Lockdown : Τα ρεκόρ διασωληνωμένων «παύουν» κάθε συζήτηση για άνοιγμα της οικονομίας – Το νέο σχέδιο με ορίζοντα το Πάσχα
Με τα κρούσματα να παραμένουν πάνω από τις 3.000 τους διασωληνωμένους να «αγγίζουν» τους 700, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 29 Μαρτίου έχει κλείσει οριστικά, με τους επιδημιολόγους να ζητούν από τους πολίτες να κάνουν υπομονή για έναν καλύτερο Απρίλιο
Με τα κρούσματα να παραμένουν πάνω από τις 3.000 τους διασωληνωμένους να «αγγίζουν» τους 700, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 29 Μαρτίου έχει κλείσει οριστικά, με τους επιδημιολόγους να ζητούν από τους πολίτες να κάνουν υπομονή για έναν καλύτερο Απρίλιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι επιστήμονες, ακόμα και η 5η Απριλίου μοιάζει να είναι πολύ νωρίς για το restart της οικονομίας αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση κρουσμάτων που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που πολλοί μιλούν για το πικ του τρίτου κύματος του φονικού ιού.
Οι ειδικοί της χώρας μας θορυβημένοι από την επιδημιολογική εικόνα, μετά από πολλές εβδομάδες σκληρού lockdown, είναι θορυβημένοι από την αύξηση των κρουσμάτων και ζητούν από τον κόσμο περισσότερη υπομονή και προσοχή, προκειμένου να έχουμε έναν καλύτερο Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν πως ένα μικρό άνοιγμα θα δώσει τη λύση στο lockdown που αυτή τη στιγμή, λόγω της πίεσης των πολιτών, δεν τηρείται όσο θα έπρεπε.
Μπορεί λοιπόν πρόσθεση της κυβέρνησης να ήταν να γίνει το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, τα τελευταία δεδομένα φρενάρουν τις σκέψεις για λειτουργία της αγοράς, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επαναλαμβάνοντας χθες πως προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των σχολείων, σημείωσε πως στόχος είναι να ανοίξουν αυτές οι δραστηριότητες με ασφάλεια και με ένα επιπλέον εργαλείο, τα self-test.
«Πολύ σύντομα, περί τις αρχές Απριλίου, θα είμαστε έτοιμοι» όπως είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση», εξήγησε.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο MEGA ο κ Σαρηγιάννης, εξήγησε ότι είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά.
«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια πτώση των κρουσμάτων τα οποία θα δώσουν ανάσα στο σύστημα υγείας.
«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσε να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι».
Επιπλέον υπογράμμισε πως σημαντικό βήμα για την πορεία της πανδημίας, αποτελούν τα self-tests τα οποία θα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους.
«Πρέπει να σταματήσει αυτός ο μεμψίμοιρος διάλογος για το πώς μπορούν να γίνουν τα τεστ».
«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown. Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο. Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό “κόφτη”, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα», πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «αν υπάρχει το ραντεβού και “κόφτης” τριών ωρών, δε θα μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Το προτείνω όχι ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς, αλλά σαν μέθοδο μείωσης των μεταδόσεων που γίνονται μέσα στα σπίτια. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα, εγώ αυτό προτείνω».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του λιανεμπορίου, γιατί όπως σημείωσε μεταξύ άλλων η διασπορά φαίνεται να είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να μπορέσει να ελεγχθεί άμεσα.
Ο κ. Γώγος είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε» είπε.
«Δεν περνάει καν από τη σκέψη μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου»
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε».
Ακόμα, τόνισε πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων».
Παράλληλα, εξήγησε πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα.
«Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα. Για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς όπως είπε ο κ. Γώγος το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. «Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1».
Με ορίζοντα… το Πάσχα
Φυσικά, όλα τα μέτρα έχουν… ορίζοντα το Πάσχα, για το οποίο οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν αισιόδοξοι και θεωρούν πως το φετινό δεν θα μοιάζει με το περσινό.
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα δούμε να επιπεδοποιείται η καμπύλη των επιδημιολογικών στοιχείων.
Μετά θα χρειαστούν άλλες 20 ημέρες για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα είναι πολύ προσεκτικοί και θα τηρούν αυστηρά τα μέτρα.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή