Μητσοτάκης σε Μισούστιν : Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά προσβλέπει στη Ρωσία για την προσήλωσή της στο δίκαιο της θάλασσας
Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όμως προσβλέπει στο ρόλο της Ρωσίας και την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή της Μεσογείο και τη σταθερή υποστήριξή της στο Κυπριακό, ήταν το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στις κοινές δηλώσεις του με τον Μ. Μισούστιν
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όμως προσβλέπει στο ρόλο της Ρωσίας και την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή της Μεσογείο και τη σταθερή υποστήριξή της στο Κυπριακό, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν μετά το τέλος της συνάντησής τους στο μέγαρο Μαξίμου.
Ακούμε πάντα με προσοχή τις θέσεις της Ρωσίας
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι αποτελεί παράγοντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας που οφείλει να οικοδομείται σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματων» είπε ο κ. Μητσοτάκης υπαινισόμενος την υπόθεση Ναβάλνι και μίλησε για «σύγχρονες και ασύμμετερες προκλήσεις» οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την κοινή στάση ΕΕ και Ρωσίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς εξήρε το ρόλο της Ρωσίας σε ότι αφορά τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο που λειτουργούν υποστηρικτά για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αυτό «σας επιφορτίζει με το καθήκον της διαφύλαξης της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο και παντα ακούμε με προσοχή τις θέσεις σας όπως η προσήλωση σας στο δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο».
Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ότι «δεν ξεχνάμε τη στήριξη της Ρωσικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό» για μια λύση διζωνική δικοινοτική χωρίς κατοχικά στρατεύματα και έκανε λόγο για θέσεις «νομιμότητας και ευθύνης».
Στο χέρι μας οι σχέσεις να βαδίσουν πολύ μακριά
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ξεχωριστή σημασία» της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού στην Αθήνα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 που οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το 2021 έχει ανακοινωθεί ως έτος ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι σχέσεις μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά. Μας συνδέουν η ιστορία και ο πολιτισμός», επισημαίνοντας ότι στην Οδησσό ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, εκεί έδρασε ο «μεγάλος ευεργέτης μας Βαρβάκης», ενώ από τη Ρωσία ξεκίνησε ο πρώτος κυβερνήτητης Ιωάννης Καποδίστριας.
Αναφέρθηκε μάλιστα στον Πούσκιν και το ποίημά του «Εμπρός Ελλάδα» το Μάρτιο του 1821, ενώ υπογράμμισε το ρόλο της Ρωσίας μαζί με τις άλλες συμμάχους Γαλλία και Βρετανία στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου «όταν κινδύνεψε η επανάσταση».
Χρήσιμη και πολύτιμη και όχι μόνο εθιμοτυπική
«Στο πέρασμα του καιρού οι συγκυρίες έφεραν τις δύο χώρες κάποιες φορές πιο κοντά ή πιο μακριά» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί» σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Ρωσία «συνολικά οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο στον αγώνα εναντίον του φασισμού.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μισούστιν συζήτησαν επίσης για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, ενώ εξέτασαν και τρόπους ώστε να διευκολυνθούν οι ροές Ρώσων επισκεπτών και τουριστών, χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω της πανδημίας.
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού «χρήσιμη και πολύτιμη και όχι μόνο εθιμοτυπική».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις