Κοροναϊός : Οι μεσήλικες γυναίκες πιο πιθανό να εμφανίσουν «μακρά Covid»
Τι δείχνουν δύο μελέτες στη Βρετανία
Οι γυναίκες 40 έως 60 ετών, και ειδικά όσες πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν «μακρά Covid», έναν μυστηριώδη συνδυασμό συμπτωμάτων που συνεχίζεται για μήνες μετά την εξαφάνιση του κοροναϊού.
Κόπωση, δύσπνοια, προβλήματα μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρονται σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών, διαπιστώνουν δύο μελέτες στη Βρετανία.
Ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και οι πνευμονοπάθειες ήταν η παράγοντες που βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο για τις μεσήλικες γυναίκες στην πρώτη μελέτη, γνωστή ως PHOSP-COVID.
«Η μελέτη διαπιστώνει ότι αυτοί που παρουσιάζουν τα σοβαρότερα επίμονα συμπτώματα τείνουν να είναι λευκές γυναίκες ηλικίας περίπου 40 έως 60 ετών οι οποίες πάσχουν από τουλάχιστον δύο χρόνια νοσήματα» δήλωσε στο Reuters o Κρις Μπράιτλινγκ, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Μια δεύτερη μελέτη της ερευνητικής κοινοπραξίας ISARIC διαπιστώνει ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι πιθανότερο να εμφανίσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συγκριτικά με τους άνδρες και τους ηλικιωμένους ασθενείς του δείγματος, ακόμα και αν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Covid-19 μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για όσους επιζούν» δήλωσε ο Τομ Ντρέικ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και μέλος της κοινοπραξίας. «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες μικρής ηλικίας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
Η μελέτη ISARIC, η οποία εξέτασε 327 κρούσματα κοροναϊού, έδειξε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ήταν δύο φορές πιθανότερο να αναφέρουν κόπωση, επτά φορές πιθανότερο να εμφανίσουν δύσπνοια και πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης, κινητικότητας και επικοινωνίας.
Η μελέτη PHOSP ανέλυσε δεδομένα για 1.077 άνδρες και γυναίκες ασθενείς που πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία της Βρετανίας από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2020.
Η πλειονότητα των ασθενών ανέφερε συμπτώματα που συνεχίζονταν για 5 μήνες μετά το εξιτήριο, από τα οποία τα συχνότερα ήταν πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και προβλήματα συγκέντρωσης.
Περισσότεροι από 1 στους 4 εμφάνιζαν αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «κλινικά σημαντικά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης» πέντε μήνες μετά το εξιτήριο και το 12% εκδήλωνε συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής.
Η Λουίς Ουέιν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λέστερ και συνεπικεφαλής της PHOSP, δήλωσε ότι οι διαφορές στην ανοσιακή απόκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών «ίσως εξηγεί γιατί το σύνδρομο μετά την Covid δείχνει να είναι συχνότερο» στις γυναίκες.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ορισμένα από τα επίμονα συμπτώματα δεν αποκλείεται να είναι αυτοάνοσα. «Γνωρίζουμε ότι η αυτοανοσία, στην οποία ο οργανισμός αντιδρά στα δικά του κύτταρα και όργανα, είναι πιο συχνή στις μεσήλικες γυναίκες.
Παρόλα αυτά, «περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να κατανοήσουμε πλήρως» το φαινόμενο.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»