Τι σχέση έχουν οι αγελάδες, τα φύκια και η κλιματική αλλαγή
Τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου
Ανήσυχοι περιβαλλοντιστές ζητούν εδώ και χρόνια από τον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση κρέατος για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή που προκαλούν τα αέρια των αγελάδων. Τώρα, όμως, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί να γίνουμε όλοι βίγκαν.
Το πρόβλημα με τα εκτρεφόμενα ζώα, και ειδικά με τις αγελάδες, είναι ότι παράγουν μεθάνιο που απελευθερώνεται είτε με το ρέψιμο είτε από την άλλη άκρη του πεπτικού σωλήνα.
Το μεθάνιο διασπάται σχετικά γρήγορα στην ατμόσφαιρα, είναι όμως περίπου 30 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.
Και το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, αφού το μεθάνιο δεν παράγεται από τα ίδια τα ζώα αλλά από μεθανογόνα μικρόβια στο πεπτικό σύστημά τους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις αναφέρουν τώρα ότι ένα φύκι μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα όταν προστίθεται σε μικρές ποσότητες στις ζωοτροφές των βοοειδών.
Πείραμα που διήρκεσε πέντε μήνες έδειξε ότι οι εκπομπές μεθανίου μειώνονται κατά 82% σε αγελάδες που εκτρέφονται για το κρέας τους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση PLoS One.
«Διαθέτουμε πλλεον ενδείξεις ότι η προσθήκη φυκών στις ζωοτροφές είναι αποτελεσματική στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και το αποτέλεσμα δεν μειώνεται με τον χρόνο» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο Ερμάιας Κέμπριαμπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το φύκι που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Asparagopsis taxiformis, ένα ροδοφίκος που θεωρείται βρώσιμο από πολλούς λαούς εκτός Δύσης.
Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενο πείραμα της ομάδας του Κέμπριαμπ, το οποίο έδειξε ότι το ροδοφύκος μειώνει τις εκπομπές μεθανίου στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Η τυφλή δοκιμή που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι η προσθήκη δεν επηρεάζει τα γεύση του γάλακτος.
Η μεγάλη πρόκληση, λένε τώρα οι ερευνητές, είναι ο εφοδιασμός των εκτροφέων με επαρκείς ποσότητες του φύκους, δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή είναι μάλλον περιορισμένη.
«Σίγουρα μένει πολλή δουλειά να γίνει, όμως τα αποτελέσματα της μελέτης μάς ενθαρρύνουν» σχολίασε η Μπριάνα Ρογκ, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Έχουμε πλέον μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα του κατά πόσο τα συμπληρώματα φυκιών μπορούν να μειώνουν τις εκπομπές μεθανίου σε μακροπρόθεσμη βάση» υποστήριξε.
- Άρης: Ξεκαθαρίζει για Κουάισον ενόψει Αστέρα
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών