Σύνοδος Κορυφής ΕΕ : Διαφωνεί με το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία η Κύπρος – Στις ΗΠΑ στρέφεται η Ελλάδα
Σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κύπρος απορρίπτει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των 27 για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κύπρος απορρίπτει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των 27 για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Γερμανικό σήμα για «διευθέτηση θαλάσσιων συνόρων»
Μάλιστα η Λευκωσία φέρεται να θεωρεί συνολικά προβληματικό το προσχέδιο, ενώ και η Αθήνα εμφανίζεται επιφυλακτική καθώς το προσχέδιο της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπολείπεται της περισσότερο –όπως τη θεωρούσε η ελληνική διπλωματία- ισορροπημένης προσέγγισης της έκθεσης Μπορέλ που παρουσιάστηκε χτες στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες είχε επισημάνει ελλείψεις παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε για το ότι υπερτερούν τα θετικά στην έκθεση Μπορέλ.
Ειδικότερα δε, όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές «δεν υπάρχει αναφορά στο “casus belli” το οποίο αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη σημερινή τους συνάντηση δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό ως προς το Αιγαίο, καθώς ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου προέταξε σε αυτή τη φάση ως «κύριο στόχο» να «διευθετηθεί το κεντρικό ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και να δημιουργηθεί ασφάλεια δικαίου για την Ελλάδα και την Τουρκία».
Πόντιος Πιλάτος
Η πρώτη αίσθηση που έχει αφήσει το προσχέδιο του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου των 27 ηγετών της ΕΕ –με βάση το πρακτορείο Reuters- είναι πως η Ευρώπη εμφανίζεται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου σε ότι αφορά την Τουρκία καθώς από τη μια πλευρά διατηρεί την απειλή των κυρώσεων αν απειληθούν τα συμφέροντα της ΕΕ αλλά από την άλλη μεριά μιλάει για αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης με την Τουρκία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική πλευρά στρέφεται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ. Μάλιστα δεν είναι τυχαία ούτε η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Βάση της Σούδας και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, ούτε τα όσα δήλωσε για τους δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ.
Η πρώτη συνομιλία με Μπάιντεν
Μάλιστα σήμερα που ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν κατόπιν πρόσκλησης του Σαρλ Μισέλ στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, οριστικοποιήθηκε και η πρώτη τηλεφωνική επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο για την Πέμπτη το βράδυ της 25ης Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει προγραμματισμένη αντίστοιχη επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Νίκος Δένδιας δε, είχε και την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κ. Δένδιας φωτογραφίζοντας την Τουρκία την κατηγόρησε ότι υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και αντιστρατεύεται τα συμφέροντά του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τις προβληματικές σχέσεις και τις διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία στους κόλπους του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ εστιάζοντας ωστόσο στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ χαρακτήρισε θετική την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 27-28 Μαρτίου.
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες