Ουγγαρία : Καλπάζει η πανδημία – Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία της Ουγγαρίας δέχονται μεγάλη πίεση από τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα η αρχίατρος της χώρας η οποία έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την κεντρική Ευρώπη.
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Τα νοσοκομεία της Ουγγαρίας δέχονται μεγάλη πίεση από τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα η αρχίατρος της χώρας η οποία έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την κεντρική Ευρώπη.
Όπως και μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής, η Ουγγαρία κατάφερε να περιορίσει την πανδημία κατά την πρώτη φάση της, πέρσι την άνοιξη, λαμβάνοντας γρήγορα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, με το νέα κύμα των μολύνσεων, από τις αρχές του έτους, αυτήν την εβδομάδα η Ουγγαρία ξεπέρασε την Τσεχία και έγινε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την Covid-19, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.
Που οφείλεται
Οι ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην εξάπλωση του πιο μεταδοτικού στελέχους του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Σήμερα, οι περισσότερες μολύνσεις οφείλονται, ακόμη και ολόκληρων οικογενειών, οφείλονται σε αυτήν την παραλλαγή.
Η περιοχή φιλοξενεί επίσης πολλά μεγάλα εργοστάσια, όπου είναι ανέφικτη η τηλεργασία, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις αυτή τη φορά εμφανίστηκαν διστακτικές απέναντι σε ένα λοκντάουν, για να μην πληγούν ακόμη περισσότερο οι οικονομίες τους, μετά την ύφεση του περασμένου έτους.
Μολονότι οι νέες μολύνσεις στην Τσεχία και τη Σλοβακία αρχίζουν να μειώνονται, η Πολωνία από την άλλη ανακοίνωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων (σχεδόν 30.000) και η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει ασθενείς σε άλλες περιοχές, για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να αντέξουν. Την περασμένη εβδομάδα διέταξε να κλείσουν θέατρα, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι και εμπορικά κέντρα και αναμένονται νέοι περιορισμοί ενόψει των διακοπών του Πάσχα. Την περίοδο αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, οι εκκλησίες είναι συνήθως γεμάτες από κόσμο.
Νεκροί 18.952 από Covid
Στην Ουγγαρία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, συνολικά 18.952 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.
«Σας ζητώ να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μολυνθείτε και να μην χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, αφού τα νοσοκομεία αγωνίζονται να σηκώσουν αυτό το βάρος», είπε η αρχίατρος Σεσίλια Μούλερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σχεδόν 500 εθελοντές, μεταξύ των οποίων φοιτητές ιατρικών σχολών και έμπειρο υγειονομικό προσωπικό, έχει πάει στα νοσοκομεία για να βοηθήσει, μετά την έκκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, είπε.
Στις αρχές του μήνα, περίπου 4.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν από το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, γεγονός που επιδεινώνει τη χρόνια έλλειψη ιατρικού προσωπικο\
Προειδοποίηση
Σήμερα, ο Τάμας Σβεντ, ο γραμματέας του Ιατρικού Επιμελητηρίου, είπε στον ιστότοπο hvg.hu ότι αν δεν μειωθούν οι νέες μολύνσεις, μέσω του περιορισμού των κοινωνικών επαφών, η Ουγγαρία θα γίνει συνώνυμη της χειρότερης κρίσης. «Θα φτάσουμε στο σημείο που, στην Ευρώπη, κάποια ουγγαρέζικη πόλη και όχι πια το Μπέργκαμο (στην Ιταλία) θα αναφέρεται ως τραγικό παράδειγμα», προειδοποίησε.
Εμβόλια: μάχη με τον χρόνο
Η Ουγγαρία, η οποία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές εμβολίων και στο ποσοστό εμβολιασθέντων, έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση σε 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους. Όμως και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό.
«Για κάποιον λόγο, το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης απέτυχε στον αγώνα κατά της πανδημίας», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ντάνιελ Πρόκοπ, που παρακολουθεί τη στάση της Τσεχίας σε αυτήν τη μάχη.
Σε ένα άρθρο του, αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόκοπ επισήμανε ότι στην κεντρική Ευρώπη είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο να δουλεύουν οι άνθρωποι στους χώρους εργασίας και όχι από το σπίτι τους, λόγω του μεγάλου αριθμού εργοστασίων (μεταξύ άλλων και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση των μολύνσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις