Αποκάλυψη: Το DNA στα γάντια «έδειξε» στην ΕΛ.ΑΣ. τον δράστη του ριφιφί στο Ψυχικό
Το DNΑ στο εσωτερικό μεταλλικό κουτί, η εξέταση των υπαλλήλων της τράπεζας, η μυστηριώδης τσάντα και τα «ύποπτα» 20 λεπτά της παραμονής στο θησαυροφυλάκιο. Πως η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε την αρπαγή 5.000.000 ευρώ κι η απάντηση του 58χρονου κατηγορουμένου.
Τα γάντια που φορούσε – με επίκληση τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 – o 58χρονος ιδιώτης στις «κρίσιμες» επισκέψεις του στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας και τα οποία έβγαζε εκτός πιστωτικού ιδρύματος, ήταν αυτά που κίνησαν -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- τις βασικές υποψίες των στελεχών της Ασφάλειας Αττικής για την εξιχνίαση της μεγάλης κλοπής των τεσσάρων τραπεζικών θυρίδων, με λεία περίπου 5.000.000 ευρώ, που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Πού εστίασε τις έρευνες η ΕΛ.ΑΣ.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν ακόμη το ενδιαφέρον τους σε τσάντα φορητού υπολογιστή που κουβαλούσε εντός της τραπέζης ο 58χρονος ( εμφανιζόταν ως θεατρικός παραγωγός κι ιδιοκτήτης καταστημάτων) κι εντός της οποίας πιθανόν, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τοποθετούσε τα τιμαλφή που άρπαζε.
Όπως και για το γεγονός ότι στις επισκέψεις του, τις κρίσιμες ημερομηνίες που φέρεται να είχαν πραγματοποιηθεί οι διαρρήξεις των θυρίδων, ο 58χρονος έμενε εντός του θησαυροφυλακίου σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 20 λεπτά), που δεν δικαιολογείται απολύτως για την εναπόθεση αντικειμένων και τακτοποίηση του τραπεζικού «ντουλαπιού».
«Μίλησε» το DNA
Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να επιβεβαίωσε την εμπλοκή του 58χρονου στην αρπαγή των θυρίδων από το DNA που βρέθηκε τελικώς στο εσωτερικό μεταλλικού κουτιού, ενός εκ των τεσσάρων θυρίδων! Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν πραγματοποιήσει ειδική έρευνα προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το εύρημα αυτό.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν ειδικές ερωτήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στους υπευθύνους του πιστωτικού ιδρύματος αν υπήρξε μετακίνηση κι ανακατανομή τα τελευταία χρόνια των μεταλλικών κουτιών μέσα στις θυρίδες, με την απάντηση των υπευθύνων της τράπεζας να είναι αρνητική. Προκειμένου να δοθεί απάντηση σε τυχόν ισχυρισμούς του 58χρονου ότι «το εσωτερικό μεταλλικό κουτί είχε το DNA του γιατί πιθανόν παλιότερα βρισκόταν στην θυρίδα που διατηρούσε κι αυτός στο ίδιο θησαυροφυλάκιο και μεταφέρθηκε αργότερα σε εκείνες που διαρρήχθηκαν.
Στελέχη των αρχών ασφαλείας θεωρούν πιθανόν ότι το DNA βρέθηκε στο σημείο, παρ’ ότι ο 58χρονος φορούσε γάντια, όταν πιθανόν ίδρωσε λόγω της ζέστης -τον περασμένο Αύγουστο που σημειώθηκε η κλοπή- και σκούπισε με τα γάντια του τον ιδρώτα του.
Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι «ο 58χρονος ίσως ήξερε από την αρχή ότι κάποια στιγμή θα φτάναμε, με την εις άτοπο απαγωγή, στα ίχνη του και γι’ αυτό είχε φροντίσει να κρύψει ή να πουλήσει τα κλεμμένα χρυσαφικά από τις άλλες θυρίδες.
Κι όταν συνελήφθη προ ολίγων ημερών (σ.σ αρνείται κάθε κατηγορία) ανέφερε αυτό ακριβώς στους αστυνομικούς ότι δεν βρήκαν τα κλοπιμαία που θα ήταν η «πραγματική απόδειξη» για την συμμετοχή του στην διάρρηξη των θυρίδων».
Αυτά είναι από τα βασικά στοιχεία του φακέλου της ΕΛ.ΑΣ. –όπως τα αναδεικνύει Το Βήμα- για την διαλεύκανση της μυθιστορηματικής αρπαγής των θυρίδων σε τράπεζα του Χαλανδρίου που ανακαλύφθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2020 όταν από μία από τις κατόχους των τεσσάρων θυρίδων επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο χώρο του τραπεζικού καταστήματος.
Η προηγούμενη φορά που η ίδια γυναίκα είχε επισκεφθεί το θησαυροφυλάκιο ήταν στις αρχές Αυγούστου και δεν είχε διαπιστώσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι κάτοχοι των τριών άλλων θυρίδων είχαν να επισκεφθούν το συγκεκριμένο κατάστημα τουλάχιστον δέκα μήνες νωρίτερα.
Από την έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις θυρίδες –ανήκαν σε εφοριακό που είχε μεταφερθεί από άλλη τράπεζα, η οποία είχε κλείσει στις αρχές του 2020- είχαν ανοίξει όλες με το ίδιο εργαλείο (πιθανόν κατσαβίδι). Καθώς κι η διάρρηξη ήταν σχετικά «απλή», χωρίς ο δράστης να χρειάζεται ειδικές γνώσεις κι εμπειρία σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Το χρονικό της έρευνας
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε περίπου 300 επισκέπτες του θησαυροφυλακίου από τις αρχές του 2020 μέχρι πέρσι τον Νοέμβριο.
Όμως η εν λόγω άρχισε να περιορίζεται με κριτήριο τα άτομα που είχαν ποινικό μητρώο, που είχαν τουλάχιστον δύο-τρεις επισκέψεις στον εν λόγω χώρο, το επίμαχο χρονικό διάστημα ή προχωρούσαν σε περίεργες κινήσεις στην διάρκεια της επίσκεψης τους στο τραπεζικό κατάστημα.
Ετσι προ μερικών εβδομάδων οι αξιωματικοί της ασφάλειας Αττικής είχαν καταλήξει σε μία λίστα 3-4 υπόπτων, όπου στην πρώτη θέση ήταν ο 58χρονος .
Ο εν λόγω ιδιώτης, σύζυγος γνωστής αισθητικού είχε αποκτήσει προ τριετίας θυρίδα στον ίδιο φοριαμό, γειτονική σε εκείνες που διαρρήχθηκαν και φαίνεται ότι στόχευσε τα συγκεκριμένα τέσσερα τραπεζικά «συρτάρια» με χρήματα και τιμαλφή λόγω του μεγέθους τους.
Συνολικά φέρεται εντός του 2020 να είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον 5-6 επισκέψεις στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας στο Χαλάνδρι, ενώ φαίνεται να επισκέφθηκε τον εν λόγω χώρο και μετά την διαπίστωση της διάρρηξης και την αρχική έρευνα της ΕΛΑΣ.
Το… ένοχο παρελθόν του 58χρονου
Ο 58χρονος είχε εμπλακεί στα τέλη της δεκαετίας του’ 90 σε μεγάλη υπόθεση με πλαστογραφία αδειών αυτοκινήτων. Επιπλέον ήταν ένας από τους 68 κατηγορούμενους (από διάφορες περιοχές της της χώρας όπως Αττική, Μεσσηνία, Αρκαδία, Εύβοια και Βοιωτία) σε δικογραφία που είχε σχηματίσει η Οικονομική Αστυνομία τον Μάρτιο του 2018 .
Η εν λόγω υπόθεση αφορούσε την εγκατάσταση και διεξαγωγή τυχερών παιγνιδιών –«φρουτάκια» μέσω παράνομου διαδικτυακού ιστότοπου. Στον 58χρονο που συνελήφθη για το «ριφιφί» στην τράπεζα του Χαλανδρίου είχε αποδοθεί ότι αλλοίωνε τα λογισμικά των τυχερών παιγνιδιών, προς όφελος των μελών του κυκλώματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις