Σκάνδαλο: Φτιάχνουν αντλιοστάσια λυμάτων πάνω στο κύμα
Φαραωνικά κτίσματα τοποθετήθηκαν σε σημεία που κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες λουόμενους
Της Μαρίας Μουρελάτου
Προ δυσάρεστης εκπλήξεως βρέθηκε η τοπική κοινωνία της Πάτρας όταν, πριν από μερικές εβδομάδες και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση, η Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ, με εντολή της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), ξεκίνησε εργασίες εκσκαφής κατά μήκος δύο χιλιομέτρων στο παραλιακό μέτωπο των Βραχναίικων, ώστε να περάσουν υπόγεια σωλήνες αποχέτευσης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε σε χρόνο – ρεκόρ η ανέγερση δύο εκ των τριών προβλεπομένων στο έργο αντλιοστασίων, στον αιγιαλό, πάνω στο κύμα. Τα φαραωνικά υπέργεια κτίσματα τοποθετήθηκαν, μάλιστα, σε σημεία που κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες λουόμενους και ακριβώς απέναντι από τα δημοφιλή εστιατόρια των Βραχναίικων που περιμένουν το άνοιγμα της εστίασης για την οικονομική επιβίωση περίπου 500 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αντ’ αυτού, με ένα οδικό δίκτυο μπροστά από τις επιχειρήσεις τους γεμάτο τρύπες και σκόνη και την καλοκαιρινή περίοδο προ των πυλών, 17 καταστηματάρχες των περιοχών Βραχναίικα και Ροΐτικα αναγκάστηκαν στις 10 Μαρτίου να προχωρήσουν σε εξώδικο προς τους υπεύθυνους φορείς για την εκτέλεση του έργου.
«Αιτούμαστε, όπως ενημερωθούμε άμεσα και εγγράφως για το συγκεκριμένο έργο, για την λειτουργία των κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί και για την χρησιμότητά τους, παράλληλα όπως ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίας επί της άνω οδού με παράλληλη άμεση και εντός του μηνός Απριλίου 2021 ολοκλήρωση των έργων οδοποιίας, με παράλληλη γνωστοποίηση της ημεροχρονολογίας ολοκλήρωσης αυτών», καταλήγει το εξώδικο. Στα «ΝΕΑ», ο δικηγόρος των 17 καταστηματαρχών που το συνυπογράφουν, Κώστας Κρεμμύδας, ξεκαθαρίζει ότι: «Για τους εντολείς μου το ζητούμενο είναι ασχέτως λαθών, αδειών και υπαιτιότητας, η άμεση αποκατάσταση των έργων οδοποιίας, η άμεση καθαίρεση των κτισμάτων και η πλήρης υπογειοποίηση των αντλιοστασίων».
Εκτός από την αισθητική των κτισμάτων και το καθεστώς νομιμότητας – όσον αφορά τη χωροθέτησή τους πάνω στον αιγιαλό -, η τοπική κοινωνία ανησυχεί και για την όχληση από τον θόρυβο των αντλιών οι οποίες θα μεταφέρουν τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, τρία χιλιόμετρα μακριά, στην περιοχή της Παραλίας Πατρών αλλά και για το κατά πόσο θα συνάδει με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα η ύπαρξη ενός έργου επεξεργασίας λυμάτων, ακριβώς δίπλα από τα τραπέζια όπου οι επισκέπτες της περιοχής θα τρώνε και θα κολυμπούν.
«Ελέγξαμε και άλλους δήμους και καταλήξαμε ότι τέτοιο πράγμα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα. Σκεφτείτε να βλέπει κάποιος κτίσματα τεραστίων διαστάσεων μέσα στη θάλασσα και να ξέρει ότι συλλέγουν λύματα. Καταλαβαίνετε ότι δεν θα πλησιάσει κανείς», αναφέρει ο Κώστας Κρεμμύδας.
«Καταστροφή»
Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων τάσσεται και η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρωτεύουσα Ξανά». Ο επικεφαλής της, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, μιλάει στα «ΝΕΑ» για ένα έργο – έκτρωμα: «Μιλάμε για καταστροφή, δεν είναι θέμα αντιπολιτευτικής διάθεσης. Αν παραμείνουν αυτά τα κτίρια εκεί, υποβαθμίζεται πολύ η περιοχή. Οποιος έρθει στην Πάτρα εκεί θα πάει να φάει και εκεί θα πάει για μπάνιο. Φαντάσου να έχεις στο μυαλό σου ότι τρως και δίπλα σου έχεις ένα αντλιοστάσιο που επεξεργάζεται λύματα και το βλέπεις κιόλας. Ολοι νόμιζαν ότι το έργο θα γίνει υπόγεια και ξαφνικά, μέσα σε δύο μέρες, σήκωσαν κολόνες και έριξαν και τον πάνω όροφο. Ο κόσμος έπαθε πλάκα. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ δήλωσε ότι έχουν άδεια. Οι πληροφορίες μας είναι ότι τα κτίρια δεν περιγράφονται όπως κατασκευάζονται στις διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά αυτό ελέγχεται. Υστερα λένε ότι «έτσι είχε γίνει η μελέτη από παλιά και πάνε να την εφαρμόσουν». Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, πολλές φορές αποκαλύπτονται λάθη σε μελέτες κατά την εφαρμογή τους και οφείλεις εκείνη την ώρα να το διορθώσεις. Αυτά είναι δικαιολογίες, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από τον δήμαρχο να επιλύσει το θέμα».
Η πρώτη απάντηση στο εξώδικο έφθασε χθες από την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ’ ΑΔΑ: 7Θ33ΟΡ1Φ-Δ8Π Απόφαση της ΑΔΠΕΔΕ&Ι έχει παραχωρηθεί η απλή χρήση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας εντός των διοικητικών ορίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Ροϊτίκων, Μονοδενδρίου και Βραχναιίκων, για την εκτέλεση του έργου «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Γ’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Ε.Ε.Λ ΠΑΤΡΑΣ». Κατά την αυτοψία που διενήργησε υπάλληλος της Υπηρεσίας μας την 16-03-2021 διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες για την κατασκευή των αντλιοστασίων ήταν σε εξέλιξη και πραγματοποιούνταν σε χώρο που έχει παραχωρηθεί σύμφωνα με την ως άνω σχετική απόφαση».
Αμέσως μετά, ο δικηγόρος των 17 ήταν κατηγορηματικός: «Η απάντηση της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι πολύ προσεγμένη, δεν ασχολείται καθόλου με τις κατασκευές, αν είναι σύννομες. Περιμένουμε να δούμε αν η ΔΕΥΑΠ θα αναγνωρίσει το πρόβλημα και θα το διορθώσει. Διαφορετικά εμείς θα προχωρήσουμε δικαστικά σε αυτά που μας επιτρέπει ο νόμος. Το θέμα εδώ δεν είναι ποιος φταίει αλλά ποιος ευθύνεται να αποκαταστήσει το τεράστιο λάθος που έχει γίνει».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
- Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν 2024: Top ιδέες στολισμού για το καλύτερο γιορτινό τραπέζι
- Θωμαΐδης: Διπλασιασμός της χρήσης κοκαΐνης τις γιορτές – Που οφείλεται
- Η Τζούντι Γκάρλαντ έκανε το «Have Yourself a Merry Little Christmas» λιγότερο μελαγχολικό
- Ηλίας Ψινάκης: «Με τον Σάκη έχω περάσει 17 χρόνια υπέροχα, με δυσκολίες, κραξίματα, δόξα, πλούτη»
- Γιατί βάζουμε κάλτσες στο τζάκι; Πώς προέκυψε το έθιμο