Το να ακούμε και να βλέπουμε πτηνά μάς κάνει καλό
Πιο ευτυχισμένοι εκείνοι που περιβάλλονται από πετάγματα και τιτιβίσματα, λένε οι ερευνητές
Τα βλέπουμε σχεδόν όπου κι αν βρισκόμαστε, τα ακούμε καθημερινά, ζουν σε κάθε περιβάλλον, και τώρα, δύο νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι απλώς και μόνο η παρουσία τους γύρω μας μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Η γερμανική έρευνα μάλιστα βρήκε ότι αν περιτριγυριζόμαστε από μια ευρεία ποικιλία πτηνών, μπορεί να εμφανίσουμε αύξηση της ικανοποίησης ίσης με εκείνη που θα νιώθαμε αν το εισόδημά μας αυξανόταν κατά 130 ευρώ την εβδομάδα!
Τα εκπληκτικά οφέλη της βιοποικιλότητας
Το German Centre for Integrative Biodiversity Research συνέλεξε δεδομένα από μελέτη του 2012 για την Ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής για να αξιολογήσει πώς η ποικιλία των ειδών στα πουλιά επηρέαζε 26.000 ανθρώπους από 26 Ευρωπαϊκές χώρες.
«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που μπορούν να δουν πολλά διαφορετικά είδη πουλιών στην καθημερινότητά τους ή που ζουν κοντά σε φυσικά περιβάλλοντα, τα οποία φιλοξενούν πολλά είδη», εξηγεί ο κύριος ερευνητής Joel Methorst, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης.
«Εξετάσαμε επίσης τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, και, έκπληκτοι ανακαλύψαμε ότι η ποικιλία των πτηνών είναι το ίδιο σημαντική για την ικανοποίησή τους από τη ζωή όσο και το εισόδημά τους», εξηγεί η καθηγήτρια Dr. Katrin Böhning-Gaese επίσης από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε.
Στη δεύτερη έρευνα, το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπέβαλε κρυφά ορισμένους πεζοπόρους στο Κολοράντο σε ένα τεστ που αξιολογούσε την αίσθηση ψυχικής τους ευεξίας, τοποθετώντας ηχεία που έπαιζαν διάφορα κελαηδίσματα πουλιών σε συγκεκριμένα διάσπαρτα κομμάτια μιας δημοφιλούς διαδρομής για τους πεζοπόρους. Στη συνέχεια, πήραν συνέντευξη από τους πεζοπόρους για την εμπειρία τους.
«Αν και η ευρύτερη εικόνα των θεραπευτικών ιδιοτήτων της φύσης είναι πιθανό να περιλαμβάνει διάφορες αισθήσεις, η έρευνά μας είναι η πρώτη που χειρίζεται πειραματικά μία εξ αυτών (ήχος) στο πεδίο και απέδειξε τη σημασία της για την ανθρώπινη εμπειρία στη φύση», σχολίασε η Danielle Ferraro.
Πράγματι, οι πεζοπόροι που αντιλήφθηκαν περισσότερους και διαφορετικούς ήχους είπαν ότι ένιωθαν καλύτερα για τη ζωή και για την πεζοπορική τους εμπειρία συγκριτικά με εκείνους που άκουσαν λιγότερους ήχους πουλιών.
Τα οφέλη του κελαηδίσματος και της παρατήρησης των πουλιών γύρω μας μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα και ανακουφιστικά. Μια πρόσφατη έκθεση από την Audubon Society αναφέρει ότι οι πωλήσεις των ταϊστρών πουλιών, της τροφής τους, αλλά και ειδικών εφαρμογών έχουν όλα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το να ακούμε και να απολαμβάνουμε τη μελωδία των πουλιών είναι στη φύση μας ως είδος, αφού κανονικά το σπίτι τους είναι και δικό μας σπίτι. Μάλιστα, έχουμε συνδέσει με αυτά και αρκετές ανέμελες αναμνήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από ήχους αγαπημένων πουλιών. Συνήθως το κελάηδημά τους συνοδεύεται από το θρόισμα των δέντρων ή τον ήχος που κάνει το νερό και η θάλασσα, συνδυασμοί άκρως χαλαρωτικοί.
Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που βρέθηκε και ερευνητικά η σχέση ανάμεσα σε αυτό και στην γενικότερη ικανοποίησή μας από τη ζωή.
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων