Κόκκινος συναγερμός για τον αριθμό διασωληνωμένων – Μειώνουν οι ειδικοί τις προσδοκίες για κανονικό Πάσχα
«Αποθήκες ψυχών» τα δημόσια νοσοκομεία, με το κυβερνητικό σχέδιο για άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας να πηγαίνει πίσω.
Μπορεί ο περίλαμπρος εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου να υπήρξε ένα ευχάριστο διάλειμμα, η «απόδραση» όμως αυτή από την πραγματικότητα μερίδας των πολιτών και της κυβέρνησης δεν αναιρεί την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ειδικά αυτά της Αττικής.
Με το τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού να χτυπά ανελέητα, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών» χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, με ανθρώπους να πεθαίνουν σε ράντζα περιμένοντας το νοσοκομείο και το προσωπικό να εκπέμπει SOS για ενίσχυση του ΕΣΥ, έστω και την τελευταία στιγμή.
Εν μέσω της εθνικής εορτής, κατά δεκάδες έφταναν και σήμερα τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν δυστυχώς τους 700, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προχθές καταγράφηκαν 159 εισαγωγές μόνο στην Αττική.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο το άνοιγμα της αγοράς εντός των δύο επόμενων εβδομάδων. Μαζί πηγαίνει πίσω όλο το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, με πολλούς να θεωρούν ότι το Πάσχα (2 Μαΐου) θα μας βρει και φέτος σε καθεστώς lockdown.
Πάσχα σε… lockdown δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία
Τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι θα χρειαστεί για να αρχίσει η πτωτική πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα.
Το υψηλό ποσοστό θετικότητας – που σήμερα έφτασε το 6% – ανησυχεί τους επιδημιολόγους, οι οποίοι στρέφουν όλη τους την προσοχή στην εβδομάδα που έρχεται. Παράλληλα, συνεχίζεται και η διασπορά των μεταλλάξεων του ιού.
Η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς όμως να κλονιστεί το σύστημα υγείας και για οποιαδήποτε επόμενη απόφαση θα σταθμίσει πρώτα την επιδημιολογική εικόνα.
Πότε θα έχουμε μείωση κρουσμάτων
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορoναϊου, τι θα γίνει το Πάσχα, και πώς θα προχωρήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Σήμερα θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς ξεκινήσαμε πριν 200 χρόνια και που έχουμε φτάσει. Δεν είναι κακή η αυτοκριτική, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Φτάσαμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, όσο και να κάνουμε κριτική για τις παθογένειές μας», είπε ο κ. Θωμαΐδης με αφορμή το σημερινό εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
«Μετά από 200 χρόνια είμαστε πάλι σε πόλεμο, με έναν αόρατο εχθρό τον οποίο πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, είναι ένας επικίνδυνος εχθρός», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
«Τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική λένε τα εξής: Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε με μία ύφεση 27%. Πρέπει να δούμε αν συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα αυτή η τάση. Εμείς βλέπουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η ύφεση, ώστε να υπάρξει τάση», είπε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με την κατάσταση με τη διασπορά του ιού στην Αττική αυτή τη στιγμή.
«Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Τι θα γίνει το Πάσχα
«Αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο. Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με το τι θα γίνει το Πάσχα.
«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.
«1-2 φορές την εβδομάδα να γίνονται τα self-tests»
«Τα self-tests είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο. Πρέπει να γίνει καλή ενημέρωση του κόσμου για το πώς να το χρησιμοποιεί. Γενικά αν κάποιος βρίσκεται σε κλειστές δομές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, καλό θα ήταν να γίνεται αυτό το τεστ 1-2 φορές την εβδομάδα. Δε σημαίνει ότι επειδή είναι αρνητικό το τεστ, δεν χρειάζεται πχ να φοράμε μάσκα. Όλα θα μπορούσαν να ανοίξουν σιγά – σιγά, υπό προϋποθέσεις», ανέφερε τέλος ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με τα self-tests.
- Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «υποδομή» στα συρολιβανέζικα σύνορα – Τι λέει για Χεζμπολάχ
- Η Ρεάλ αφαιρεί το «Σαντιάγο» από το «Μπερναμπέου»
- Ποιος Δήμος της χώρας προσέφερε 50.000 μερίδες φαγητού το 2024 και τι σημαίνει για την χώρα αυτό
- Καταδίωξη διακινητών μεταναστών στη Λέσβο – Εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού
- ΝΑΤΟ: Θα ενισχύσει την παρουσία του στη Βαλτική – Επιχείρηση για την προστασία του Estlink 1 από την Εσθονία
- Μυστηριώδες πολεμικό αεροσκάφος χωρίς ουρά εμφανίστηκε στην Κίνα