Life Coaching: Ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ επιμένει ότι «μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσω των αλόγων»
Την… ιδιόρρυθμη τεχνική έχουν δοκιμάσει πρόσωπα όπως ο Τζεφ Μπέζος, η Μάργκαρετ Άτγουντ και η Μπέτι Μίντλερ
Ας υποθέσουμε ότι ψάχνετε έναν τρόπο να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας, να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να εξελιχθείτε, γενικώς, ως άνθρωπος. Έστω ότι είστε και κάτοικος των ΗΠΑ – στην προκειμένη περίπτωση έχει σημασία. Μαθαίνετε, λοιπόν, για την ύπαρξη μιας υπηρεσίας, την οποία έχουν εμπιστευθεί μέχρι στιγμής η ηθοποιός Μπέτι Μίντλερ, η διακεκριμένη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ και η πρώην υπουργός εσωτερικών Σάλι Τζούελ. Μετά, πληροφορείστε ότι το έχει δοκιμάσει και ο Τζεφ Μπέζος με την οικογένειά του, ενώ έχει αξιοποιηθεί και για εταιρικά event της Red Bull. Ενδιαφέρεστε, έτσι δεν είναι; Αν προσθέταμε, όμως, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία περιλαμβάνει απλώς… το να κοιτάζετε και να αγγίζετε άλογα;
Ας το εξηγήσουμε λίγο περισσότερο. Η υπηρεσία, που λέγεται Equus, από τη λατινική ονομασία των αλόγων, ιδρύθηκε το 2016 από ένα ζευγάρι, την Κέλι Γέντορφ και τον Τζ. Σκοτ Στρέιτσαν. Και οι δύο δηλώνουν «προπονητές προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης». Σύμφωνα με τους «προπονητές», κάθε επισκέπτης λαμβάνει μια προσωποποιημένη εμπειρία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την απλή αλληλεπίδραση με τα άλογα ή την καθοδήγησή τους σε καθημερινές εργασίες. Κανένας επισκέπτης δεν έχει δικαίωμα να ιππεύσει.
Πώς σας φαίνονται τα παραπάνω; Αν τα βρίσκετε κάπως… παράξενα, για να το θέσουμε κομψά, το ίδιο ισχύει και για τη δημοσιογράφο των Times της Νέας Υόρκης, Κέιτλι Γουίβερ, που αποφάσισε να κλείσει ραντεβού για να δει ιδίοις όμμασι τι μπορούν εν πάσι περιπτώσει να προσφέρουν τα άλογα στον δρόμο μας για την αυτογνωσία.
Οι ιδιοκτήτες του Equus, πάντως, δίνουν μάλλον μεγάλες υποσχέσεις. Σύμφωνα με το site της επιχείρησης, η υπηρεσία τους μπορεί «κυριολεκτικά να αλλάξει τον εγκέφαλό σας και να τον επαναπρογραμματίσει ώστε να είστε περισσότερο «παρόντες», εναρμονισμένοι και σοφοί», «να δημιουργήσει τη ζωή που αξίζετε πραγματικά», να σας διδάξει πράγματα «με έναν ευχάριστο, αξιομνημόνευτο, όμως ισχυρό τρόπο που διατηρείται στο πέρασμα του χρόνου», να σας βοηθήσει να «τελειοποιήσετε τις μη λεκτικές σας δεξιότητες», να διαισθανθείτε «αναδυόμενα μέλλοντα» – ό,τι και αν σημαίνει αυτό – και, φυσικά, «πολλά περισσότερα».
Όπως αναφέρει το ιδρυτικό ζευγάρι, το Equus προκύπτει από τα «56 εκατ. χρόνια σοφίας» των αλόγων, ένα χρονικό διάστημα που παραπέμπει στο πρώτο καταγεγραμμένο απολίθωμα ενός προγόνου του σύγχρονου, εξημερωμένου αλόγου, του Equus ferus caballus. Δηλαδή, φανταστείτε τι μπορεί να έχει να μας μάθει η αμοιβάδα.
Αυτή η σοφία, σύμφωνα με την Γουέντορφ «είναι όλη η δουλειά που κάνουμε, είτε το άλογο βρίσκεται στον χώρο, είτε όχι». Γιατί, ναι, τα άλογα δεν είναι καν παρόντα, τουλάχιστον όχι στα εξ αποστάσεως προγράμματα που προσφέρει το Equus. Πάντως, για να μην ανησυχείτε, όλες οι δραστηριότητες της επιχείρησης είναι «εμπνευσμένες από άλογα».
Όπως επιμένουν στο site τους αλλά και δια ζώσης οι ιδρυτές της επιχείρησης, η αγελαία ζωή των αλόγων τούς επέτρεψε να γίνουν «ένα από τα πιο επιτυχημένα θηλαστικά» στον πλανήτη – δηλαδή, να επιβιώσουν σε μεγάλους αριθμούς μέχρι και σήμερα. Κατά τη γνώμη της Equus, αν οι άνθρωποι υιοθετούσαν τον ενστικτώδη τρόπο οργάνωσης των αλόγων, θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν επίσης σε καλύτερα και πιο επιτυχημένα όντα – παρά το γεγονός ότι με το κριτήριο της επιβίωσης, μάλλον ήδη δεν τα έχουν πάει και τόσο άσχημα.
Η δημοσιογράφος των Times κλήθηκε να κάνει πάνω-κάτω τα εξής: Να αγγίξει τη ράχη ενός αλόγου με κλειστά τα μάτια, περιμένοντας για κάποια «ροή πληροφοριών» – η οποία κατά τα λεγόμενά της δεν ήρθε ποτέ. Και τίποτα άλλο. Πράγμα σίγουρα απογοητευτικό, αφού σύμφωνα με το ενημερωτικό e-mail που έλαβε κατά την εγγραφή της «η διαδικασία ξεκινά τη στιγμή που δεσμεύεστε και κάνετε κράτηση σε κάποια συγκεκριμένη ημέρα. Επομένως, δώστε σημασία σε τυχόν συγχρονισμούς και άλλα γεγονότα που είναι βέβαιο ότι θα συνωμοτήσουν για να σας βοηθήσουν από τώρα μέχρι και την άφιξή σας».
Ακόμη πιο απογοητευτικό γίνεται αν αναλογιστούμε και το κόστος αυτής της διαδικασίας… αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Γιατί η επαφή με τα άλογα δεν είναι καθόλου φθηνή: Συγκεκριμένα, ανέρχεται σε $1.044,47 για δύο ώρες με τα άλογα και μια τηλεφωνική κλήση.
Οι ιδιοκτήτες επιμένουν ότι τα χρήματα δεν είναι πολλά: «Αν κάποιος μας καλέσει και είναι έτοιμος να επενδύσει στον εαυτό του, δεν μας ρωτά καν», τονίζει ο Στρέιτσαν μιλώντας στους Times. «Αν κάποιος μας καλέσει και μας πει ότι είναι υπερβολικά ακριβό, απλώς ψάχνει μια αιτία για να μην επενδύσει στον εαυτό του. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα».
Φυσικά, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα ανέβαλε ακόμη και μια ιατρική διαδικασία, αν το κόστος της ήταν τόσο υψηλό.
Όσο για το πώς φτάνουν σε μια τόσο υψηλή τιμή; Σύμφωνα με την Γουέντορφ, κατά μέσο όρο η συντήρηση των αλόγων ανέρχεται στα $750 μηνιαίως, όμως στην εξίσωση μπαίνει και ο χρόνος και η προσπάθεια για το σχεδιασμό της προσωποποιημένης εμπειρίας που προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη. Για παράδειγμα, οι δυο επιχειρηματίες κάποιες φορές αναγκάζονται να επιλέξουν το κατάλληλο ποίημα, από μια συλλογή με εκατοντάδες δημιουργίες, το οποίο θα διαβαστεί κάποια στιγμή στη διάρκεια της συνεδρίας.
Όλος αυτός ο… σχεδιασμός, στηρίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο που καλούνται να συμπληρώσουν οι επισκέπτες κατά την κράτησή τους. Σε αυτό, βρίσκουν ερωτήσεις όπως: «Περιγράψτε τη ζωή σας σαν να ήσασταν σε ένα μπαλκόνι και να κοιτούσατε προς τα κάτω, όλες τις πτυχές και τους παίκτες».
Όπως προαναφέραμε, για την Γουίβερ η συνεδρία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Άλλοι πάλι, όπως ο 50χρονος Τιμ Χάμιλτον, παγκόσμιος επικεφαλής δημιουργικού σχεδιασμού της North Face, μιλούν για μια εμπειρία που τους άλλαξε τη ζωή. Το ίδιο αναφέρει και η Κάθι Φίαντερ, διευθύντρια της Microsoft με αρμοδιότητα την δημιουργία εμπειριών εκμάθησης για τους εργαζόμενους. Όπως λέει, ο Στρέιτσαν κατάφερε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν «να μοιραστούν όσα ένιωθαν την ανάγκη να εκφράσουν», με έναν τρόπο «που δεν έκανε τους υπόλοιπους να μπαίνουν σε άμυνα». Ωστόσο, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν ενεπλάκησαν τα άλογα – μόνο οι «εμπνευσμένες» από αυτά δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Στρέιτσαν, τα άλογα δείχνουν στους πελάτες του «όλα όσα είναι πραγματικά, εκτός από αυτά που λένε στους εαυτούς τους ότι είναι», καθώς αντανακλούν «όλα όσα είναι αληθινά μέσα τους».
Όσο για τη δημοσιογράφο των Times; Ο Στρέιτσαν την ενημέρωσε ότι έχει ένα «μικρό πρόβλημα με τη λήψη» των μηνυμάτων (ίσως δεν έπιανε καλό σήμα;), οπότε τα άλογα της έλεγαν να «αφήσει τον εαυτό της να λάβει το μήνυμα». Πώς; Μα, φυσικά, περπατώντας προς το μέρος της.
Ένα άλλο άλογο στεκόταν ακίνητο. Επομένως, «απολάμβανε την παρουσία της», σύμφωνα με τον Στρέιτσαν. Προς το τέλος της συνεδρίας, αρκετά από αυτά ξάπλωσαν στο χώμα. Αυτό, και πάλι κατά τον «προπονητή προσωπικής ανάπτυξης» σήμαινε ότι η δημοσιογράφος είχε «ηγετικές υπερδυνάμεις» ή ένα χαρακτηριστικό «που κάνει τους άλλους να χαλαρώνουν».
Δυστυχώς, όταν η Γουίβερ μίλησε με την Κλόε Γουάιρς, βοηθό ερευνητή στο Purdue University College of Veterinary Medicine, και με την Κάντανς Κρόνι, ειδικό ζωικής συμπεριφοράς και ευημερίας και πάλι από το Purdue, εκείνες την απογοήτευσαν, λέγοντάς της ότι όλα όσα περιέγραψε δεν ήταν παρά… φυσιολογικές συμπεριφορές των αλόγων.
Αναφέροντας τα όσα απογοητευτικά της είχαν ειπωθεί στους δύο «προπονητές της», εκείνοι την ενημέρωσαν ότι ναι μεν ορισμένες κινήσεις τους εξηγούνταν από την επιστήμη της ζωικής συμπεριφοράς, όμως υπήρχαν πολλαπλά επίπεδα νοήματος σε καθεμιά από τις πράξεις των αλόγων. Σύμφωνα με τη δική τους φιλοσοφία, τα άλογα υποδέχονται κάθε νέα άφιξη ως νέο μέλος της αγέλης τους, και προσπαθούν να του μάθουν πώς να εισαχθεί σε εκείνη.
Φυσικά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα άλογα, ως ζώα-θηράματα, μάλλον δεν θα είχαν επιβιώσει επί 56 εκατ. χρόνια αν πράγματι λειτουργούσαν με αυτό τον τρόπο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η επαφή μας μαζί τους δεν έχει τίποτα να μας δώσει. Για παράδειγμα, οι «προπονητές προσωπικής ανάπτυξης» έχουν δίκιο όταν λένε ότι τα επιβλητικά ζώα μπορούν να αντιληφθούν την ψυχική μας κατάσταση: Όχι επειδή διαβάζουν το μυαλό ή την ψυχή μας, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται σημάδια του στρες, όπως οι γρήγορες ανάσες ή οι τεταμένες κινήσεις. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η ίδια η συνύπαρξη με τα ζώα έχει να μας προσφέρει πολλά, αφού τείνει να μας χαλαρώνει, ενώ υπάρχουν πολλαπλοί αποδεδειγμένοι τρόποι τα ζώα να συμμετέχουν με επιτυχία σε ψυχοθεραπευτικές ή και φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες.
Όμως, ακόμη και αν πολλαπλοί δισεκατομμυριούχοι πίνουν νερό στο όνομα της Equus, τίποτα από όσα διαβάζουμε για τη συγκεκριμένη πρακτική δεν μοιάζει ικανό να μας πείσει για την αποτελεσματικότητά της. Άλλωστε, για εκείνους τα πάνω από $1.000 του κόστους της υπηρεσίας, ίσως να αποτελούν μηδαμινό αντίτιμο για ένα ευχάριστο απόγευμα με άλογα – και κάποιον να τους μιλά για τις ανεπανάληπτες ηγετικές τους ικανότητες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις