O κοροναϊός ίσως προκαλεί και προβλήματα ακοής
Βαρηκοΐα. εμβοές και ίλιγγος είναι τα βασικά συμπτώματα μετά την ανάρρωση από Covid-19
- Αλλάζουν όλα στον ΑΜΚΑ από τις αρχές του 2025
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Μικρό μερίδιο των ασθενών με Covid-19 εμφανίζουν προβλήματα ακοής και ισορροπίας που επιμένουν και μετά την ανάρρωση, δείχνει μετα-ανάλυση που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ βρήκαν στη βιβλιογραφία 56 προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τον κοροναϊό με βαρηκοΐα και προβλήματα στον λαβύρινθο, μια δομή του έσω αφτιού που ευθύνεται για την ισορρροπία.
Επέλεξαν τις 24 καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες για να υπολογίσουν ότι η βαρηκοΐα εμφανίζεται στο 7,6% των ασθενών, ενώ οι εμβοές (βούισμα στα αφτιά) στο 14,8% και ο ίλιγγος στο 7,2%.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στο International Journal of Audiology, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι εν λόγω μελέτες βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους ασθενείς αντί σε ακουογράμματα που θα έδιναν πιο αξιόπιστα δεδομένα.
«Υπάρχει επείγουσα μελέτη για προσεκτικά σχεδιασμένες κλινικές και διαγνωστικές μελέτες για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 στο ακουστικό σύστημα» δήλωσε ο Κέβιν Μάνρο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
«Αν και είναι ευρέως γνωστό ότι οι ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν την ιλαρά, την παρωτίτιδα και τη μηνιγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις του SARS-CoV-2» πρόσθεσε.
«Τους τελευταίους μήνες έχω λάβει πολυάριθμα email από ανθρώπους που ανέφεραν αλλαγές στην ακοή τους ή εμβοές μετά την Covid-19».
«Αν και αυτό προκαλεί ανησυχία, χρειάζεται προσοχή καθώς δεν είναι σαφές αν οι αλλαγές της ακοής μπορούν να αποδοθούν ευθέως στην Covid-19 ή σε άλλους παράγοντες όπως οι θεραπείες που χορηγούνται στην εντατική» είπε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συγκρίνουν νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19 και ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για άλλα αίτια προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η βαρηκοΐα είναι αποτέλεσμα του ίδιου του κοροναϊού ή άλλων παραγόντων στα νοσοκομεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις