ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο ΕΣΥ, απάντησε ότι δεν πρόκειται περί δισταγμού, απλά, «δεν μπορείς σε 2-3 μέρες να κλείσεις και να προγραμματίσεις ένα ιατρείο, με ασθενείς και υποχρεώσεις μηνών. Όλοι οι γιατροί θέλουν να πάνε να βοηθήσουν, αλλά προκύπτουν αντικειμενικά προβλήματα».
Από την άλλη πλευρά, μία σειρά χρήσιμων ενεργειών, στις οποίες αν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση, δεν θα είχε «φρακάρει» το ΕΣΥ και, ακόμη πιο σημαντικό, τις οποίες είχαν ήδη προτείνει οι ιατρικοί σύλλογοι από καιρό, παρέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Πρώτη και καλύτερη, η άμεση πρόσληψη όλων των γιατρών, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους για ένταξη στο ΕΣΥ και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός τους για γραφειοκρατικούς λόγους. Επιπλέον, άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ, αυτών που έχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και αυτών που αναμένουν δικαστικές αποφάσεις, γιατρών με μεγάλη εμπειρία που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Ένταξη σε εθελοντική βάση ιδιωτών ιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να απελευθερωθούν γιατροί και να προσφέρουν στην δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ένταξη των γιατρών σε αναμονή αγροτικού, σε μονάδες Covid-19, με το προνόμιο να προσμετρήσει ο χρόνος αυτός στο αγροτικό τους και, τέλος, άμεση πρόσληψη των γιατρών που είναι σε αναμονή ειδικότητας.
Πρόκειται για λογικά αιτήματα, σε μία τέτοια κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η κυβέρνηση μιλά συνεχώς για τις προσλήψεις που έχει και συνεχίζει να κάνει, αλλά η πραγματικότητα, ή την διαψεύδει, ή δείχνει ότι δεν είναι αρκετές.
Κάνουμε προσλήψεις, επιμένει το Υπουργείο Υγείας
Τη δική του απάντηση στους ιδιώτες γιατρούς και τους ιατρικούς συλλόγους, ως προς το ότι δεν θα χρειαζόταν η επίταξη αν η κυβέρνηση είχε κάνει άμεσες προσλήψεις, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του «η διαδικασία των προσλήψεων τρέχει, αλλάξαμε την νομοθεσία έτσι ώστε σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις των γιατρών. Παλαιότερα», τόνισε, «περίμεναν 1,5 και δύο χρόνια για να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όταν το Σεπτέμβρη προκηρύξαμε θέσεις, μέσα σε δύο μήνες ολοκληρώθηκαν. Όταν άνοιξαν οι μονάδες αυτές, είχαν το προσωπικό στη θέση του, δεν άνοιξαν άδεια κτίρια, άνοιξαν κτίρια εξοπλισμένα και με το προσωπικό τους. Ανοίγουμε μονάδες και προσλαμβάνουμε κόσμο».
Γιατί δεν φτάνει, λοιπόν; Και σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί ίσως το βασικότερο όλων: Καλή η επίταξη ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, με τις «φρακαρισμένες» ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους, τι θα γίνει;
Εκτός από γιατρούς, χρειαζόμαστε και ΜΕΘ. Τι ΜΕΘ, όμως; Εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Γιατί καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία υπήρχαν ανέκαθεν αρκετές ΜΕΘ, που δεν λειτουργούσαν, κυρίως, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επιτάξτε και ιδιωτικά νοσοκομεία, επιμένει η αντιπολίτευση
Τα ίδια αιτήματα με τους γιατρούς και τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας διατυπώνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποδέχτηκαν «χλιαρά» την επίταξη ιδιωτών γιατρών, πρώτον γιατί έγινε με καθυστέρηση και, δεύτερον και σημαντικότερο, επειδή δεν είναι αρκετή.
Την άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και την άμεση πρόσληψη γιατρών ζητούν όλα τα κόμματα, ωστόσο, στο μεν πρώτο απάντηση εξακολουθούν να μην παίρνουν, όσο για το δεύτερο απάντησε ήδη ο κ. Κοντοζαμάνης.
Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι και προσλήψεις έχουν γίνει, και περισσότερες ΜΕΘ έχουν προστεθεί στο σύστημα, αλλά και η γραφειοκρατία ως προς τον χρόνο πρόσληψης γιατρών έχει μειωθεί σημαντικά.
- Σε υψηλό 18μήνου καλπάζουν οι τιμές τροφίμων
- Αμαλιάδα: «Με χτυπούσε και με απειλούσε…» λέει για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα της
- Πώς οι δασμοί του Τραμπ μπορούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές IPOs
- Η Bentley βάζει στο ψυγείο το σχέδιο για ηλεκτρικά οχήματα
- Αμαλιάδα: «Τώρα το θυμήθηκε η μάνα μου; – Δεν με κοίταξε ποτέ ειδικός» λέει η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Μου έστειλε φωτογραφία το νεκρό παιδί της» – Ανατριχιαστική μαρτυρία για την Ειρήνη Μουρτζούκου