Τα δέκα διασημότερα ρολόγια του κόσμου
Εντυπωσιακοί φύλακες του χρόνου, που δεσπόζουν σε σε πλατείες του κόσμου και όχι μόνο
Το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Πολυφωτογραφισμένα, αγέρωχα, μετρούν τις ώρες και τα λεπτά, αποτελούν σημεία συνάντησης και αναφοράς του χώρου γύρω τους. Εσείς ποια από τα παρακάτω δεν έχετε δει ακόμα από κοντά;
1.Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (Ορλόι)
Το Ορλόι (Orloj), όπως το αποκαλόυν οι ντόπιοι, είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι, τοποθετημένο στο Παλαιό Δημαρχείο της Πράγας, και χρονολογείται από το 1410. Ακριβώς στην ώρα, οι φιγούρες, που συμβολίζουν τη ματαιοδοξία, την απληστία, τον θάνατο και τη λαγνεία, μετακινούνται και εμφανίζονται οι 12 Απόστολοι.
2.Big Ben, Λονδίνο
Ίσως το πιο διάσημο και πιο φωτογραφισμένο ρολόι στον κόσμο, που βρίσκεται από το 1859 στη βόρεια πλευρά του κτηρίου του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Φυσικά, ενώ το όνομα Μπιγκ Μπεν χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον πύργο του ρολογιού -που είναι επίσημα ο Πύργος της Ελισάβετ-, το όνομα του μηχανισμού είναι για την ακρίβεια Great Bell, ζυγίζει 13,7 τόνους, έχει ένα σφυρί 441 κιλών και είναι συντονισμένο στη νότα του ΜΙ.
Το ρολόι -επίσημα το Μεγάλο Ρολόι- έχει τέσσερα καντράν διαμέτρου 7 μέτρων, το καθένα με λεπτοδείκτες 4 μέτρων και δείκτες της ώρας 3 μέτρων, ενώ φωτίζεται από 28 ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες 85 watt. Γνωρίζατε ότι το νούμερο 4 του ρολογιού εμφανίζεται από τον ρωμαϊκό αριθμό IV, παρά το τυπικό IIII που συνήθως θα συναντήσεις στα περισσότερα ρολόγια.
3.Το Taipei 101, Ταϊπέι, Ταϊβάν
Αυτός ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης, που ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, φτάνει τα 510 μέτρα προς τα σύννεφα και έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με έναν πράσινο μίσχο μπαμπού.
Πού είναι, όμως, το ρολόι; Κατά την διάρκεια ενός ηλιόλουστου απογεύματος, ο πύργος λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι, με τη σκιά του να πέφτει στο κυκλικό πάρκο Xinyi Plaza στα ανατολικά του ουρανοξύστη, όπου οι ντόπιοι διασκεδάζουν υπολογίζοντας την ώρα. Ανεπίσημα, θεωρείται το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στον κόσμο.
4.Το ρολόι-παγώνι, Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Οι επισκέπτες του Ερμιτάζ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, δεν παύουν να ενθουσιάζονται με αυτό το βρετανικό αυτόματο ρολόι του 18ου αιώνα, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλεια λειτουργική κατάσταση.
Κατασκευάστηκε με εντολή του αγαπημένου στρατιωτικού διοικητή της Μεγάλης Αικατερίνης, πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν, και οι φιγούρες του παγωνιού, του κόκορα και της κουκουβάγιας τίθενται σε κίνηση μόνο σε επιλεγμένες μέρες, κατά τις οποίες ουρές από πλήθη περιμένουν να το βιντεοσκοπήσουν.
5.Δημαρχείο της Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ (τέσσερα ρολόγια εκεί!)
Το μεγαλύτερο δημοτικό κτήριο στις ΗΠΑ (μεγαλύτερο από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον) εγκαινιάστηκε στην πόλη του Brotherly Love, το 1901 και το πλούσιο αρχιτεκτονικό στιλ του, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, είναι ο Υψηλός Βικτωριανός Γραφικός Εκλεκτισμός.
Είναι πραγματικά τεράστιο. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να χτιστεί, με τοίχους πάχους 6 μέτρων και πύργο που φτάνει τα 167 μέτρα, τέσσερα ρολόγια διαμέτρου περίπου 8 μέτρων, παρατηρητήριο και το χάλκινο άγαλμα 11 μέτρων 27 τόνων, του ιδρυτή της πόλης, William Penn.
6.Το ρολόι του Κρεμλίνου, Μόσχα (κεντρική φωτογραφία άρθρου)
Το ρολόι στον Πύργο Spasskaya χτυπάει πάνω από τις κύριες πύλες προς την Κόκκινη Πλατεία από το 1706, αν και αποκαταστάθηκε το 1851 και το 1913 και αντικατέστησε ένα που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά, αλλά και από τα πυρά της Ρωσικής Επανάστασης.
Κατά το πέρασμα των χρόνων, έχει παίξει αρκετές μελωδίες, με ποικιλία που κυμαίνεται από βιεννέζικες μελωδίες και τον τσαρικό ύμνο του Συντάγματος Preobrazhensky, μέχρι διεθνείς και εθνικούς ύμνους της ΕΣΣΔ και της σύγχρονης Ρωσίας.
7.O πύργος του ρολογιού στο μνήμειο του Joseph Chamberlain, Μπίρμινγχαμ
Για τους κατοίκους της πόλης είναι ο Old Joe, για τους οπαδούς της ωρολογίας είναι ο ψηλότερος πύργος ρολογιού στον κόσμο, με ύψος σχεδόν 100 μέτρων και είναι συνώνυμος με το σπίτι του, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Λέγεται ότι υπήρξε η έμπνευση για τον Orthanc, τον μαύρο πύργο του Isengard, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιεν, ενώ πήρε το όνομά του από τον πρώτο Καγκελάριο του πανεπιστημίου.
8.Πουέρτα ντελ Σολ (Puerta del Sol), Μαδρίτη
Όλα τα μάτια στην Ισπανία στρέφονται πάνω στο κτήριο τοπικής αυτοδιοίκησης Casa de Correos του 18ου αιώνα -το πρώην βασιλικό ταχυδρομείο-, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.
Η παράδοση θέλει τους κατοίκους της Μαδρίτης να τρώνε 12 σταφύλια για κάθε ένα από τα 12 χτυπήματα μέχρι να φτάσουν μεσάνυχτα, για καλή τύχη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους!
9.Το ρολόι ατμού στο Γκάσταουν (Gastown Steam Clock), Βανκούβερ
Η παλαιότερη συνοικία στην υπέροχη πόλη Pacific Coast του Καναδά είναι ένα δημοφιλές σημείο για τουρίστες, με ιστορικά κτήρια, πλακόστρωτα δρομάκια, vintage λαμπτήρες και πολλά μπαρ και εστιατόρια.
Πάντα υπάρχει ένα σμήνος επισκεπτών κοντά στο Gastown Steam Clock, που χρονολογείται από το 1977, και, όπως υποδηλώνει και το όνομα του, περιλαμβάνει ατμό. Δεν το τροφοδοτεί, αφού λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα -όμως θα δεις σύννεφα ατμού να βγαίνουν από την κορυφή του καθώς σφυρίζει χαρούμενα την ώρα.
Αρχικά προοριζόταν να καλύψει έναν αεραγωγό από ένα σύστημα θέρμανσης, για να αποτρέψει τους άστεγους να κοιμούνται πάνω του.
10.Ο Πύργος Glockenspiel του δημαρχείου του Moνάχου (Rathaus-Glockenspiel)
Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, εγκαινιάστηκε ο συγκεκριμένος πύργος, στο νέο δημαρχείο, το 1908 (αν και μοιάζει παλιότερος) και διαθέτει 32 φιγούρες πραγματικού μεγέθους και 43 καμπάνες, οι οποίες λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
Τα ανδρείκελα απεικονίζουν διηγήσεις από την ιστορία του Μονάχου, τρεις φορές την ημέρα, σε μια αξέχαστη περιστροφή 15 λεπτών. Το κύριο θέμα είναι ο γάμος του Δούκα Βιλχέλμου V με τη Ρενάτα της Λωρραίνης το 1568, με κονταρομαχίες ιπποτών και λικνιζόμενους βαρελοποιούς.
Με πληροφορίες από το FollowGeorge.gr
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
- Ρενέ Γκοσινύ: Πέθανε προσπαθώντας να ζήσει…
- Χαλκίδα: Τους έπιασαν στα πράσα να κλέβουν ελιές μέσα στο χωράφι – Τέσσερις συλλήψεις
- ΕΝΥΠΕΚΚ: Οι συντάξεις στην Ελλάδα σε αριθμούς – Γενικευμένη «συνταξιοδοτική φτώχεια»
- Τέλη κυκλοφορίας: Αναρτήθηκαν στο MyCar – Πώς θα τα εξοφλήσετε
- Επιχορήγηση των Δήμων της χώρας συνολικού ύψους 220.000.000€-Αρκεί αυτό το ποσό;