Τεχνολογίες αιχμής για τα κοτόπουλα «ΠΙΝΔΟΣ»
Μία νέα προηγμένη μοριακή εργαστηριακή τεχνική σε ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων της, αναπτύσσει η «ΠΙΝΔΟΣ».
Τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και διατροφικής αξίας των προϊόντων της έχει ως στόχο ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός στην ελληνική πτηνοτροφία, διαγράφοντας μια συνεχώς ανοδική πορεία στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.
Ενδεικτικά, για περισσότερα από 10 έτη, εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής όπως η PCR και ρομποτικά συστήματα σε εργαστηριακούς ελέγχους της παραγωγής της. Επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή ασφάλεια των τελικών προϊόντων και ταυτόχρονα, την ορθή επίβλεψη της υγείας και ευζωίας των κοτόπουλων που εκτρέφει. Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας, προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με την 3Μ και την ΑΤΡΟΠΟΣ, που δραστηριοποιείται στην αγορά των διαγνωστικών και εξοπλισμού για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και σηματοδοτεί την ποιότητα στην αιχμή της επιστήμης και τεχνολογίας των διαγνωστικών, που προσφέρει ως το θεμελιώδες μέσο διάκρισης των υπηρεσιών της, σε εφαρμογή της νέας εξελιγμένης μοριακής τεχνικής LAMP (Molecular Detection System της 3Μ).
Πρόκειται για προηγμένη μέθοδο ανίχνευσης παθογόνων μικροοργανισμών και ουσιαστικά είναι μια εξελιγμένη μορφή της PCR. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα ανάλυσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνεται αποτέλεσμα ανάλυσης σε περίπου 15 λεπτά.
Επίσης, εμφανίζει πολύ υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία: αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα 6 περιοχές στο DNA του μικροοργανισμού-στόχου. Η χρήση της είναι πολύ απλή με ελάχιστους χειρισμούς, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.
Επιπλέον, απαιτεί εξοπλισμό μικρού μεγέθους με αναλώσιμα που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που αποτελεί δέσμευση για την ΠΙΝΔΟΣ και έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εταιρικών υπεύθυνων προς το περιβάλλον πρακτικών που εφαρμόζει εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον. Βασίζεται στην ισόθερμη ενίσχυση (Loop Mediated Isothermal Amplification) που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στους ελέγχους υγείας του ανθρώπου αλλά και στην ασφάλεια των τροφίμων. Η LAMP διεξάγεται σε σταθερή θερμοκρασία συνήθως μεταξύ 60-65 °C, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για χρήση πολύπλοκου εξοπλισμού.
Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε καθετοποιημένη ζωική παραγωγή (από τη φάρμα μέχρι το πιάτο) στην Ελλάδα.
- Ουρές και ράντζα και με το νέο σύστημα εφημεριών
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Έρχονται δώρα και «καμπάνες»
- «Μοίραζαν» όπλα και εκρηκτικά σε ποινικούς
- Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού
- Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Μπάιντεν και θα τον συναντήσει στον Λευκό Οίκο
- Γερμανία: Καθυστερημένη «απελευθέρωση» η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού για την AfD