Κοροναϊός : Φόβητρο το τρίτο κύμα – Οι «επίφοβοι» αρνητές του εμβολιασμού, η νότια μετατόπιση της πανδημίας [πίνακες]
Τι προκύπτει από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και την ανάλυση των κρουσμάτων
Με σχετικά αργούς ρυθμούς της τάξης του 7% αυξάνονται τα κρούσματα κοροναϊού κάθε εβδομάδα –παρά την αντίθετη εικόνα που δημιουργείται- στο εν εξελίξει «τρίτο κύμα» του κοροναϊού στην χώρα μας, έναντι σχεδόν διπλάσιου αριθμού αύξησης στην δεύτερη φάση έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο.
Τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων λόγω κοροναϊού, αφού ήδη παρουσιάζεται άνοδος κατά 16% -την τελευταία εβδομάδα- των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους.
Ενώ έχει εμβολιαστεί ποσοστό περίπου 60% των ηλικιών άνω των 80 ετών και το 65% των ηλικιών 75-79 ετών, εκτιμάται ότι εκείνοι που αρνούνται να εμβολιασθούν μπορεί να είναι πιο απρόσεκτοι και επομένως πιο πιθανόν να γίνουν φορείς του φονικού ιού.
Η νότια μετατόπιση της πανδημίας
Στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας έχει υπάρξει μία εντυπωσιακή διαφοροποίηση και μετατόπιση της πανδημίας πιο νότια της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Νοέμβριο το 70% των κρουσμάτων ήταν στην κεντρική και βόρειο Ελλάδα (Μακεδονία, Θεσσαλία , Θράκη κλπ), τις τελευταίες μέρες το ποσοστό αυτό έχει κατέλθει στο 23%, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές του νοτίου τμήματος της χώρας. Με την έξαρση των κρουσμάτων να οφείλεται στις μεταλλάξεις, που αν δεν υπήρχαν, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νέων φορέων θα ήταν ίσως 50%-60% λιγότερες από αυτές που καταγράφονται σήμερα.
Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης της εξέλιξης της πανδημίας στην χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ των τελευταίων ημερών.
Αυξήθηκαν κατά 110% οι νέοι φορείς
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, από το διάστημα από 15 -2 2 Φεβρουαρίου, όπου είχαν σημειωθεί 7.848 νέες διαγνώσεις κοροναϊού, το τελευταίο επταήμερο -μέσα δηλαδή σε τέσσερις εβδομάδες- οι νέοι φορείς έφτασαν τους 16.549. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά περίπου 110%, με σταθεροποιητική σχετικά τάση τις τελευταίες ημέρες , όπως φαίνεται κι από το γράφημα.
Στο δεύτερο κύμα, από την στιγμή που άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων στις 13 Οκτωβρίου, μέσα σε ένα μήνα η άνοδος των νέων ασθενών ήταν της τάξης του 550% (από 3.409 σε 18.285). Κάτι που δείχνει ότι η ανοδική τάση της πανδημίας τον τελευταίο μήνα είναι μικρότερη, όπως είχε επισημάνει κι ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης πριν από περίπου 15 ημέρες. Με βασικό κριτήριο τον αριθμό των κρουσμάτων σήμερα Τρίτη, όπου την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδας παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων λοιμώξεων του επταημέρου κι αποτελεί τροχιοδείκτη της πανδημίας.
Το Σαββατοκύριακο υπήρξε μεγάλο ποσοστό θετικότητας που αποτελεί πιθανό δείγμα περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων, όμως συνδέεται και με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διήμερο υποβάλλονται κυρίως σε τεστ άτομα που έχουν συμπτώματα της νόσου κι ο αριθμός θετικών τεστ είναι μεγαλύτερος.
Ανησυχεί η αύξηση φορέων άνω των 64 ετών
Τέλος, ανησυχητικό στοιχείο είναι το σημαντικό ποσοστό νέων φορέων με Covid-19 άνω των 64 ετών που φτάνει το 16% του συνόλου (16.549 νέοι φορείς το τελευταίο επταήμερο από τους οποίους οι 2.675 είναι άνω των 64 ετών), το οποίο είναι αντίστοιχο με τα δεδομένα του Νοεμβρίου παρ’ ότι έχει εμβολιασθεί σημαντικό ποσοστό των ατόμων μεγάλης ηλικίας.
- Αλκοόλ και γιορτές: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχει αιχμαλωτίσει στρατιώτη της Βόρειας Κορέας
- O κυβερνητικός… ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει – Χτυπήματα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ελληνοτουρικά και ΠτΔ
- «Το Τυχερό Λαχείο» του Α. Τσέχωφ στο Black Box του θεάτρου 104
- Nότιγχαμ: Στον δρόμο για τα αστέρια!
- Κρίση ηγεσίας