Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαλυπτική έρευνα : Πώς βλέπουν οι Αλβανοί τους Ελληνες, την Ελλάδα και την Τουρκία

Αποκαλυπτική έρευνα : Πώς βλέπουν οι Αλβανοί τους Ελληνες, την Ελλάδα και την Τουρκία

Αποκαλυπτικά ευρήματα για το πώς βλέπουν οι Αλβανοί τους Ελληνες, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις σχέσεις μεταξύ τους καθώς και τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών περιέχονται σε ανάλυση στοιχείων μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον αλβανικό πληθυσμό.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πώς βλέπουν οι Αλβανοί τους Ελληνες, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις σχέσεις μεταξύ τους καθώς και τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών περιέχονται σε έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο: «Οι Στάσεις της Κοινής Γνώμης της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας: Τάσεις και Προοπτικές».

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον

Την έρευνα στην αλβανική κοινή γνώμη συντόνισε το Οpen Society Foundation for Albania και υλοποίησε η εταιρία Data Centrum.

H ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, όμως, προχώρησε σε περαιτέρω στατιστική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας για την εξαγωγή συμπληρωματικών συμπερασμάτων.

Σκοπός της ανάλυσης είναι η παρουσίαση συνοπτικά αλλά με συστηματικό τρόπο μέρος των ευρημάτων της αλβανικής έρευνας, που έχουν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και την ελληνική εξωτερική πολιτική.


Εκλογές στην Αλβανία (φωτογραφία από εκλογικό κέντρο στα Τίρανα REUTERS/Florion Goga)

Επιχειρείται, επίσης, η εξαγωγή ορισμένων ενδεικτικών πολιτικών συμπερασμάτων για την εικόνα και την απήχηση της Ελλάδας στην Αλβανία, καθώς και για το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις τάσεις της αλβανικής κοινής γνώμης.

Βασικά συμπεράσματα της παρούσας μελέτης:

Από τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης προκύπτει σαφής και έντονος δυτικόστροφος και φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός της Αλβανίας.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο «καλύτερος φίλος της Αλβανίας», η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση, ενώ η Τουρκία δεν καταγράφεται μεταξύ των βασικών απαντήσεων.

Σύμφωνα με την αλβανική κοινή γνώμη, το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων στις σχέσεις των δυο χωρών με 30%.

Σύμφωνα με την αλβανική κοινή γνώμη, η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και οι αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικές γέφυρες που φέρνουν τους δύο λαούς πιο κοντά.

Και προβλήματα

Συγχρόνως, όμως, προκαλούνται προβλήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών που χρίζουν διερεύνησης και λήψης μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η πλειονότητα της αλβανικής κοινής γνώμης, 61% ή έξι στους δέκα ερωτώμενους, έχει θετική ή πολύ θετική άποψη για την Ελλάδα. Οι αρνητικές για την Ελλάδα απόψεις δεν ξεπερνούν το 12%.

Η Τουρκία έχει θετική εικόνα στην αλβανική κοινή γνώμη, αλλά οι αλβανοί πολίτες δεν αισθάνονται ιδιαίτερη σύνδεση, όπως αυτή που βλέπουμε να υπάρχει με ορισμένες δυτικές χώρες, για παράδειγμα τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία.


Μητέρα χορεύει με το παιδί της στην αγκαλιά, στη διάρκεια μουσικής παράστασης σε δρόμο του Δυρραχίου (φωτογραφία REUTERS/Florion Goga)

Η ταύτιση της Αλβανίας με την Τουρκία ή τα τουρκικά συμφέροντα, όπως συμβαίνει συχνά από ΜΜΕ στην Ελλάδα, δεν επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών κοινής γνώμης.

Από τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία της ελληνικής υποστήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά και η καίρια σημασία της δημόσιας διπλωματίας για την εικόνα και την απήχηση της Ελλάδας.

Αρνητικά στοιχεία

Η ρητορική έμφαση από την πλευρά της Ελλάδας σε σκληρούς όρους για την υποστήριξη της αλβανικής ευρωπαϊκής προοπτικής μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την εικόνα και απήχηση της Ελλάδας στην Αλβανία.

Τα δυναμικά στρώματα της Αλβανίας έχουν λιγότερο θετική στάση για την Ελλάδα συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι πιο θετικές στάσεις για την Ελλάδα εμφανίζονται μεταξύ ατόμων μεγάλης ηλικίας, χαμηλής μόρφωσης και ασθενέστερων οικονομικά.

Με βάση τα στοιχεία της αλβανικής κοινής γνώμης μπορεί κανείς με ασφάλεια να προβλέψει ότι η θετική εικόνα και απήχηση της Ελλάδας στην Αλβανία θα βαίνει στο μέλλον μειούμενη, εφόσον δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

Το κείμενο υπογράφουν ο Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας, Κύριος Ερευνητής και Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Δρ. Γιώργος Σιάκας, Διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


«Οι Στάσεις της Κοινής Γνώμης της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας: Τάσεις και Προοπτικές»

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024