Κοροναϊός : Πανδημία σε ρυθμούς κορύφωσης, ΕΣΥ σε ρυθμούς ασφυξίας
Εναλλακτικά μέτρα χρειάζονται για τη διαχείριση της πανδημίας με τα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως αυξημένα τεστ για να αποτρέπεται η μετάδοση και μέτρα περιορισμού των επαφών στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας – Οριακά το ΕΣΥ καλύπτει τους ασθενείς με ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό που αυξάνει και τη νοσηρότητα
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται το ΕΣΥ και η κοινωνία, με τους νοσηλευόμενους να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, τις διασωληνώσεις να χτυπούν «κόκκινο» με τους ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι ακόμη και σε θαλάμους απλής νοσηλείας, ο γενικός πληθυσμός να εκτιμά ότι τα μέτρα δεν λειτουργούν και δεν έρχεται η αποκλιμάκωση και η επιτροπή των ειδικών να βλέπει το όποιο πιθανό άνοιγμα να απομακρύνεται κάθε φορά για την … επόμενη εβδομάδα.
Είναι όμως τα πράγματα όπως φαίνονται;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο in.gr, «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δηλαδή αν συνεχίσουμε ακριβώς όπως έχει μέχρι σήμερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κορύφωση του τρίτου κύματος άμεσα, αλλά στα τέλη Απριλίου. Παρόλα αυτά, σειρά μέτρων που αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες μπορούν να μας κάνουν να ελπίζουμε ότι το 3ο κύμα θα κορυφωθεί στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε ή στις αρχές Απριλίου και μετά να αρχίσει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αργή».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης της πανδημίας, αν παραμείνουμε στα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα, η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος Απριλίου θα φτάσουμε γύρω στις 4.900 κρούσματα με κορύφωση περίπου στις 4 Μαϊου.
Παρόλα αυτά όμως, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, ο αριθμός των τεστ αναμένεται να αυξηθεί αισθητά εντός του Απριλίου, ιδίως και με την διάθεση και των self test, ενώ πρόσθετα μέτρα που αφορούν την τηλε-εργασία και προληπτικά μέτρα στα μαζικά μέσα μεταφοράς, είναι πολύ πιθανό να δώσουν μια «ανάσα» στη διαχείριση της πανδημίας.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων, καθώς και άλλων που βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή πορεία. «Με την προϋπόθεση ότι ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τη διενέργεια τουλάχιστον 60.000 τεστ την ημέρα και αρχίσουν να εφαρμόζονται άλλα τόσα από τα self test, η κορύφωση της πανδημίας θα έρθει στο τέλος της εβδομάδας.
Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί, επειδή θα γίνονται περί τις 120.000 τεστ την ημέρα, όμως θα σπάσει ευκολότερα η αλυσίδα της μετάδοσης, για να μπορέσει να ανοίξει το λιανεμπόριο», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει: «Με την αλυσίδα της μετάδοσης να σπάει, στο τέλος Απριλίου μπορούμε να φτάσουμε σε έναν ημερήσιο μέσο όρο 2.100 κρουσμάτων από τον σημερινό μέσο όρο των 2.700, στα τέλη Μαίου να φτάσουμε τα 1.200 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο εβδομάδας και στα τέλη Ιουνίου να πέσουμε κάτω από τα 800 κρούσματα την ημέρα».
Τα μέτρα αποδίδουν
Ο καθηγητής, αναφερόμενος στα μέτρα που ισχύουν σήμερα και την συζήτηση ότι δεν αποδίδουν, επισημαίνει ότι παρά τις όποιες αμφισβητήσεις, «τα μέτρα δουλεύουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο δεύτερο κύμα, από τα 229 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, φτάσαμε τα 3.316 το Νοέμβριο, μετά από τρεις εβδομάδες. Τώρα, με χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων τα 237 περιστατικά στις 17 Ιανουαρίου, φτάσαμε σήμερα τα 3586 κρούσματα, δηλαδή δυο μήνες αργότερα. Αυτό αποδεικνύει και ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, αλλά και ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει μια πολύ μεγαλύτερη δυναμική, που χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστεί».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η θετικότητα διατηρεί ακόμη αυξητική πορεία, καθώς την περασμένη εβδομάδα ήταν 5,4% και σήμερα έχει φτάσει το 5,6% κατά μέσο όρο, ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος στο δείκτη αναπαραγωγής της επιδημίας (Rt) είναι σήμερα 1,18 από 1,07 χθες για ολόκληρη τη χώρα.
Το ΕΣΥ
Με σχεδόν 5.000 νοσηλευόμενους και 700 διασωληνωμένους που δεν αργούν να ξεπεράσουν τους 850 και ενδεχομένως να φτάσουν και τους 1000 τις επόμενες ημέρες, το ΕΣΥ ιδίως στην Αττική βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στο in.gr, επεσήμανε ότι «τα νοσοκομεία βρίσκονται σε συνεχή πίεση και δυστυχώς από το σύνολο των νέων νοσηλειών το 10-20% χρειάζεται κάποια στιγμή να μπει σε ΜΕΘ. Βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί όπως όλα δείχνουν δεν ήμασταν έτοιμοι για ένα τέτοιο κύμα και από τις μετέπειτα εξελίξεις, βλέπουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει.
Ιδίως από τη στιγμή που το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει επικρατήσει στην Αττική, σε ποσοστό 80% τουλάχιστον. Το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο, το Γεννηματάς πιέζονται αφάνταστα, δεν επαρκεί το ιατρικό δυναμικό να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες των ασθενών που απαιτούν συνεχή επιτήρηση. Το σύστημα ήδη λειτουργεί πάνω από τα όριά του και επιπλέον, έχει να διαχειριστεί ένα νέο στέλεχος το οποίο όχι μόνο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, αλλά προκαλεί και αυξημένη νοσηρότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την εικόνα αυτή, οι πιθανότητες για περαιτέρω άνοιγμα φαίνεται να απομακρύνεται και να συζητείται σε επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις