Στην τρέχουσα πραγματικότητα του κοροναϊού, ο Μιχαήλ Μισούστιν έπρεπε να ανοίξει ένα παράθυρο στην Ευρώπη: στις 24-25 Μαρτίου, θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στους εορτασμούς που σηματοδοτούν την 200ή επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, σημειώνει σε άρθρο της η ρωσική ιστοσελίδα Московский комсомолец.

«Κρεμαστή κούνια»

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται με φόντο νέες κυρώσεις, δημόσιες αψιμαχίες μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, καθώς και την παραμονή διαδικτυακής συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ένα από τα κύρια θέματα της οποίας θα είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Αλλά οι ιδεολογικές διαφορές δεν συζητήθηκαν με τις ελληνικές αρχές. Η χώρα πρόκειται να ανοίξει για τους ρώσους τουρίστες, αν και υπάρχει τώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας και αυστηρή καραντίνα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας μοιάζουν με «κρεμαστή κούνια»: είτε υψώνονται πάνω από την ερυθρελάτη, είτε αιωρούνται λιγάκι κάπου κοντά στο έδαφος, όταν κάποιος πολιτικός που είναι πολύ προσανατολισμένος προς τη Δύση κάθεται στη θέση του πρωθυπουργού.


Απόσπασμα από το ρωσικό δημοσίευμα

Η τελευταία απογείωση έγινε το 2015, όταν ο δημαγωγός και ευρωσκεπτικιστής Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία στην Ελλάδα με το κύμα οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών και η Ρωσία, μετά τα ουκρανικά γεγονότα, χρειαζόταν, τουλάχιστον, την υποστήριξη κάποιου.

Τσίπρας και Πούτιν

Ο Τσίπρας και ο Πούτιν αντάλλαξαν επισκέψεις. Ωστόσο, το θέμα δεν υπερέβη τις δηλώσεις. Η Αθήνα, αντίθετα με τις υποσχέσεις, δεν προσπάθησε καν να κάνει την ΕΕ να χαλαρώσει τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Και το Κρεμλίνο παραιτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του BRICS.

Το 2018, οι σχέσεις κλιμακώθηκαν ξαφνικά: οι Ελληνες απέλασαν δύο ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών μας απάντησε με τον δικό του τρόπο.

Και παρόλο που αργότερα και στις δύο χώρες ειπώθηκε ότι αυτή η θλιβερή σελίδα γύρισε, η «κρεμαστή κούνια» δεν απογειώθηκε πλέον, και, στη Μόσχα, η Ελλάδα ερχόταν στο φως μόνο για δύο λόγους, για τον αριθμό των τουριστών που πηγαίνουν να ξεκουραστούν εκεί και για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, μία από τις γραμμές του οποίου χρησιμοποιείται για την παροχή ρωσικού καυσίμου στα Βαλκάνια.

Στάσιμη κατάσταση

Οι ειδικοί περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση ως στάσιμη χωρίς καμία ελπίδα για ποιοτική ανάκαμψη, αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν το πιστεύουν.

«Το καθήκον μας είναι να καθορίσουμε τη ροή των ρώσων τουριστών στη χώρα μας το συντομότερο δυνατό. Θα κάνουμε το καλύτερο όσον αφορά τον εμβολιασμό, ώστε οι Ρώσοι να μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα χωρίς επιπλέον περιορισμούς», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Τις προάλλες, η Αθήνα αύξησε την ποσόστωση για τους ρώσους πολίτες από 500 σε 4 χιλιάδες άτομα την εβδομάδα. Και από τις 14 Μαΐου, σκοπεύουν να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα στους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, τι θα κάνουν για τους ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι απολύτως σαφές.

Την ημέρα της άφιξης του Μισούστιν, κατεγράφη άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ καθώς ανακοινώθηκαν 3.600 κρούσματα κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Προβλέπουν το τέταρτο κύμα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο αποκορύφωμα του τρίτου κύματος της επιδημίας και οι τοπικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν το τέταρτο, το οποίο θα ξεκινήσει ακριβώς στην αρχή της θερινής περιόδου.

Ταυτόχρονα, από τις αρχές Νοεμβρίου (!) οι Ελληνες ζουν σε συνθήκες της πιο σοβαρής καραντίνας – σχολεία, τα περισσότερα καταστήματα και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης έχουν κλείσει. Η τροφοδοσία λειτουργεί μόνο για τη διαβίωση.

Για την έξοδο χωρίς μάσκα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Και για να πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ, πρέπει να ζητήσετε άδεια μέσω SMS.

Το υπόμνημα, το οποίο διανεμήθηκε στα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας, περιείχε επίσης συστάσεις να μην παραβιαστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία διαρκεί από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ., να μην περιπλανηθούν στους δρόμους για περισσότερες από τρεις ώρες και να μην ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Αθήνας.

Εμφανίστηκε με μάσκα…

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος κατά τις συνομιλίες με τον Μητσοτάκη εμφανίστηκε, επίσης, με κάλυμμα προσώπου (μάσκα) σχεδόν μέχρι τα μάτια, είπε ότι κατανοεί τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς – τελικά, η τουριστική βιομηχανία είναι αποφασιστική για την τοπική οικονομία.

«Οι ελληνικές αρχές ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα στους ταξιδιώτες, αλλά το κυριότερο είναι η ασφάλειά τους», είπε ο Μισούστιν, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια των συνομιλιών εξέτασαν τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό, καταλήγει στο άρθρο της η ρωσική ιστοσελίδα.

Πηγή: Московский комсомолец, echedoros-a.gr